WJK dag 4: NEDERLANDS RECORD Samuel; Schippers aan de leiding

Geplaatst op Donderdag, 22 juli 2010
WJK dag 4: NEDERLANDS RECORD Samuel; Schippers aan de leiding

Jamile Samuel heeft bij de WK junioren het Nederlands juniorenrecord op de 200 meter verbeterd. In de halve finale liep de Amsterdamse 23,21 (+1,3 m/s). Dat was 0,07 seconde sneller dan Jacqueline Poelman (met wie Samuel ook het 100 meterrecord deelt) in 1992. Loreanne Kuhurima werd met 24,27 (6e in haar race) uitgeschakeld.
Dafne Schippers gaat na dag 1 aan de leiding in de zevenkamp. De atlete van Hellas realiseerde drie ruime persoonlijke (meerkamp)records en sloot de dag af met een fantastische 23,41 (+2,1) op de 200 meter. De atlete toonde grote weerbaarheid met haar revanches na een teleurstellende hoogte bij het hoogspringen.

\"\"

200 meter Meisjes, halve finale: Nederlands juniorenrecord Jamile Samuel!

Een zware loting had Samuel in de eerste van de drie races ingedeeld met de Britse Jodie Williams en de Amerikaanse Ashton Purvis. Dat betekent dat de nummers 1 (Williams), 3 (Samuel) en 4 van de 100 meter samen liepen. De Nederlandse liep lange tijd voorop en leek niet vol door te trekken toen Williams net 0,01 seconde voorbijkwam. Het duo liep de twee snelste tijden, alleen benaderd door de Amerikaanse Stormy Kendrick die de derde race won in een persoonlijk record van 23,28.

\"Ik moest natuurlijk wel voluit\" had Samuel haar plannen om krachten te sparen noodgedwongen gewijzigd. \"Ik wist dat ze heel snel waren. De start was wel weer goed, de bocht ging lekker. Zij kwam opzetten, maar ik heb het idee dat ik dat laatste stuk nog wel harder door kan trekken.\"

Voor de vrijdag heeft Samuel weer twee races op haar programma, de 4x100 meter series om 18.40 uur en dan de finale 200 meter om 20.25. \"Ik hoop nog wel wat harder te kunnen\". Groot mentaal voordeel is dat Samuel opnieuw haar favoriete baan 3 heeft geloot (\"Dan heb ik altijd het idee dat het in mijn voordeel is omdat iedereen voor me loopt\"). Direct naast haar lopen favoriete Jodie Williams (100 meterwinnares met een record van 22,79), Allison Peter van de Maagdeneilanden (record 23,08) en Kendrick. De andere Amerikaanse, Ahston Purvis, heeft ondanks haar persoonlijke record van 22,90 de ongunstige binnenbaan geloot. .

Luister hier naar een interview met Jamile.

\"\"Loreanne Kuhurima liep twee races na haar club- en teamgenootje. Hoewel de atlete een betere race dacht te lopen dan in de series (24,15) viel de tijd van 24,27 tegen. \"Ik had meer focus op mezelf en mijn eigen race dan in de series. Toen was ik teveel bezig met wie ik achter me moest houden. Eerlijk gezegd dacht ik dat ik een betere tijd liep.\'

Kuhurima was naar Moncton gekomen in de hoop haar persoonlijk record van 23,86 te verbeteren. Dat had wel heel ruim moeten gebeuren voor een finaleplaats, want de achtste plek ging met 23,51 ging naar Kai Selvon van Trinidad en Tobago.

Luister hier naar een interview met Loreanne.


Zevenkamp, dag 1: Schippers vecht terug met nog twee records

Als de eerste dag van de WK-zevenkamp iets bewijst dan is het dat Dafne Schippers een topper is - en een meerkampster. De wedstrijd in het Stade Moncton 2010 was een fascinerend schouwspel met beproevingen, topprestaties en vechtlust.

