Tallinn dag 2: Samuel ZILVER, Ghafoor BRONS!
Jamile Samuel won vrijdag in Tallinn ZILVER op de 100 meter bij de EK Junioren. De Amsterdamse atlete uit het AA-Drink Talententeam was met haar tijd van 11,43 sneller dan ooit. Madiea Ghafoor veroverde na diskwalificatie van de Roemeense Pastor BRONS op de 400 meter. Discuswerpster Corinne Nugter werd met een benadering van haar persoonlijk record (49,51) knap zesde.
Madiea Ghafoor weet hoeveelste ze is geworden op de 400 meter.
Eerder op dag 2 van de EJK kwalificeerde Koen Smet zich overtuigend voor de finale 110 meter horden, zij het met een lastig pijntje in de kuit. Bianca Baak (400 meter horden) en Jorian Damen (800 meter) plaatsten zich voor hun halve finales. Marloes Duijn (100m horden), Eva Reinders (kogelslingeren) en Jesper Arts (400 m horden) werden uitgeschakeld.
Zie ook het aparte verslag over de zevenkamp met Dafne Schippers.
100 meter Meisjes: Jamile Samuel wint ZILVER
Met een persoonlijk record en een mooiere medaille dan vorig jaar bij de WK junioren (brons) deed Jamile Samuel alles dat ze zich voor de Europese juniorenkampioenschappen ten doel had gesteld. In een enerverende race, vlak waarvoor ze na een valse start nog stevig ten val kwam, vocht ze zich achter de 11,18 van de ongenaakbare Britse Jodie Williams (vorig jaar in Canada ook al goud bij de WK junioren) naar het zilver in 11,43 (+0,5 m/s). Dat was een tiende van een seconde sneller dan ze eerder dit jaar liep en precies (0,01) onder het persoonlijk record van vorig jaar.
\'Daar ben ik ook allemaal erg blij mee\', erkende de Amsterdamse atlete van Phanos. \'Het had alleen nog beter gekund. Na die valse start zat ik niet goed in mijn wedstrijd. Mijn start was weer niet goed en het was daarna ook rommelig.\'
Samuel was een dag eerder ook al ontevreden geweest over haar serie en halve finale, maar als erkend toernooiloopster stond ze er op het belangrijkste moment. \'Het is jammer van die val, want nu komt er niet uit wat er nog meer inzat.\' De valse start werd oorspronkelijk veroorzaakt door de Britse Mwawulor. Die kreeg slechts een waarschuwing en leek ook in de uiteindelijke race erg beweeglijk aan de start.
De persoonlijke recordverbetering was wellicht beperkt in omvang, maar heeft statistische consequenties. Op de Nederlandse aller tijden ranglijst voor junioren deelt Samuel de tweede plek niet langer met oud-recordhoudster Jacqueline Poelman (11,44) en staat ze nu alleen tweede achter Dafne Schippers (eerder dit jaar 11,39). Die laatste twee komen elkaar volgende week allicht weer tegen op de NK 100 meter, waar in hun huidige vorm de nationale juniorentoptijd opnieuw onder vuur ligt. Op de aller tijden lijst bij de seniores deelt Samuel nu ook niet meer de zevende plek met Annemarie Kramer, maar de zesde met Wilma van Gool-Van den Berg.
Samuel is in Tallinn echter nog lang niet klaar en heeft naast de estafette (waarschijnlijk samen met Schippers) nog grote kans op een tweede individuele medaille. Zeker na de 100 meter heeft ze bovendien flinke ambities voor de dubbele afstand: \'Ik denk dat die 200 meter beter zal gaan, omdat ik er kan profiteren van mijn versnelling. Ik wil daar ook de race laten zien die er vandaag voor mij niet uitkwam.
Luister hier naar Jamile - na de oorspronkelijke teleurstelling overigens zeer terecht uitgelaten met zilver - in eigen woorden.
400 meter Meisjes: Dappere Ghafoor strandt als vierde, maar wordt alsnog beloond.
