WK dag 7 – Blessure dwingt Martina tot opgave

Geplaatst op Vrijdag, 2 september 2011
WK dag 7 – Blessure dwingt Martina tot opgave

Churandy Martina heeft zich vrijdagavond kort voor de start van de halve finales op de 200m geblesseerd af moeten melden. Met tranen in zijn ogen nam hij afscheid van het toernooi.

\"\"

\"\"Martina plaatste zich \'s ochtends met veel pijn voor de halve finale. Usain Bolt was - in dezelfde serie - de snelste van alle deelnemers met 20,30. Martina finishte in zijn serie als vijfde in 20,70 (-0,3), maar het groepje sprinters dat met Bolt in de baan stond bleek voor de snelste tijden van de zeven series te zorgen. Als laatste van de drie tijdsnelsten ging hij daarom door. Martina liep uiteindelijk de 17-de tijd van alle lopers op de 200 meter.
Technisch directeur Peter Verlooy, die de Nederlandse pers informeerde, zei dat Martina zwaar aangeslagen is door de beslissing die hij moest nemen. ‘Hij leek geen last te hebben ná de 100 meter, hoewel hij het hele jaar al niet optimaal fit en in vorm is. Maar op de 200 meter kreeg hij opeens weer veel last - van de lies en de scheve buikspier. Hij is de hele middag behandeld en bleef zelf hoopvol, omdat hij zo vreselijk graag iets wil laten zien, ook nu hij in het oranje loopt. Maar tijdens de warming-up werd duidelijk dat het een onmogelijke zaak is.\'

Martina uitte zichzelf in de afgelopen dagen na zijn wedstrijden nauwelijks tegenover verslaggevers. ‘Dat heeft alles te maken met het feit dat hij zich door zijn blessures heel slecht voelde\', aldus Verlooy. De sprinter meldde zich wel kort op facebook: \'Out due to injury, thanks for ya support and i will be back stronger and better in God\'s name.\'
Zelf heeft hij de hoop nog niet opgegeven dat hij zondag wel - als slotloper - kan starten in de 4 x 100 meter. Verlooy: ‘Een beslissing is nog niet genomen, maar ik acht de kans dat hij dan voldoende hersteld is niet heel groot.\'

\"\"
\"\"

Het stadion - voor het eerste deze week vrijwel helemaal vol - gaf Usain Bolt vrijdagavond een uitzinnig welkom. Op elke beweging, zelfs het wegschoppen van een propje papier, volgde een hels gegil uit duidenden kelen van jonge Koreaanse meisjes. De Jamaicaan liep met 20,32 iets langzamer dan in de eerste ronde. Christophe Lemaitre was met 20,17 aanzienlijk sneller.

Finales

200m (v) - Campbell-Brown verrast favorieten
Allyson Felix kwam naar Daegu om twee wereldtitels te winnen en haar landgenotes Shalonda Solomon (22,15 dit jaar) en Carmelita Jeter (22,20) leken de belangrijkste concurrentes op de 200m. Maar in de strijd om het goud bleek tweevoudig Olympisch kampioene Veronica Campbell-Brown over de sterkste benen te beschikken. Ze leidde vanaf het startschot en liep met een beste seizoenprestatie van 22,22 (-1,0) naar goud. Jeter werd tweede in 22,37, Felix derde in 22,42 en Solomon vierde in 22,61.

\"\" \"\"

4 x 400m (m) - Amerikanen weinig dominant naar goud
Minder dominant dan in het verleden vaak het geval was liepen de Amerikanen naar het goud - in 2.59,31. LaShawn Merritt leek als slotloper opgesloten tussen de vierde lopers van Zuid-Afrika en Jamaica, maar wist zich in de laatste 100 meter van hen los te maken. Oscar Pistorius stond niet opgesteld in het Zuid-Afrikaanse team, L.J. van Zyl, klaar met de hordenraces, was de laatste loper en liep naar het zilver in 2.59,99. Jamaica werd derde in 3.00,10. België eindigde op de vijfde plaats in 3.00,41.

5000m (v) - Tweede titel voor Cheruiyot
Vivian Cheruiyot is de onbetwiste koningin van de lange afstand van Daegu. Na het goud op de 10.000m op de eerste avond van de WK won ze ook de 5000m. De 27-jarige atlete won deze afstand ook al in Berlijn. Op de 10.000 meter konden de Keniaanse vrouwen in onderlinge samenwerking een voorsprong opbouwen en de prijzen verdelen. Vrijdagavond speelde Cheruiyot de hoofdrol, door vanaf de derde kilometer op kop te sleuren. Het leek een poging om haar landgenotes in stelling te brengen, maar niemand had een antwoord op het moordende tempo. Dat gold ook voor de Ethiopische vrouwen die in de kopgroep afwachtend meeliepen. Cheruiyot won in 14.55,36, Sylvia Kibet werd tweede in 14.56,21 en Meseret Defar, die uitstapte op de 10.000m, werd derde (14,56,94) en zonk teleurgesteld neer op het kunstsof.