Schippers begon de wedstrijd met een ruim persoonlijk record op de 100 meter horden. 13,87 won bovendien het onderdeel, al moet gezegd worden dat de race verre van vlekkeloos was. Omdat de 18-jarige atlete in de stromende regen liep en ook de laatste horde nog flink raakte, resteert vooral de vraag hoeveel harder het nog moet kunnen.
De grote test van de wedstrijd kwam bij het hoogspringen. Vanwege een knieblessure is het het meest kwetsbare onderdeel voor de 18-jarige Utrechtse. Het regende nog steeds pijpenstelen en dus was de aanloop glad. Toch was dat niet eens het probleem, legde Bart Bennema uit. \'Het was erg koud en erg nat\', aldus de hoofd- en persoonlijk coach. \'Je kon zelfs zien dat ze anders ging bewegen, aanlopen met een ander pasje.\'
Het resultaat van 1,63 meter viel niet mee, maar in Schipper\'s recordmeerkamp (5882 punten in Desenzano) sprong ze met 1,72 meter ook niet superhoog. Voorname concurrenten bleken bovendien ook flink in te leveren.

\"\"Na de middagpauze toonde Schippers zich een topper in het vermogen de teleurstelling (de Utrechtse ging in tranen van de baan) van zich af te zetten. Ze toonde zich een meerkampster door dat te doen op twee totaal verschillende onderdelen.
Zelfs na een mislukte eerste kogelstoot panikeerde de jonge atlete niet, om met verve alle trainingsarbeid op de werpnummers resultaat te zien hebben. 13,03 meter was niet alleen veel verder dan in haar recordmeerkamp (12,42), maar ook vlak bij haar recente persoonlijke record van 13,10 bij de MONDO Keien Meeting in Uden (NB: gecorrigeerde recordinformatie).

Aan het einde van het programma kreeg Schippers vervolgens de gelegenheid om al haar revanche-agressie om te zetten in de 200 meter. Het sprinttalent deed dat met veel verve. 23,41 was niet alleen meer dan een seconde sneller dan alle concurrentes, het was een tijd die haar anderhalf uur eerder een finaleplaats op de 200 meter op zou hebben geleverd! Met een rugwind van 2,1 m/s zal de tijd de recordboeken nog niet ingaan (2,0 m/s is daarvoor het maximum), maar naast Samuel (hier in Moncton) en voormalig recordhoudster Jacqueline Poelman (23,28) liep geen enkele Nederlandse junior (en slechts vier andere seniores) ooit harder.

\"\"Met de drie mooie persoonlijke records slaagde Schippers erin om vrijwel alle hoogspringpunten al meteen op de eerste dag goed te maken. Na vier onderdelen heeft ze 3535 punten, 64 meer dan de Duitse Sara Gambetta en 241 meer dan de Amerikaanse Alex Gochenour. Naast Gambette is Helga Margret Thorsteindottir de voornaamste concurrente van Schippers, omdat de IJslandse een uitstekende tweede dag heeft.
Vergelijking van de persoonlijke recordmeerkampen wijst echter uit dat Schippers op goudkoers ligt: met dezelfde prestaties als in Desenzano komt de Nederlandse uit op 5878, met Gambetta koersend op 5808 en Thorsteindottir op 5736. Het drietal zal steken moeten laten vallen - of achtervolgers als de Duitse Udelhoven of de Letse Ikauniece moeten grote klappers maken - om in beeld te komen voor de titel.

Luister hier naar een kort interview met Dafne na haar knappe 200 meterrace (en hier voor een snelle reactie na haar kogelstoot).

NB Zie ook onder voor het verslag van het ochtendprogramma.


Antilliaanse Eduarda naar finale verspringen

Beide Antilliaanse vertegenwoordigers in het WK junioren kwamen donderdag in actie. Voor Hensley Paulina (Rotterdam Atletiek) was de 200 meter helaas geen lang leven beschoren. Samen met 100 meterwinnaar Dexter Lee en de Fransman Jeffrey John verdween hij na een valse start uit het toernooi zonder een meter te hebben gelopen.

Meruska Eduarda haalde daarentegen de finale bij het verspringen. In de kou en regen vielen de afstanden erg tegen, maar 5,75 meter was precies genoeg voor een herkansing op vrijdagavond.


FINALES

400 meter Jongens: James maakt naam waar
\"\"Al sinds hij op 15-jarige leeftijd twee jaar geleden zilver won bij de WK junioren in Bydgoszcz wordt Kirani James uit Grenada beschouwd als supertalent. Na twee gouden medailles bij de WK Jeugd (voor 17 jaar en jonger) vorig jaar, won hij nu ook bij de junioren. James ging hard weg en kwam met ruime voorsprong uit de bocht, maar moest er nog opvallend hard voor lopen tegen de opkomende Marcell Deak Nagy uit Hongarije (45,89 om 46,09). Zoals op meer sprintnummers in Moncton viel de Amerikaanse oogst tegen met slechts een bronzen medaille voor Errol Nolan (46,36).

