WJK, dag 1: Dekker 2e en Braun 5e in de tienkamp

Geplaatst op Dinsdag, 10 juli 2012
WJK, dag 1: Dekker 2e en Braun 5e in de tienkamp

Met een uitstekende eerste dag heeft Tim Dekker dag 1 van de tienkamp bij de WK junioren afgerond op de tweede plaats. Pieter Braun scoorde eveneens twee persoonlijke records en staat vijfde.

Op de 100 meter werd Hensley Paulina uitgeschakeld in 10,81, terwijl Menno Vloon en Rutger Koppelaar eindigden met 4,95 meter polsstokhoogspringen - 10 centimeter minder dan nodig was voor finalekwalificatie.

Mercy Chebwogen (Ken, 3000 meter in 9.08,88), Yegrem Demelash (Eth, 10.000 meter in 28.16,07) en Shanice Craft (Dui, 17,15 meter kogelstoten) wonnen de eerste drie gouden medailles van de kampioenschappen.


TIENKAMP, dag 1

In een enorm spannende tienkamp kenden zowel Pieter Braun als Tim Dekker dinsdag pieken en dalen.Vooral Braun besloot zijn wedstrijd met enige teleurstelling, omdat zijn hoogspringen (1,95m) en vooral de tijd op de 400 meter (50,60) tegenvielen. Na een uitstekende ochtend met twee persoonlijke records (100 meter en een uithaal naar 15,47 meter kogelstoten) kwam Braun niet goed uit de middagpauze.
\'Ik had dezelfde benen als bij het hoogspringen\', zei hij na de 400 meter waarop hij de buitenbaan 9 had geloot. \'Een slap excuus op zich, maar ik vond dat moeilijk. Ik wist dat Nixon in baan 8 sneller was, maar had gehoopt hem pas in de laatste 100 meter te zien en dan mee te gaan.\' In plaats daarvan snelde de Amerikaan hem al op het eerste rechte stuk voorbij om te finishen in de tweede tijd van 49,13 (achter de 47,73 van de snelle Duitser Schmitz).
Zoals het een meerkamper betaamd, richtte Braun zich luttele minuten na de finish al wel meteen op het vervolg van de wedstrijd. \'Morgen is er weer een dag. Ik heb gelukkig niet veel punten verloren op mijn persoonlijk record(schema).\' Braun had altijd al in het hoofd dat de winst vooral op dag 2 geboekt moest worden: \'Op discus, speer en ik hoop vooral dat ik op polsstok kan laten zien wat ik in de training doe.\'

\"\" \"\"

Waar Braun vooral na zijn nationaal jeugdrecord eind mei bekend staat als een stabiel scorende meerkamper, is dat in Barcelona een element waarop Tim Dekker grote vooruitgang heeft geboekt. Naast zijn sprongrecords (7,23 meter ver en 2,04 meter hoog) hield hij alle \'schade\' op de andere onderdelen beperkt, met als gevolg dat hij halverwege meer dan tachtig punten in de plus staat ten opzichte van zijn recordrecord van 7446. Dat hij in de tussenstand tweede staat, vond de Gouwenaar een leuke verrassing, maar: \'het maakt erg weinig uit. Het gaat erom waar je staat na tien onderdelen.\' Op die specifieke voorspelling liet de tienkamper zich echter ook niet vastpinnen:\'Ik ga mijn uiterste best doen en dan zien we wel wat dat waard is.\'

In het klassement na vijf onderdelen leidt favoriet Gunnar Dixon, vooral met dank aan zijn 2,10 meter hoogspringen. De Amerikaan heeft een degelijke tweede dag, naar verwachting beter dan Dekker die een uitstekende hordenrace loopt maar punten inlevert bij het speerwerpen. De voornaamste andere medaillekandidaten zijn Braun en de Australier Jake Stein die nu vierde staat met 4101 punten (4164 voor Nixon, 4154 voor Dekker en 4037 voor Braun). Met een iets betere tweede dag voor Braun is dat duo aan elkaar gewaagd. Achter dit viertal is een strijd ontbrand tussen atleten die zich sterk verbeteren, zoals Dekker en B-junior (!) Cedric Dubler. De \'tweede Australier\' staat derde met hetzelfde puntentotaal als zijn landgenoot Stein, maar koerst net als Dekker vooralsnog op een totaal tussen de 7500 en 7600 punten. Ook andere atleten als de Est Saluri en de Cubanen Larringa en Gonzalez zitten nog in die buurt. Zie onder voor een statistisch overzicht met de belangrijkste favorieten.