Tussentijden
1000m - 3.02,1
2000m - 6.07,1
3000m - 9.11,1
4000m - 12.13,6
5000m - 14.55,36

\"\" \"\"
\"\"Verspringen (m) - Phillips wint vierde wereldtitel
Na 2003, 2005 en 2009 bracht ook 2011 Dwight Phillips (33 inmiddels) de wereldtitel. Hij had aan twee geslaagde pogingen (8,31 en een beste seizoensprestatie van 8,45) voldoende om concurrent en ranglijstaanvoerder Mitchell Watt van zich af te houden. De Australiër had slechts één behoorlijke sprong (8,33 - waar hij vooraf rekende op 8,60) en werd tweede. Ngonidzashe Makusha (Zim) sprong 8,29 en werd derde.

Kogelstoten (m) - Jonge Storl verslaat oudere garde
De 21-jarige David Storl, een voormalig wereldkampioen bij de junioren, stootte de kogel vorig jaar 20,77m ver en werd vijfde in Barcelona. Op 9 augustus kwam hij in Cuxhaven voor het eerst overr de 21 meter (21,05) en in Daegu verbeterde hij zijn p.r. in de kwalificatie al tot 21,50.
In de finale voegde hij daar eerst nog eens 10cm aan toe. Toen de Canadees ranglijstaanvoerder Dylan Armstrong hem in de vierde ronde voorbij ging met een stoot van 21,64, reageerde de Duitser in de laatste ronde met opnieuw een verbetering: 21,78 werd zijn winnende afstand. Andrei Mikhnevich (WR) werd derde met 21,40. De Amerikanen Christian Cantwell (21,36) en Reese Hoffa (20,99), dit jaar al boven de 22m gekomen, eindigden als vierde en vijfde.

\"\"Speerwerpen (v) - Hoog niveau Abakumova en Spotokova
Barbora Spotakova (Tsj) houdt ervan meteen een flinke klap uit te delen en dat deed ze ook in de finale in Daego. Met 68,80 nam de aanvoerder van de wereldranglijst (met 69,45) meteen de leiding. Maria Abakumova (Rus) had in de tweede ronde een antwoord: een BWP van 71,25. In de voorlaatste ronde ging de strijd verder, toen Spotakova 71,58 wierp en de Russin opnieuw een antwoord had met 71,99. Een nieuw antwoord bleef uit en Abakumova ging dansend naar het goud. Ze was derde in Berlijn, achter Steffie Nerius en Spotakova, en staat nu 29cm verwijderd van het WR van de Tsjechische.
In hun schaduw kwam Christina Obergföll (Dui) niet echt in de wedstrijd, met 65,24 als beste poging en een vierde plaats. Verrassend was Sunette Viljoen (ZA), die haar Afrikaans record van 66,47 op 68,38 bracht en brons won.

Overig nieuws

Caster Semnya liet zich nadrukkelijk zien in de halve finale van de 800m (v). Ze liep aanvankelijk midden in de groep, die een tussentijd van 59,57 liet noteren. Maar in de tweede ronde liep ze naar de leiding om in 1.58,07 te finishen, de snelste van alle deelneemsters. Dertien vrouwen bleven onder de twee minuten. Een van de opmerkelijkste niet-finalisten is Jennifer Meadows, die de negende tijd liep.

NOS

De beelden van Studio Sport van deze dag zijn hier te zien.

Weblogs

Cors van den Brink over de \"Best ever championships\" - Helsinki 2005

Erik van Leeuwen fotografeerde Daegu als een wereld van verschillen.

Op Atletiek Week is verspringer Mitchell Watt de \"finalist van de vrijdag\" en Silas Kiplagat de \"finalist van de zaterdag\".

Cors van den Brink (tekst en interviews) en Erik van Leeuwen (fotografie; meer foto\'s dag 7) verzorgen de verslaggeving van de WK in Daegu. Tijdens het toernooi zal rond 7.00 uur \'s ochtends een samenvatting van het ochtendprogramma verschijnen. In de loop van de middag volgt het verslag van de avondsessie - met alle finales - in Daegu. Media-officer Eric Roeske zal via Twitter de prestaties van Nederlanders en andere bijzonderheden zo goed mogelijk volgen.

Daarnaast verschijnen in de loop van het toernooi columns en andere bijdragen vanuit Daegu. De gehele verslaggeving is te vinden op de speciale WK-pagina van deze website. Daar staat ook achtergrondinformatie over de Nederlandse deelnemers.

Het Dutch Athletics Teambook is hier te vinden.

Ook de IAAF verzorgt uitgebreide verslaggeving, met onder meer live-uitslagen. Deze website is hier te vinden.