1500 meter Jongens: Weergaloze solo Ndiku
\"\"Gelouterde atletiekjournalisten uit Amerika, altijd grote fans van de \'mile\', zaten met open mond te kijken naar het optreden van Caleb Mwangangi Ndiku. De vraag of een wereldcrosskampioen ook op de baan uit de voeten kan is eenvoudig beantwoord met zijn taktiek in Moncton: voorop lopen, voorop blijven lopen en dan aan het eind weglopen bij de concurrentie. De 17-jarige atleet soleerde naar een persoonlijk record van 3.37,30 en daar konden zelfs wereldranglijstaanvoerder Mohamed Bensghir uit Marokko (3.35,76) en nummer twee Mohamad Al-Garni uit Qatar (3.36,32) helemaal niks tegen beginnen. Het tweetal werd in de sprint zelfs afgetroefd door de Algerijn Abderrahmane Anou die met een persoonlijk record van 3.38,86 Al-Garni naar brons verwees en Bensghir met lege handen achterliet.

Polsstokhoogspringen Jongens: Ivakin wint pokerwedstrijd
\"\"Een veld zonder veel hoog-springers (beste p.r. 5,40 meter) maakte de wedstrijd mooi met een spannende strijd. Met varierende wind en beginnend met regen werd het een rommelige wedstrijd waarin geen van de eerste zes atleten (5,10 en meer) alle hoogtes vlekkeloos haalde. Vooral Claudio Stecchi maakte er een mooie taktische strijd van door eerst op 5,30 over te slaan na een mislukte poging (succesvol) en vervolgens nog een keer na een misser op 5,45 (zonder succes op 5,50 meter). De Rus Anton Ivakin blufte de tweede keer mee met de Italiaan en werd beloond met de titel en een persoonlijk record van 5,50 meter.

400 meter Meisjes: Miller wint de strijd van de jonkies
\"\"Op een onderdeel dat de Amerikaanse vrouwen soms domineren scoren hun junioren vaak opvallend weinig succes. Twee van hen stonden aan de start en geen van beiden konden enige potten breken. In plaats daarvan kwam Shaunae Miller, krap 16 jaar oud, met lange passen in baan 7 opzetten. Met 52,52 was ze de enige die in de buurt van haar persoonlijk record wist te komen (52,45). De 17-jarige Margaret Etim uit Nigeria was de enige (eerstejaars) A-juniore op het podium, want Bianca Razor uit Roemenië (brons in 53,17) is zelfs pas 15 jaar jong.

800 meter Meisjes: Lavric deklasseert de jonkies
\"\"In een race met acht atletes liepen er eigenlijk negen, want de centrale vraag blijft wat de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya zou hebben gedaan na haar terugkeer in het wedstrijdcircuit. Elena Mirela Lavric deed het enige dat ze kon in die discussie en dat is winnen. De Roemeense deed dat bovendien op zeer overtuigende wijze door weg te lopen naar 2.01,85 voor de drie eerstejaars A Cherono Koech (Ken, 2.02,29), Annet Negesa (Oeg, 2.02,51) en Rose Mary Almanza (Cub, 2.02,67) de sprintten voor de overige medailles.

100 m horden Meisjes: Pedersen verrast
\"\"Isabelle Pedersen had haar beste seizoenstijd tijdens het toernooi in Moncton verbeterd, maar was toch niet meer dan een outsier in de laatste loopfinale van de donderdagavond. De Noorse liep een schitterende race en scherpte haar persoonlijk record met een grote marge van 0,16 seconde aan tot 13,30. De eerstejaars A-juniore troefde daarmee het favoriete Duitse duo Jenna Pletsch (13,35) en Miriam Hehl (13,46) af.