Luister hieronder naar een uitgebreider interview met Tim Dekker en Pieter Braun over hun 400 meter en hun inzet voor woensdag, dag 2 van de tienkamp.

(link)

Tienkamp, Hoogspringen
Na Pieter Braun bij het kogelstoten was het bij onderdeel 4 van de tienkamp de beurt aan Tim Dekker om te schitteren. In een regelmatige wedstrijd, met drie hoogtes in 1 poging, ging de pupil van Alex van Zutphen over 2,04 meter. Dat was drie centimeter beter dan ooit in de buitenlucht en een evenaring van zijn indoorrecord. Dekker won er niet alleen meer punten mee ten opzichte van zijn recordmeerkamp (nu weer 98 in de plus), maar steeg ook een plekje in het tussenklassement na vier onderdelen.

\"\"
Tim Dekker

Pieter Braun had een rommelige wedstrijd waarin hij op zijn aanvangshoogte van 1,89 al in de problemen leek te komen. Snel redde hij zijn wedstrijd in de tweede sprong en een volgende over 1,92 meter. 1,95 meter lukte ook nog, maar 1,98 - een hoogte die hij nog wel haalde bij zijn nationale recordmeerkamp - zat er in Barcelona duidelijk niet in. \'Vanwege een eerdere voetblessure hebben we nauwelijks op hoog kunnen trainen\', verklaarde de Brabander. \'Jammer, want vroeger was hoogspringen mijn beste onderdeel. Nu is het mijn slechtste\'.

Luister hier zelf naar Braun en hier naar Tim.

Braun zakte ook drie plaatsen in het klassement naar de vijfde plaats. Wel kan het in de meerkamp gek lopen, want hoewel Braun 27 punten inleverde op het schema van zijn eigen (Nederlands) record, hij staat nog steeds op winst. Ook verloor concurrent Jake Stein uit Australie nog meer terrein dan hijzelf. Gunnar Nixon uit Amerika gaf nadrukkelijk zijn visitekaartje af door het onderdeel te winnen met 2,10 meter. Ook de \'andere\' Australier, Cedric Dubler, blijft zich maar verbeteren (2,07 meter).

\"\"Tienkamp, kogelstoten
Met dank aan Pieter Braun en Tim Dekker krijgt de mooie Nederlande meerkamptraditie van de afgelopen jaren krijgt vooalsnog een uitstekend vervolg bij de WK junioren in Barcelona. Met twee persoonlijke records voor de nationaal recordhouder en nog een voor Dekker,staat het duo na de drie onderdelen van de eerste ochtend tweede en derde in de WJK-tienkamp.

Hoewel Jake Stein met een machtige kogelstoot van van 16,39 meter zoals verwacht aan de leiding gaat, was zelfs die afstand een teleurstelling voor de Australier die het nadrukkelijk van zijn werpnummers moet hebben. Zelfs na zijn persoonlijk record verspringen staat Stein daarom nog maar nauwelijks voor op zijn persoonlijke meerkampschema.
Dat geldt niet voor Braun en Dekker die allebei in de plus staan - Dekker zelfs erg ruim na zijn verspringvlucht naar 7,23 meter (bijna een halve meter verder dan bij de NK junioren in Emmeloord). Braun boekte tot dusver 42 punten winst - met een klein persoonlijk record 100 meter (11,23) en een schitterende kogelstoot van 15,47. \'Ik wist eigenlijk wel dat dat mogeljk was\', zei de zelfverzekerde pupil van Bart Bennema die in Barcelona wordt bijgestaan door Vince de Lange. \'De eerste twee pogingen waren wat minder, maar in de laatste poging kon ik de technsiche aanwijzingen van Vince goed toepassen.Ik moest gewoon volle back uithalen en dat lukte.\' Dekker kwam daarentegen niet aan zijn record van 15,21, maar bleef met 14,68 meter goed in de wedstrijd.

Luister hier naar een interview met Pieter Braun en Tim Dekker na het kogelstoten.

Tienkamp, verspringen
Na het verspringen staat Tim Dekker dankzij een persoonlijk record van 7,23 meter vierde - op de 100 meter benaderde hij zijn toptijd van 11,02 tot op twee honderdsten van een seconde. Braun verbeterde zijn sprintrecord tot 11,28 en sprong 7,25 (drie centimeter minder dan tijdens zijn nationaal juniorenrecord op de tienkamp in Emmeloord).
De wereldranglijstaanvoerder op de tienkamp staat met 1673 punten achtste in de tussenstand, met een score van 1716 punten voor Dekker. Aan de leiding gaan de Australier Dubler (11,05/7,47) en de Zwitser Gfohler (11,00/7,38) die allebei uithaalden met twee persoonlijke records.
In het klassement verloor de Amerikaanse co-favoriet Gunnar Nixon meer punten met 7,12 meter verspringen (record 7,53 meter). De Australier Jake Stein maakte daarentegen weer terrein goed met een afstand van 7,41 meter.

