Tallinn in samenvatting: meer finales dan ooit

Geplaatst op Zondag, 24 juli 2011
Tallinn in samenvatting: meer finales dan ooit

Met twaalf finaleplaatsen scoorde de Nederlandse ploeg in Tallinn meer dan ooit in 21 eerdere EJK-edities. Dafne Schippers won het veertiende Nederlandse goud ooit, Jamile Samuel dubbelde zilver op de sprint en Madiea Ghafoor was met brons de grootste verrassing.

Met zijn voorspelling van vier medailles plus acht finaleplaatsen kreeg hoofdcoach Bart Bennema (Luister hier terug, nu met werkende link, voor zijn voorbeschouwing op maandag; zie onder voor zijn terugblik) bij de EK Junioren in Tallinn afgelopen week precies gelijk. Toch had hij geen perfecte glazen bol, want een aantal successen kwam zoals altijd uit onverwachte hoek, terwijl een geheide kanshebber als de 4x100 meter meisjes roemloos ten onder ging.

De twee AA-Drink Talententeam kopvrouwen in de ploeg, Schippers en Samuel, voldeden met respectievelijk zevenkampgoud en twee sprintzilvers volledig aan de hooggespannen verwachtingen, terwijl Ghafoor zich ongelofelijk verbeterde op de 400 meter. De Amsterdamse - net als Samuel lid van Phanos en trainend by Oscar Terol en Urta Rozenstruik - was ook slotloper van de 4x400 meter die zondag maar net naast het podium finishte.

\"\" \"\" \"\"

De Nederlandse ploeg keert maandag met vijf nieuwe Nederlandse juniorenrecords terug naar Schiphol: voor Ghafoor, van de beide 4x400 meters en twee stuks voor meerkampster Dafne Schippers (6,47 meter verspringen en 13,27 op de 100 meter hordenlopen). Ghafoor liep een van de twee oudste nationale toptijden uit de boeken, terwijl Schippers naast haar twee records ook haar eigen eerdere topprestaties opnieuw benaderde op de 200 meter en de zevenkamp zelf.
Saillant detail: het niveau van de zevenkampster wordt nog eens onderstreept door het feit dat ze met haar zevenkampprestaties ook het verspringen, de 200 meter en de 100 meter horden zou hebben gewonnen (een vergelijking die, toegegeven, mank gaat vanwege verschillende omstandigheden en tegenstand, de eerdere (voor)rondes ontbreken en nu eenmaal niemand alle onderdelen kan doen waar ze goed in zijn).

Cijfermatig
Van de 26 optredens door Nederlandse atleten (individueel plus estafette) eindigen er twaalf in de top-8. Dat is in de 22ste editie van de titelstrijd twee meer dan het tot nu toe hoogst behaalde aantal finaleplaatsen van tien, in 1997 (Ljubljana) en 1999 (Riga). Meer dan vier medailles werden al wel eens verzameld, namelijk in 1995 (Nyiregyhaza: 2 goud, 2 zilver en 2 brons) en in 1999 (2 goud en 3 brons).

Zie overigens voor veel meer van dergelijke statistieken en de toernooigeschiedenis het Teamboekje (\'Media Guide\') van de ploeg. Klik hier (in PDF formaat).

In het medailleklassement van het toernooi eindigde Nederland als tiende, voor landen als Roemenië en Zweden (maar achter Servië en Turkije). Voor teamsucces is de puntentabel altijd een betere indicator (deze werd met overmacht gewonnen door Duitsland, het medailleklassement door de acht gouden medailles van Rusland).
Met 8 punten voor goud, 7 voor zilver enzoverder tot 1 punt voor plaats 8, eindigde Nederland in het puntenklassement ... ook als tiende. Dat blijft beter dan de Roemenen en de Zweden en ziet Nederland met 51 punten vlak achter Spanje (55), Oekraine (56) en Turkije (56). Het puntentotaal van 51 is het op-een-na-hoogste dat Nederland ooit scoorde bij een EJK (55 pt, Nyiregyhaza).

Opvallen in alle successen is trouwens dat het vrijwel geheel op het conto staat van één geslacht: de EJK 2011 bevatte de allerbeste meisjesafvaardiging ooit - 50% meer punten dan ooit gescoord door EJK-meisjes.

Het optreden van de ploeg stemde hoofdcoach Bennema (ook als persoonlijk coach succesvol met Schippers en Jacobs) tevreden. \'Het was al met al een goed toernooi\', aldus de oud-meerkamper (zelf in 1995 trouwens net als Jacobs vierde in de EJK-tienkamp - zoals delegatieleider Chiel Warners twee jaar later zelfs goud won). \'Wij zijn tevreden.\'
Bennema was naast de ontketende Ghafoor positief verrast door klassering en puntentotaal van Jacobs, de race van Marlin van Hal (zesde op de 3000 meter) en de verrassende 4x400 meterploeg die heel laat aan de ploeg werd toegevoegd maar nog bijna brons won. \'De laatste dag had wat tegenvallers die we liever hadden voorkomen\', aldus Bennema. De wisselfout op de 4x100 meter was pijnlijk, maar - met in het achterhoofd dat het EK Junioren expliciet een leertoernooi is - Bennema wilde geen \'schuldigen\' aanwijzen. \'Dit mag in de series natuurlijk niet gebeuren. Ik weet ook zeker dat dat vooraf goed is besproken, want de ploeg wilde gewoon de series doorkomen. Maar het gebeurt. We zijn het eerste land niet die dit overkomt, noch het laatste.\'

Luister hier naar een interview met hoofdcoach Bart Bennema

Zie voor alle prestaties van alle Nederlandse atleten de speciale EJK-sectie op deze website.

\"\"
Mark Jacobs

\"\"
Lisanne de Witte, Anna Voskamp,Marije Wever en Madiea Ghafoor

Tekst: Wilmar Kortleever; Foto\'s: Erik van Leeuwen


De EK voor junioren (\'European Athletics Junior Championships\') werden van 21 t/m 24 juli gehouden in Tallinn (Estland).
Voor www.atletiekunie.nl deden verslaggever Wilmar Kortleever (
[email protected], twitter.com/wkortleever) en fotograaf Erik van Leeuwen (www.erki.nl, twitter.com/erikvanleeuwen) vanuit Tallinn dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg met artikelen die tijdens de dag doorlopend werden geactualiseerd met tekst, audio (interviews) en foto\'s. Waar mogelijk werden de actuele verrichtingen nog sneller gemeld op de Atletiekunie Twitter.

Volledige informatie over het team van Dutch Athletics, hun programma, plus een interview-vooraf met de Jamile Samuel, is te vinden in het teamboekje (\'Media Guide\') van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaat).

Via de website van European Athletics, www.european-athletics.org, en de website van de organisatie, www.tallinn2011.org, zijn nieuws en uitslagen te vinden. European Athletics verzorgde ook op haar website ook live, \'streaming\', tv-beelden met (in de middag) Engelstalig commentaar van de gerenommeerde verslaggever Phil Minshull.