3000 m steeple chase: Dappere race thuisfavoriete Lalonde
\"\"Zelfs in de regen kwam het publiek in duizenden naar het stadion om thuisfavoriete Genevieve Lalonde toe te juichen. In de serie had de atlete uit Moncton haar tijd al met een halve minuut aangescherp tot 10.03, maar daar bleef haar ambitie niet toe beperkt. Voortvarend ging ze mee met de favoriete Keniaanse (Purity Cherotich Kirui, Lucia Kamene Muangi) en Ethiopische atletes (Birtukan Adamu, Almaz Ayana). Het was een dappere poging van de Canadese, die gedoemd was te mislukken. Het enige dat duidelijk werd, was de suprematie van Kirui die naar een persoonljik record van 9.36,34 snelde. Haar landgenote Muangi verloor in de sprint echter van Adamu, met de Duitse Gesa Felicitas Krause die naar een knap nationaal juniorenrecord snelde van 9.47,78. Achter Ayana resteerde voor de moegesteden Lalonde plaats zes en opnieuw een ruime toptijd die zelfs een Noord-Amerikaans record betekent.

Hinkstapspringen Meisjes: Alcántara oppermachtig
\"\"Als je record meer dan een halve meter beter is dan de concurrentie kun je een titel nauwelijks meer winnen, louter verliezen. Dat was geen probleem voor de Cubaanse Dailenys Alcántra die in haar eerste poging meteen 13,76 sprong, verder dan de persoonlijke records van al haar concurrentes. De Britse Laura Samuel sprong een schitterende wedstrijd met drie sprongen verder dan ooit, inclusief een nationaal juniorenrecord van 13,75. Niettemin had Alcántra aan het einde van de dag vijf pogingen verder dan dat, inclusief de winnende 14,09. Lina Deng sprong een persoonlijk record van 13,72 voor brons.

Discuswerpen Meisjes: Pérez wint met enige goede worp
Voor neutrale toeschouwers werd de wedstrijd om meerdere redenen een teleurstelling. Allereerst kwam een mooie tweestrijd tussen de Cubaanse Yaimi Pérez (goed voor 59,30 meter) en Irina Rodrigues (58,21) totaal niet uit de verf omdat de Portugese volstrekt niet de verf kwam. De lastige omstandigheden kostten ook Pérez bijna de kop. Na twee pogingen stond ze met 48,05 meter buiten de eerste acht. Een mooi uithaal redde niet alleen haar finaleplek, maar bleek uiteindelijk de winnende worp omdat ze vervolgens niet eens verder kwam dan 52,23 meter. De Amerikaanse Erin Pendleton was veel constanter en beloonde zichzelf met brons (54,96 meter) voor de Oekrainse Yuliya Kurylo (53,96).

VERSLAG OCHTENDPROGRAMMA - met Lars Timmermans, Schippers, Samuel en Loreanne Kuhurima.

Samuel snel; Timmerman finalist; Schippers super en balend

Jamile Samuel is de vierde dag van de WK junioren in het Canadese Moncton schitterend begonnen. In de stromende regen liep de kersverse 100 metermedailliste 23,56, de snelste tijd in de series 200 meter. Ook Loreanna Kuhurima (24,15) haalde halve finale. Dafne Schippers opende de zevenkamp schitterend met winst en 13,87 record op de 100 meter horden, maar sprong niet hoger dan 1,63 meter. Speerwerper Lars Timmerman haalde de finale, slingeraarster Eva Reinders (net) niet.


Zevenkamp Meisjes: Topprestatie en tegenvaller voor Dafne Schippers

\"\"Verdriet volgde al snel op tevredenheid in de eerste twee onderdelen van de zevenkamp voor Dafne Schippers. Een fabuleuze meerkamp leek in de maak toen de atlete van Hellas in de regen, op een gladde baan, met touchering van de laatste horde tot 13,87 kwam. Dat was een ruim persoonlijk record, zelfs goed voor de elfde plaats op de Nederlandse juniorenranglijst aller tijden voor de 100 meter horden. Het was bovendien een kwart seconde sneller dan in haar recordmeerkamp, goed voor 36 punten winst.

Luister hier nu naar een snelle reactie van Dafne na de hordenrace.

Onder bijzonder lastige omstandigheden bleek hoogspringen echter een formidabele opgave voor de zevenkampsters. Gestage regen maakte de aanloop glad en alle atleten steenkoud. Schippers kampt bovendien met het nadeel dat het haar meest kwetsbare onderdeel is, omdat ze eerder al toelichtte (beluister ook het interview in de voorbeschouwing hier) er vanwege een knieblessure weinig op te kunnen trainen. 1,60 en 1,63 werden netjes bedwongen, maar op 1,66 liet de techniek Schippers in de steek.