Op de snelle baan met een licht rugwindje kreeg Pieter Braun zijn aanloop niet perfect. Een opening van 7,05 meter garandeerde een veilig vervolg van de wedstrijd en een tweede sprong van 7,25 garandeerde dat hij keurig op schema bleef voor een hoog puntentotaal. Helemaal tevreden was hij daarmee niet, zeker na zijn derde afstand van 7,05 meter.
De groep van Dekker begon met enige vertraging aan de wedstrijd, maar de AV Gouwenaar liet zich niet van de wijs brengen. Een opening van 7,23 meter leidde tot een grote ontlading: niet alleen was het een persoonlijk record, maar ook bijna een halve meter verder dan in zijn recordmeerkamp en dus goed voor ruim 100 punten winst. Na 7,14 meter liet Dekker de laatste poging aan zich voorbijgaan: \'Ik had afgelopen winter wat last van mijn hiel, dus ik neem het zeker voor het onzekere.\'

Luister hier naar de reactie van de tienkampers na het verspringen.

\"\" \"\"

Tienkamp, 100 meter
Braun hief na de finish triomfantelijk zijn vuist en zocht meteen zijn landgenoot op. Niet vanwege de tijd, want die wist de nationaal recordhouder (7953 punten) nog niet. Hij realizeerde zich wel dat Dekker dicht bij de winnende tijd zat (11,00 van de Schmitz) en was tevreden dat hij dichtbij was gebleven op zo ongeveer zijn zwakste onderdeel. \'Het zit goed met de snelheid, nu hopen dat ik een persoonlijk record kan verspringen.\' Dekker was ook verguld, omdat 11,06 maar vlak boven de tijd was die hij liep in zijn persoonlijke recordmeerkamp.
Het Nederlandse duo deed ook al vroege, goede zaken in het klassement. Beide topfavorieten Gunnar Nixon en Jake Stein leverden namelijk tijd in ten opzichte van hun beste meerkampen.

Luister hier naar de reactie van de tienkampers op hun 100 meter race.

\"\"


Statistisch meerkampoverzicht Braun, Dekker en de voornaamste favorieten Gunnar Nixon (VS), Jake Stein (Aus), Cedric Dubler (Aus)

Gunnar Nixon (VS):

Barcelona
2012
11.23
7.12
14.54
2.10
49.13
(1e)






persoonlijk record
10.89 7.53 14.64 2.17 48.85 14.16 41.76 4.70 59.31 4.30.41 (8368)
persoonlijke
record 10kamp
10.93
7.25 14.12* 2.05 48.92 14.34* 41.76* 4.60 56.12 4.30.41 (8044*)
puntenverschil met
record 10kamp
(virtueel)
-66

(7978)
-32

(7946)
+25

(7971)
+46

(8017)
-10

(8007)






* In Nixon\'s persoonlijke recordmeerkamp wierp hij met seniorenmateriaal en liep hij de horden op herenhoogte. Deze prestaties zijn vervangen door degenen uit zijn nationale juniorenmeerkamp een week (!) later.


Pieter Braun:

Barcelona
2012
11.28
7.25
15.47
1.95
50.60
(5e)






persoonlijk record
11.30
7.28
14.87
2.02
49.54
14.17
45.20
4.41
60.27
4.31.20
(8053)
persoonlijke
record 10kamp
11.30
7.28
14.74
1.98
49.54
14.42
44.23
4.40
60.27
4.31.20
7953
puntenverschil met
record 10kamp
(virtueel
+4

(7957)
-7

(7950)
+45

(7995)
-27

(7968)
-49

(7919)







Jake Stein (Aus)

Barcelona
2012
11.31
7.41
16.39
1.95
51.15
(4e)






persoonlijk record
11.22 7.38 16.94 2.04 51.32 14.06 56.09 4.00 66.75 4.58.55
(8211)
persoonlijke
record 10kamp
11.22 7.26 16.66 2.00 51.61 14.35 52.33 4.00 59.29 4.58.55 7886
puntenverschil met
record 10kamp
(virtueel)
-19

(7867)
+37

(7904)
-17

(7887)
-45

(7842)
+20

(7862)







Cedric Dubler (Aus)