Op de 400 meter ging toernooirevelatie Madiea Ghafoor zonder schroom eveneens voor een medaille. De Amsterdamse teamgenote van Samuel leek net te stranden op de altijd frustrerende vierde plek, tot een uur later bekend werd dat Adelina Pastor gediskwalificeerd was. De Roemeense had buiten haar baan gelopen. Ghafoor liep in 53,73 opnieuw ruim onder de 54 seconden. Donderdag verbeterde ze zich al met dik een seconde naar een Nederlands juniorenrecord van 53,37.
NB De medaille-uitreiking die voor \'s avonds gepland stond, ging vrijdag onverwacht niet door. Of er Roemeense protesten lopen of niet, vrijdagavond 23.00 uur (Nederlandse tijd) is de uitslag met de Nederlandse op nummer drie nog niet gewijzigd.Ook is - in tegenstelling tot eerder op de avond - de bronzen medaille nu toegevoegd aan het medailleklassement - waarin Nederland fier naast Groot-Brittannië en Polen prijkt op de vierde plaats.
\'Geweldig\', was de reactie van Ghafoor na het horen van het nieuws. \'Het was al een prachtig toernooi, maar derde is helemaal top.\'
Dankzij haar uitstekende halve finale had Ghafoor baan 4 geloot, precies tussen de favorietes Pastor en Bianca Razor. Hoewel het Roemeense duo veel sterkere persoonlijke records had staan, besloot de Amsterdamse gewoon met ze mee te gaan. \'Ik had zeker een medaille als doel\', vertelde Ghafoor. \'Ik wilde op het laatste stuk nog aanzetten, maar dat deden zij ook. Ik kon niet meer, dus dacht `een vierde plaats is ook goed`.\'
Hoewel Ghafoor zich in de eerste ronde al met een ruime seconde had verbeterd, heeft ze nog meer ambitie. \'Ik wilde eigenlijk ook nog harder, maar het was heel erg heet. In de callroom al en bij de start stonden we ook een kwartier te wachten. De spanning was weg, het leek meer op een training. Volgende keer beter.\'
Ghafoor\'s medaille was na Samuels zilver ook meteen de tweede voor hun beider trainingsgroep TTR, het Team Terol/Rozenstruik. \'We hebben daar twee goede trainers\', aldus Ghafoor. \'En natuurlijk goede atleten. We hebben ook Koen Smet nog hier op de horden en Janice Babel in de estafette.\' Vorige week bij de EK neo-senioren in Ostrava scoorde Kadene Vassell voor TTR al een finaleplaats op de 200 meter.
Luister hier alvast naar de volledige reactie van de verraste medailliste Madiea (en luister gerust hier naar haar oorspronkelijke reactie op haar \'vierde\' plaats).
Discuswerpen Meisjes: Nugter benadert record voor zesde plaats
Hoewel Corinne Nugter als nummer 9 aan het discuswerpen bij de EK junioren begon, was er wellicht enige twijfel toen ze in de kwalificatie tot drie keer toe rond de 45 meter wierp. Dat was donderdag echter meer dan genoeg. In de finale bleek de ervaren atlete van AV NOP vervolgens een heel extra niveau te kunnen bereiken. Na twee pogingen in dezelfde buurt verbeterde de pupil van Gert Damkat en Piet Meijdam zich knap naar 47,51 om haar daarmee plek in de eerste acht zeker te stellen. Toen vervolgens de Turkse Elcin Kaya met 47,88 meter voorbij kwam om de Nederlandse van de zesde plek te verdringen, zette de Nugter nog een extra tandje bij met 48,15 meter.
\'Ik groeide in de wedstrijd\', zei de zilveren medailliste van het Europees Jeugd Olympisch Festival in 2009 (destijds ook goed voor goud met de kogel). \'Bij die laatste poging dacht ik even dat hij over de 50 meter was, maar hij landde net ervoor.\' 49,51 was twaalf luttele centimeters van Nugter\'s record bij de Ter Specke Bokaal in Lisse. \'Ik kwam als negende het toernooi binnen en wordt zesde\', aldus de werpster die zaterdag ook nog aan het kogelstoten meedoet. \'Dan kan ik alleen maar tevreden mee zijn. Ik was wel blij dat ik nog in de buurt van mijn pr kwam.\'
Luister hier naar de tevreden Corinne Nugter.