\"\"\"\"De Nederlandse verliet de baan met een traantje, maar zal zich gedurende de lange middagpauze waarschijnlijk realiseren dat het euvel bepaald niet haar alleen trof. In dezelfde groep overkwam Helga Margret Thorsteindottir bijvoorbeeld precies hetzelfde. De IJslandse staat vlak achter Schippers tweede op de kwalificatielijst van het toernooi (5882 om 5878) en sprong met een persoonlijk record van 1,76 meter eveneens af op 1,66 meter. De Duitse Sara Gambetta deed met 1,75 meter nog de beste zaken, maar die moest dan ook 1,80 meter springen om de prestatie in haar beste meerkamp (5854 dit jaar) te evenaren.

zie voor een uitgebreidere voorbeschouwing hier, inclusief een interview hier. Het resterende programma op de eerste dag:
18.30 uur (23.30 NED) hoogspringen
19.55 uur (00.55 NED) 200 meter


200 meter Meisjes: Jamile Samuel & Loreanne Kuhurima

\"\"In de buitenbaan 8 had Jamile Samuel zich duidelijk voorgenomen zelfs na haar mooie bronzen 100 metermedaille niks aan het toeval over te laten. Knallend kwam ze als eerste uit de bocht. \'Ik hield eerst wat in, maar toen zag ik uit mijn ooghoek iemand komen\', verklaarde de Amsterdamse. De eropvolgende versnelling leidde tot een uitstekend resultaat, want ondanks de regen en verwaarloosbare wind liep ze een tijd van 23,56. Dat was in het veld van 35 de allersnelste tijd en bovendien maar twee tiende boven haar persoonlijk record.

\'Super\', vond Samuel dan ook. \'Had al gehoopt iets in de 50 te rennen.\' Veel last van de regen (en bijbehorende kou) had Samuel niet gehad: \'Ik voelde wel lichtelijke vermoeidheid, maar kon goed doortrekken.\'

Luister hier nu naar een interview met Jamile.

\"\"Loreanna Kuhurima kwam in een eerdere serie netjes uit de bocht en leek af te steven op plaats drie die recht gaf op automatische kwalificatie. \'Ik had me geconcentreerd op de bocht, omdat het rechte stuk altijd wel goed gaat bij mij\', aldus de atlete. In goede positie verloor ze desondanks wat scherpte en zag prompt Fany Chalas binnendoor komen. De jonge Dominicaanse finishte nipt voor haar en bezorgde Kuhurima een onzeker half uurtje. \'Net als twee jaar geleden in Bydgoszcz op de 100 meter\', herinnerde de atlete zich. Uiteindelijk bleek 24,15 ruimschoots voldoende voor kwalificatie als tweede tijdsnelste en zelfs zestiende van de 24 deelneemsters. In de halve finale, om 18.30 uur lokale tijd (23.30 in Nederland) zal Kuhurima een aanval moeten doen op beste jaartijd (23,95) en record (23,86), want de nummer acht in de series liep al 23,79. Kuhurima hoopte dat die race met minder regen gepaard zou gaan: \'er staan zelfs plassen op de baan.\'

Luister hier nu naar een interview met Loreanne.


Speerwerpen Jongens, kwalificatie: Lars Timmerman balend naar finale!

\"\"De speerwerpers werden ook ernstig gehandicapt door het weer. Niet alleen vanwege de koude en de natte aanloop, maar ook omdat hun wedstrijd eerst een half uur, toen een uur en uiteindelijk anderhalf uur werd uitgesteld. Het leidde tot een onderbroken en verlengde warming-up, maar het waren allemaal excuses waar Lars Timmerman weinig boodschap aan had. \'Dit lijkt helemaal nergens op\', zei de team captain. \'Dit wierp ik deze week vanuit vijfpas. Natuurlijk is het glad, maar er gooit hier wel iemand de tweede afstand van het hele jaar.\'