Barcelona
2012
11.05 7.47 12.35 2.07 49.70
(3e)






persoonlijk record
11.12 7.21
12.20
2.09
49.31
14.25
38.81
4.60
46.57
4.50.51
7504
persoonlijke
record 10kamp
11.12 7.21 12.20 2.06 49.31 14.61 38.81 4.60 46.57 4.50.51
puntenverschil met
record 10kamp
(virtueel)
+24

(7528)
+63

(7591)
+9

(7600)
+9

7609
-19

(7590)







Tim Dekker:

Barcelona
2012
11.06
7.23
14.68
2.04
49.70
(2e)






persoonlijk record
11.04 7.09
15.21 2.04 49.34 13.92 45.67
4.30 41.81 4.44.89 (7761)
persoonlijke
record 10kamp
11.04
6.76 15.21
2.01 49.34 14.16 36.92 4.30 41.81 4.44.89
7446
puntenverschil met
record 10kamp
(virtueel)
-5

(7441)
+112

(7553)
-36

(7517)
+27

(7544)
-17

(7527)






POLSSTOKHOOGSPRINGEN, kwalificatie

Hoewel 5,30 meter de officiele kwalificatiehoogte was, bleek dat lang niet de benodigde afstand in het grote veld van 31 atleten. Met 4,95 in de eerste poging zaten beide Nederlanders volop in de wedstrijd, al had Rutger Koppelaar zijn weelderig uitgedoste fanclub erg zenuwachtig gemaakt met twee mislukte pogingen op zijn aanvangshoogte. \'Te zware stokken\', verklaarde de Dordrechter die in zijn derde spring decimeters ruimte had. Na 4,95 (meteen behaald) was het echter op 5,05 meter over voor de debutant die eind mei in Tilburg nog 5,20 meter haalde.\'Die hoogte had ik hier ook minstens verwacht\', aldus de teleurgestelde atleet. \'Ik zat niet goed in de wedstrijd en ook 4,95 meter was niet al te goed.\'
Onder typische toernooi-omstandigheden kreeg Koppelaar te kampen met een traag wedstrijdverloop, waarna voor zijn laatste poging op 5,05 meter ook de installatie nog tientallen minuten kapot ging. Koppelaar wilde er niet over klagen, net zomin als over een stijve nek die hem al een week wel degelijk parten speelde.
Luister hier naar een interview met Rutger (uiteindelijk 20e van de 31 deelnemers, met 5,05 in de eerste poging uiteindelijk genoeg voor kwalificatie).

Vloon
Zo lang als de wedstrijd voor Koppelaar duurde, zo kort was \'ie voor Menno Vloon. Gedurfd sloeg de nummer 9 van de EJOF in 2011 de openingshoogte van 4,75 meter over, daarmee de kans op dure foutpogingen verminderend. \'Het ging goed in de warming-up\', had de pupil van Richard Cote en Christian Tamminga gemerkt. \'Dus waarom zou ik niet ook eens hoog beginnen.\'
4,95 meter lukte vervolgens meteen en ruim, waarna Vloon heel even zelfs bovenaan het klassement stond. Dat was misschien wel teveel succes voor de meerkamper die zelf toegeeft vaak meerdere pogingen nodig te hebben per hoogte. \'Ik verloor mijn concentratie\', verklaarde hij de eerste misser op 5,05, waarna de 18-jarige Noord-Hollander achter de feiten aanliep. \'De tweede poging was de aanloop goed en ging ik dwars door mijn stok.\'

Het WK junioren kan voor de eerstejaars A-junior een waardevolle ervaring zijn, met volgend jaar nog een EK junioren in het vooruitzicht. Vloon twijfelt nog waar hij in het Italiaanse Rieti op moet inzetten:hij voelt zich meerkamper, maar 39 centimeter progressie (en 119 sinds 2010) is ook niet te versmaden: \'Ik kan dat nu nog niet zeggen. Ik zie wel waar ik het beste kan scoren.\'
Luister hier
naar een interview met Menno (17e).

\"\" \"\"


100 METER, series

\"\"Voor Hensley Paulina was het al een hele verrichting dat hij uberhaupt aan de start stond in Barcelona. Na vier weken intensieve behandeling aan de hamstring die hij bij de NK junioren verrekte, was de 19-jarige atleet van Rotterdam Atletiek medisch fit bevonden om te starten. 10,81 met 1,6 m/s toonde aan dat de pupil van Wendell Prince (p.r. 10,63) ook wedstrijdfit was, maar een toernooi is natuurlijk nog wel een niveau extra. Dat ondervond Paulina dan ook in de zesde van negen volle series, met fikse tegenstand van bijvoorbeeld de Japanner Oseto (record 10.23). Na een goede start ontbrak het Paulina aan de extra versnelling die nodig was om zich bij de beste 24 te scharen: 10,57 in zijn eigen race of 10,67 als tijdsnelste. De verminderde knieheffing bleek echter niet alleen te wijten aan ontbrekend wedstrijd- of trainingsritme. \'Ik voelde halverwege wat pijn in mijn hamstring\', erkende Paulina. \'Dus ik moest mijn paslengte iets inkorten om geen risico\'s te lopen\'. Meer dan een 41ste plek van de 71 atleten leverde dat vervolgens niet op.
Luister hier naar een interview met Hensley.