110 m horden: Koen Smet naar de finale:
In baan acht had Koen Smet het niet erg getroffen met de loting in de halve finale 110 meter horden. Voluit zijn eigen race lopend sloeg groter noodlot toe rond de vierde horde. ‘Ik voelde een licht tikje in mijn achillespees\', vertelde de bezorgde atleet van Phanos. ‘Ik ben wel vol doorgelopen, maar ik moet straks bij de fysio wel even kijken wat eruit komt.\'
Met de race was Smet - wellicht wat afgeleid door de pijn - ook nog niet erg te spreken. ‘Het kan allemaal veel beter, dat voelde ik wel.\' Over de tijd van 13,92 was de hordenloper dan ook nog niet zo tevreden, al realiseerde hij zich op dat moment nog niet erg dat zijn halve finale met maar liefst 2,5 m/s tegenwind werd gelopen. Smet heeft echter grotere plannen dan zijn persoonlijk record van 13,73 (gelopen bij de NK junioren). De nationaal juniorenrecordhouder op de 60 meter horden wil ook de Nederlandse toptijd van 13,62 op de 110 meter veroveren die Robin Korving in 1993 liep.
‘Daar ga ik zeker alles aan doen in de finale\', meldde de pupil van Oscar Terol en Urta Rozenstruik die zich al vast aan het voornemen was eventuele blessures geen roet in het eten te laten gooien. ‘Ik denk dat het wel meevalt, gewoon een beetje verrekking\', hoopte de atleet. ‘Je hebt overal wel pijntjes, dat krijg je als je over je limiet wilt lopen.\'
Luister hier naar Koen Smet na zijn halve finale 110 meter horden.
Verslag series: Koen Smet eenvoudig naar halve finale
Hoewel met maar weinig afvallers de series 110 meter horden een formaliteit waren, pakten ze wel goed uit voor Koen Smet, een van de debutanten in de Nederlandse ploeg. \'Het was wel goed even te wennen aan het toernooi\', aldus de Amsterdammer. \'Ik was ook iets te laat in de callroom.\'
Dat je zelfs bij zogenaamde \'verplichte nummers\' voorzichtig moet zijn, ondervond Gregor Traber: Met zijn beste tijd van 13,31 was de Duitser een van de topfavorieten, maar met een valse start vloog hij in Smet\'s race onceremonieel uit het toernooi. De Nederlander zelf liet zich niet verrassen en leidde halverwege de wedstrijd souverein (zie foto) om over de laatste horde uit te bollen naar 14,26 en plaats 3. \'Die tijd is niet belangrijk\', wist de pupil van Oscar Terol en Urta Rozenstruik bij Phanos. \'In de halve finale zal het harder moeten.\'
Als nummer negen op de inschrijflijst (nu acht na het wegvallen van Traber) heeft de hordenloper bovendien grotere plannen dan louter de finale halen. \'Ik wil het liefst in de top-5. Daar zal een Nederlands record voor nodig zijn\', aldus de hordenloper die vorige week met 13,73 nog 0,11 seconde boven de juniorentoptijd zat van Robin Korving.
Luister hier naar Koen Smet na zijn serie 110 meter horden.
400 m horden Meisjes: Baak naar halve finale
Erg tevreden was Bianca Baak niet na haar serie op de 400 meter horden, maar de Almeerse atlete was bereid er een positieve draai aan te geven. \'Het was een slechte wedstrijd, van begin tot eind\', verzuchtte de pupil van Tim Verlaan en Marita Swart-Van Swol. Om zich vervolgens te realiseren: \'Maar als je met een slechte race zo doorgaat [naar de halve finale], dan is dat natuurlijk goed nieuws.\'
Baak startte vanuit baan 3 voortvarend, haar (snellere tegenstand) al snel voorbijgaand. In de tweede bocht viel de 19-jarige studente iets terug, om vervolgens op het rechte stuk toch gewoon haar inschrijvingstijd waar te maken: \'Ik sta hier als vierde op de startlijsten en ga voor een bronzen medaille\', keek Baak al vooruit. \'Maar mijn trainster zegt terecht dat in de finale alles mogelijk is.\'
In de voorbereiding op de eindstrijd (op zondag) houdt Baak het oog op de bal: \'De tijd is niet zo belangrijk, maar ik wilde in deze serie graag tweede worden, omdat je dan hopelijk een goede baan krijgt.\' Baak gaat naar de halve finales met de negende tijd (favoriet Rudakova liep 57,68, nummer twee Sandra Belgyan een record van 59,15). De halve eindstrijd is zaterdag om 15.00 uur lokale tijd (14.00 uur in Nederland).
