WK indoor dag 6: op de slotdag tien medailles

Geplaatst op Zondag, 8 april 2012
WK indoor dag 6: op de slotdag tien medailles

Op de slotdag van de wereldkampioenschappen indoor voor masters in het Finse Jyväskylä zijn maar liefst tien medailles in de wacht gesleept. Het totale aantal komt daarmee op 37 medailles: 19 goud, 8 zilver en 10 brons. In het medailleklassement is dat goed voor plaats acht. Alle medailles van dag zes werden behaald op de 400 en de 1500 meter, zoals te zien in de uitslagen.

Dubbelslag voor zowel Ingrid als Marijn

Ingrid Grutters (Atverni) en Marijn van der Putten (Haarlemmermeer) hadden een pittig programma, eerst de finale van de 400 meter en twee uur en een paar minuten later de finale van de 1500 meter, bij respectievelijk de V35 en de M35. Voor Ingrid was het resultaat maximaal, tweemal goud namelijk, terwijl het voor Marijn brons en goud werd. Beiden hadden overigens al een gouden plak op zak van de 800 meter. Ingrids tijden waren 58,59 en 4.42,92, Marijns resultaten 51,22 en 4.05,70.

Finales 400 meter

Er was nog een gouden medaille op een 400 meter, van Richard Janssens (Lycurgus) bij de M40 namelijk. De finales bestonden uit twee finales op tijd, waarbij in de eerste al een scherpe tijd was neergezet. Richard nam in zijn race de kop, op de voet gevolgd door een Duitse loper, en die volgorde veranderde niet meer. Richards tijd was ruimschoots goed genoeg voor goud: 52,45.

Er was zilver voor Riet Jonkers (Atledo) in haar finale V65, zij liep de twee rondjes in 1.19,22. De enige 400-finalist die geen medaile behaalde was Jelle van der Schaaf (Hera), hij werd vijfde bij de M65 in 1.04,34.

Finales 1500 meter

Naast de twee al genoemde gouden plakken voor de 35-ers was er goud voor een superieur lopende Hans Smeets (Achilles-Top) bij de M65. Het was zijn derde goud en wederom was er geen tegenstand die hem kon aanzetten tot een verbetering van zijn Europese record van onlangs. Zijn tijd was 4.57,39 en zijn voorsprong was veertien seconden, dat wil zeggen een derde van een ronde.

Zilver met een Nederlands record was er voor Cees Stolwijk (Altis M60). Het verschil met nummer één bedroeg slechts 0,08 seconde. Cees\' tijd is drie seconden sneller dan het Nederlands record van Hans Smeets uit 2007. Zilver was er ook voor Frank Wiegman (Leiden Atletiek) bij de M45. Hij torent boven zijn tegenstanders uit, hij is namelijk een kop groter, maar moest er dus eentje voor laten gaan. Zijn tijd was 4.18,36 en de verschillen waren zeer klein: tussen goud en brons zat slechts een kwart seconde.

De verschillen waren vaker klein. Zo haalde Alex Stienstra (LAAC Twente) bij de M50 brons binnen, maar het verschil met zilver was slechts 0,11. Alex liep 4.20,96 en dat is ruim vier seconden sneller dan het Nederlands record van Corné Haast van vorig jaar.

Er waren nog drie finalisten die niet in de medailles vielen. Benjamin Romkes (Zaanland) viel in de M45-race van Frank Wiegman net buiten het podium, hij werd vierde in 4.16,15. Bij de M35 eindigde Jeroen van den Biggelaar (GAC-Gemert) flink achter gouden Marijn op plaats zeven in 4.18,36. Tenslotte werd Theo Peeters bij de M50 negende in 4.33,07. In drie finales, M35, M45 en M50, deden dus twee Nederlanders mee.

Nog een record, een wegrace en een deceptie

Bij het hinkstapspringen M65 werd Onno Waalewijn (AV\'23) vierde met een Nederlands record. Hij sprong 8,84 meter en dat is 24 centimeter verder dan Kees van Giezen in 1999. Buiten de hal werd een halve marathon gelopen. Er was slechts één Nederlandse deelnemer, Peter Heusschen (GAC-Gemert), die de afstand aflegde in 1:13.49. Goed voor plaats zeven in zijn klasse M35 en goed voor een dertiende plaats overall. Tenslotte, helemaal aan het eind van het kampioenschap was er maar één Nederlandse ploeg op de 4x200 estafette, bij de M60. Helaas liepen zij tegen een disqualificatie aan.

Statistiek

Alle medailles worden per land opgesomd in dit overzicht. Negentien Nederlandse master gaan met eremetaal huiswaarts, waarvan zes met drie stuks: Tilly Jacobs, Ingrid Grutters en Hans Smeets wonnen driemaal goud, Michel Leinders twee goud en een zilver, Marijn van der Putten twee goud en eenmaal brons, Ingrid van Dijk twee zilveren en een bronzen medaille. Gonny Mik behaalde tweemaal goud, Robert Moen goud plus brons, Riet Jonkers, Alex Stienstra en Cees Stolwijk zilver en brons, Erwin Suvaal tweemaal brons. Degenen die \'slechts\' met één stukje eremetaal naar huis gaan zijn: Justin Francois, Richard Janssens en Benjamin Romkes met een gouden medaille, Jan Huijbers en Frank Wiegman met zilver en tenslotte Valerie Klostermann en Marc van Vliet met brons.

Als de telling klopt, dan is zeventien maal een Nederlands record verbeterd, waarvan er eentje tevens wereldrecord is (Tilly Jacobs) en twee tevens Europees record (Gonny Mik en wederom Tilly). Ploegleider René Hondelink zal zorg dragen dat over enige tijd deze records bij de recordcommissie aangeleverd worden.

De uitslagenservice heeft ook een pagina met resulaten per land, waar alles in volgorde van leeftijd opgesomd staat. In de landenrangschikking staan alleen grote landen boven de Nederlandse ploeg, met uitzondering van thuisland Finland dat als klein land toch fier aan kop staat. Het organiserende land heeft vrijwel altijd een enorme ploeg deelnemers, maar Finland staat altijd hoog. De atletiek, of in elk geval de mastersatletiek, doet het daar erg goed – kunnen we daar misschien iets van leren?

In elk geval kwamen de twee oudste deelnemers uit Finland, ze zijn van 1916 en 1917 en zij verdeelden samen alle medailles van de klasse M95. Bij de vrouwen was de oudste deelneemster een stuk jonger, ze is namelijkvan 1919. Deze Olga Kotelko uit Canada grossiert al jaren in medailles. Bij medisch onderzoek is gebleken dat ze in sommige opzichten echt langzaam veroudert, desniettemin wordt ze steeds ouder en gaan haar prestaties naar beneden. Ze is nu de oudste vrouw die ooit aan hoogspringen heeft gedaan, een onderdeel waar ze als 93-jarige haar eigen wereldrecord verbeterde tot 0,76 meter. Een opsomming van alle in Jyväskylä verbeterde wereld- en Europese records is nog niet online te vinden.

Tekst Weia Reinboud