3000 meter meisjes: Chebwogen prolongeert voor Kenia

Zodra het veld zich uitdunde tot een kopgroep leek Mercy Chebwogen al snel de favoriete, maar de Keniaanse had waarschijnlijk niet gerekend op de vechtlust van Emelia Gorecka. De Britse nam brutaalweg het initiatief , maar moest Chebwogen uiteindelijk laten gaan voor de vijfde Keniaanse overwinning op rij. Gorecka zag vervolgens ook de Ethiopische Hiwot Gebrekidah voorbijkomen voor zilver, maar hield zich haar landgenote Tesfay van het lijf voor een medaille. De eerste vijf atletes (en negen van de eerste elf, elf van de eerste veertien) liepen allemaal persoonlijke records, aangevoerd door de 9.08,88 van Chebwogen.

Kogelstoten meisjes: Craft verrast
Shanice Craft mag zichzelf wellicht meer als discuswerpster zien, maar in de finale kogelstoten gooide de Duitse atlete met 17,15 meter de wedstrijd al meteen in het slot. Voor de wedstrijd in Barcelona had Craft een persoonlijk record van 16,06 meter, dat ze in de kwalificatie (haar eerste outdoorwedstrijd op dit onderdeel...) al had aangescherpt tot 16,41 meter.
Met een persoonlijk record van 17,07 - een meter meer dan Craft - had Yang Gao haar zinnen nadrukkelijk gezet op het goud, maar de Chinese kon na haar eigen opening van 16,45 het volgende niveau niet vinden. Achteraf is het maar goed dat ze in ronde vier nog net 12 centimeter verder stootte, anders was zelfs landgenote Ka Bian haar in ronde 5 nog voorbijgestoken met 16,48 meter. \'Ik ben blij dat ik de specialistes verslagen heb\', vond Craft die vanwege een verkoudheid al een week niet getraind had. 17,15 meter was bovendien een beste wereldjaarprestatie bij de juniores.

10.000 meter jongens: Demelash troeft Kirui en Cheboi af
Een enerverende wedstrijd werd uiteindelijk met overtuiging beslist door de Ethiopier Yigrem Demelash die profiteerde van veel tempowerk dat door de Kenianen Geoffrey Kipkorir Kirui (brons) en Philemon Kipchilis Cheboi (zilver) was verricht. Zowel Demelash (28.16,07) als Cheboi (28.23.98) leverde dat een persoonlijk record op - al had eerstgenoemde eigenlijk onder de 28 minuten willen lopen. De Afrikaanse dominantie op dit nummer was opnieuw overweldigend, met alleen dit drietal, Kinde Atanaw (Eth, 28.53,02) en de Oegandees Kurong (29.06,87) sneller dan 29.40. De Italiaan Daniele D\'Onofrio finishte in 31.07,70 als eerste Europeaan.


Tekst: Wilmar Kortleever; Foto\'s: Erik van Leeuwen

---

De WK voor junioren (WJK, \'IAAF World Junior Championships\') worden van 10 t/m 15 juli gehouden in het Spaanse Barcelona.
Voor www.atletiekunie.nl doen verslaggever Wilmar Kortleever (
[email protected], twitter.com/wkortleever) en fotograaf Erik van Leeuwen (www.erki.nl, twitter.com/erikvanleeuwen) dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg met artikelen die tijdens de dag doorlopend worden geactualiseerd met tekst, foto\'s en hopelijk audio (interviews). Waar mogelijk worden de actuele verrichtingen nog sneller gemeld op de Atletiekunie Twitter.

Volledige informatie over het team van Dutch Athletics, hun programma, plus een interview-vooraf met meerkamper Pieter Braun, is te vinden in het teamboekje (\'Media Guide\') van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaat). Een lijst met Twitteraars in Barcelona staat hier.

Eurosport zendt dagelijks live uit vanuit Barcelona. Via de website van de IAAF, www.iaaf.org en de website van de organisatie, www.bcn2012.org, zijn tijdens het toernooi meer informatie en live uitslagen te vinden.