Luister hier naar Bianca Baak na haar serie 400 meter horden.
800 m Jongens: Jorian Damen precies door
Steen- en steenkapot kon Jorian Damen zichzelf na zijn serie 800 meter weinig verwijten, maar de atleet van Cifla en het Joshua Track Team moest in de catacomben van het stadion in Tallinn wel een tijdje wachten of hij loon naar werken had gekregen. Pas na de vierde en laatste race wist de 19-jarige atleet, tot zijn intense blijdschap, zeker dat hij door was naar de halve finale.
Damen was zelf in zijn serie als vijfde gefinisht in 1.51,89 en daar had de nummer vijf van de EJOF in 2009 al heel hard voor moeten werken. Om uit het gedrang te blijven koos de 1,83 meter lange atleet ervoor om zelf op kop te lopen. Met opzet, vertelt de atleet zijn critici: \'Ik ging niet veel te hard of zo, maar wist wel dat je waarschijnlijk richting de 1.50 moest om als tijdsnelste door te gaan.\'
Uiteindelijk won de atleet die gok, maar slechts met de kleinst mogelijke marge. Bij het uitkomen van de laatste bocht liep hij achteraan een sprintende groep van zes atleten, van wie hij de meeste moest laten gaan. Slechts Valentin Voicu bleef binnen bereik en Damen (die na afloop steenkapot tijden lang met water en ijs in de weer was) zette alles op alles om de Roemeen te achterhalen. Met succes, bleek na de fotofinish: met 1.51,89 om 1.51,90 blikte Damen met de vijfde plek in. De beloning: een plek - de allerlaatste plek - in de halve finales van zaterdag (16.20 uur lokaal, 15.20 Nederlandse tijd). \'Dat is weer een hele nieuwe wedstrijd\', weet de atleet.
Luister hier naar Jorian Damen na zijn serie 800 meter.
Kogelslingeren Meisjes, kwalificatie: Eva Reinders achtste in groep A
Voor Eva Reinders werd het EK junioren bepaald niet wat de Groningse ervan verwacht had. Twee meter progressie dit jaar had net iets meer moeten worden met haar eerste keer over de zestig meter, wat ook precies de kwalificatie-eis was. Een openingsworp van 56,86 oogde veelbelovend, maar dat was schijn want de atleten zat niet goed in haar vel.
\'Ik kreeg vorige week last van mijn rug, dus heb hier niet kunnen trainen\', aldus de studente fysiotherapie. \'Gisteren voelde ik me ook niet lekker. Omdat je volgestopt zit met ibuprofen en neusspray gaat het dan wel weer, maar het was niet mijn wedstrijd.\'
Voornaamste probleem was dat Reinders niet wist wat er te verbeteren viel. \'Ik had totaal geen gevoel voor de draai vandaag. Als je me had verteld dat ik de andere kant op aan het draaien was, had ik het ook bijna geloofd.\'
Luister ook hier naar Eva Reinders na haar kwalificatiewedstrijd.