Timmerman kon geen specifieke reden aanwijzen voor de tegenvallende wedstrijd die begon met een ongeldige poging (tenen over de lijn) en een worp 65,22 meter. \'In Boedapest stond ik na twee worpen ook op 62 meter, maar toen werd het uiteindelijk 72. Daar moest ik wel een beetje aan denken. Die derde moet gewoon goed zijn.\' Met lichte verbazing in zijn stem stelde Timmerman wel vast dat hij nauwelijks wedstrijdspanning had. \'Ik had totaal niet het gevoel dat ik met een wedstrijd bezig was\', analyseerde de Brabander. \'Ik zou hier nu ook dingen kapot moeten schappen, maar zo voel ik me niet eens.\'

Na afloop van de tweede groep is duidelijk dat Timmerman het gezien de omstandigheden helemaal zo slecht niet had gedaan. Slechts vier atleten waren beter, zodat de Nederlands captain als nummer elf naar de finale gaat die vrijdagavond 20.20 (01.20 Nederlandse tijd) op het programma staat.

Luister hier nu naar een interview met Lars.


Kogelslingeren Meisjes, kwalificatie: Eva Reinders uitgeschakeld

Met regen in de voorspelling voor de hele vierde dag van de WK junioren begon de dag met het schrappen van het polsstokhoogspringen. De meisjes kogelslingeraars met Eva Reinders werden eerst ook van de baan geleid, maar kwamen met flinke vertraging toch in actie. \'Het begon halverwege de warming-up te plenzen\', aldus de Nederlandse. \'Er gingen twee atletes onderuit, het werd gevaarlijk, dus ze leidden ons van de baan.\'

\"\"

Zodra de regen wat verminderde, kwamen de atletes echter terug. Het bleek de stabiele Reinders bovendien nauwelijks te hebben afgeleid, want haar eerste worp finishte met een mooie draai op de spekgladde ring vlak voor de 55 metertape op het gras. Toen maakte ze echter een kapitale fout: \'Je mag de ring niet uit tot je kogel geland is, dus ik stond de kogel na te kijken toen ik mijn voet voelde verschuiven.\' Dat was net teveel en vanwege het aanraken van de ring werd de worp afgekeurd. Dat bleek funest, want iets voorzichtiger landde haar tweede poging op 52,89 meter. Bij de derde voelde Reinders dat al in de eerste draai dat er iets mis zat, maar op een gladde ring is het bijna onmogelijk te stoppen - 49,06 meter.

Met een zevende plek group A had Reinders nog een klein kansje op kwalificatie, maar al in de tweede ronde van groep B wierpen zes atletes verder. 54,50 meter - 53,39 zelfs - zou daarentegen genoeg zou zijn geweest voor kwalificatie. 52,89 en een zevende plaats zijn onder deze omstandigheden niet slecht\', aldus de atlete die gaandeweg 2010 haar record van 51,15 meter aanscherpte tot de 57,84 waarmee ze een week lang het Nederlands juniorenrecord had. \'Maar ik zou graag nog een kans krijgen om hier te wepen\'

Luister hier nu naar een interview met Eva.
NB mindere geluidskwaliteit vanwege omstandigheden (wind)

Finales op dag 4: negen in totaal (tien inclusief zevenkamp)

Afgezien van Schippers geen Nederlandse finales op donderdag, maar wel veel andere. Op het (avond)programma staan:
polsstokhoogspringen, 400 meter en 1500 meter bij de jongens;
steeple chase, discuswerpen, hinkstapspringen, 800 meter, 400 meter en 100 meter horden bij de meisjes.

Tekst: Wilmar Kortleever; Foto\'s: Sebastiaan Durand.

---

De wereldkampioenschappen voor junioren (WJK, of WK-J) worden van 19 t/m 25 juli gehouden in Moncton.

www.atletiekunie.nl doet vanuit Moncton dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg. Verslaggever Wilmar Kortleever ([email protected]) verzorgt tekst, audio, wellicht ook een weblog en/of video. In resterende tijd twittert hij op persoonlijke titel (met fotolinks) via www.twitter.com/wkortleever.
Sebastiaan Durand (foto.durand.nl) verzorgt de fotografie.

Volledige informatie over het Dutch Athletics team, hun programma, plus een interview met Dafne Schippers, is te vinden in het teamboekje van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaaat).

Via de website van de IAAF, www.iaaf.org en de website van de organisatie, www.moncton2010.ca zijn tijdens het WK junioren nieuws en live uitslagen te vinden. De national omroep CBC.ca biedt ook veel informatie (waaronder maandag live beelden van de openingsceremonie).