100 m horden, series: Marloes Duijn nipt uitgeschakeld
Het is dat stampvoeten haar stijl niet is, maar Marloes Duijn was boos na haar race. Balend van zichzelf, omdat de serie 100 meter horden \'gewoon slecht\' was geweest. En kwaad op de starters, die de loopsters eerst drie keer in de blokken laat klimmen en vervolgens de Hongaarse naast haar niet diskwalificeert. \'Ze zat gewoon heen en weer te schommelen\', vond de 18-jarige atlete. \'Dan ben je gewoon vals, klaar. Zo kan ik het ook.\'
Toen de atletes eindelijk weg mochten, miste Duijn de start en liep de hele race achter de feiten aan. \'Je bent de hele tijd aan het inhalen. Ik wilde hier gewoon onder de 14 lopen. Dat kan ik ook.\'
Als tijdsnelste in serie twee had de pupil van Nico van der Gulik en Frank Dik bij SAV nog lang uitzicht op een felbegeerde herkansing, maar in de laatste race was precies één atlete te snel. 14,26 bleek de zeventiende tijd - met de eerste 16 in de halve finales vrijdagmiddag. Extra wrang detail is no.16, als laatste finaliste: de Hongaarse Kerekes...
Luister hier naar Marloes Duijn na haar serie 100 meter horden.
400 m horden Jongens: Jesper Arts strijdend ten onder
De laatste atleet die vrijdag in de baan kwam was Jesper Arts, maar de trainingsgenoot van Baak trof het slecht in de series 400 meter horden. In de buitenbaan 8 had hij geen richtpunten, wat zijn taktisch plan wellicht inperkte: \'Gewoon hard weg\', vertelt de atleet van Lopersgroep Deurne echter. \'Dat was op zich ook niet heel erg, want dat pakte ook goed uit in mijn laatste wedstrijden.\'
Vorige week liep Arts nog een persoonlijk record (52,27) en ook in Tallinn zag het er vrijdag lang goed uit. Halverwege lag de Nederlander zelfs aan de leiding, om met nog steeds maar twee atleten voor zich uit de bocht te komen. Daar ging het echter mis. \'Er stond een echt harde wind op dat laatste rechte stuk\', aldus Arts (bij het gelijktijdige verspringen zevenkamp werd gemiddeld 1,5 m/s tegenwind gemeten). Ik moet die laatste paar in 16-pas kunnen halen, maar kwam niet uit. Dan zet je van te ver af en land met je zwaartepunt helemaal naar achter.\'
Het resultaat was een flinke terugval (op de laatste horde bijna letterlijk - zie foto) en een tijd van 53,02. \'Niet goed genoeg\', vindt Arts die minstens de halve finale had willen halen.
Luister hier naar Jesper Arts na zijn serie 400 meter horden.
Andere finales op het (middag)programma van dag 2 bij de EJK:
16.15 uur: Hinkstapspringen Meisjes
16.45 uur: Kogelslingeren Jongens
17.10 uur: 100 meter Jongens
18.15 uur: Verspringen Jongens
18.55 uur: 400 meter Jongens
Zie voor meer informatie, inclusief beschrijving van de schitterende 10,07 van de Franse sprinter Vicaut en de fascinerende strijd bij het jongens verspringen (tussen de Rus Morgunov met 8,18 meter en de Pool Jaszczuk met 8,11 meter) onder meer www.european-athletics.org.
Zie ook de speciale sectie voor de EK junioren op deze website.
Tekst: Wilmar Kortleever; Foto\'s: Erik van Leeuwen.
---
De EK voor junioren (\'European Athletics Junior Championships\') worden van 21 t/m 24 juli gehouden in Tallinn (Estland).
Voor www.atletiekunie.nl doen verslaggever Wilmar Kortleever ([email protected], twitter.com/wkortleever) en fotograaf Erik van Leeuwen (www.erki.nl, twitter.com/erikvanleeuwen) vanuit Tallinn dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg met artikelen die tijdens de dag doorlopend worden geactualiseerd met tekst, audio (interviews) en foto\'s. Waar mogelijk worden de actuele verrichtingen nog sneller gemeld op de Atletiekunie Twitter.
Volledige informatie over het team van Dutch Athletics, hun programma, plus een interview-vooraf met de Jamile Samuel, is te vinden in het teamboekje (\'Media Guide\') van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaat).
Via de website van European Athletics, www.european-athletics.org, en de website van de organisatie, www.tallinn2011.org, zijn tijdens de EK neo-senioren nieuws en live uitslagen te vinden. European Athletics verzorgt ook op haar website ook live, \'streaming\', tv-beelden met (in de middag) Engelstalig commentaar van de gerenommeerde verslaggever Phil Minshull.