Springers zetten Sittards Markt in vuur en vlam

Geplaatst op Vrijdag, 9 september 2011
Springers zetten Sittards Markt in vuur en vlam

Een volle Markt in Sittard verwelkomde vrijdagavond het eerste Sportzone Limburg Polsstokhoogspringgala. Het initiatief van Rens Blom had mede door goed weer een uitstekende start.

In het nabijgelegen Aken trekt het jaarlijks polshooggala zoveel toeschouwers dat de organisatoren de Domplatz, waar het spektakel plaatsvindt, af en toe moeten afsluiten om de veiligheid te kunnen waarborgen. De twee motoragenten die vrijdagavond een kijkje kwamen nemen op de Markt van Sittard hoefden niet in te grijpen. Maar de volle tribune en de talrijke toeschouwers die de polshooginstallatie omzoomden, zorgden voor een geweldige sfeer, waarin de atleten goed bleken te gedijen.

\"\"

\"\"Kogelstoten
Er komt nogal wat voor kijken om de atletiek naar de mensen te brengen. De FBK Games verplaatsten afgelopen zomer het kogelstoten naar het centrum van Hengelo als opwarmer voor hun FBK Games. Datzelfde gebeurde bij de Diamond League-meeting in Zürich, waar de kogels afgelopen woensdag door de hal van het centraal station vlogen. Maar polshoogspringers hebben meer nodig dan een paar kubieke meters zand.
Toen voormalig wereldkampioen Rens Blom in Duitsland trainde, maakte hij kennis met de installatie van zijn toenmalige coach en manager Marc Osenberg: een \"aanloop op poten\" en een eveneens verhoogd plateau waar de staanders met de latdragers en de kussens op rusten. Die aanloop is wat smaller dan de springers gewend zijn, maar verder voldoet het geheel aan alle eisen en kan elk record dat ze erop vestigen erkend worden, zoals Georges Friant benadrukte. De oud-bondscoach was in Sittard, samen met Ton de Kort, speaker en met zijn kennis maakte hij het publiek vertrouwd met de geheimen van deze atletiekdiscipline. De Vlaming had een drukke avond, want tussen de bedrijven door coachte hij ook nog een paar deelnemers. Datzelfde gold overigens voor Rens Blom, de huidige bondscoach én organisator van het spektakel, die onder meer Cyriel Verberne en Wout van Wengerden begeleidde. Maar in de familie van de polshoogspringers lijkt het geen punt dat mensen af en toe van rol wisselen.

Wereldtitel
‘Toen ik mijn wereldtitel won, heeft de gemeente mij aangeboden een polshooggala mogelijk te maken\', vertelde Blom tussen de bedrijven door aan de rand van de aanloopbaan. Er vond al eens een indoor-editie plaats in de hal van Unitas. Maar de droom van veel polshoogspringers is toch een wedstrijd in het hart van de stad, midden tussen het publiek. Zo deden Van Wengerden en Eelco Sintnicolaas hun warming-up in de straatjes rond de markt, alsof ze zich voorbereiden op een trimloopje.

Samenwerking
De verwezenlijking van die droom vergde samenwerking van vele partijen om het gala in Sittard mogelijk te maken. Gemeente, provincie en partners als DSM waren erbij betrokken. Hoe hoog het budget is, wil Blom niet onthullen. Wel maakt hij duidelijk dat het lastig is een datum te vinden waarop voldoende toppers gecontracteerd kunnen worden. ‘Ook nu bleek het moeilijk, omdat we moesten concurreren met andere meetings. Daardoor hebben we onder meer de Franse Europees kampioen Renaud Lavillenie kwijtgeraakt.\'
Voor het publiek lijkt het weinig uit te maken. De kenners genieten van de toppers die er wél zijn, zeker als de Nederlandse top acte de presence geeft. En voor de andere liefhebbers zijn sprongen over hoogtes van vijf meter en meer altijd spectaculair, zeker als dat gebeurt in het licht van schijnwerpers en onder begeleiding van stevige muziek. Oud-sprinter Patrick van Balkom zorgde er in Sittard voor dat alle atletes en atleten hun favoriete nummer te horen kregen als ze aan de beurt waren.
‘Die atleten zijn zo aanraakbaar\', zei een verbaasde sportliefhebber. ‘Is dat in jullie sport altijd zo. Ze lijken meer op wielrenners dan op voetballers.\'

\"\"

Athletics Arena
Het polshooggala vormde een goede mogelijkheid voor de atletiek om zich breed te presenteren. Overdag konden schoolkinderen kennismaken met de Athletics Arena, die onlangs bij de NK atletiek in Amsterdam voor het eerst werd getoond. Het gaat om een \"atletiekstadion in het klein\" waar allerlei onderdelen van de sport beoefend kunnen worden. De Arena moest echter halverwege de middag Sittard al weer verlaten, om morgen aan de andere kant van Nederland, in Winschoten, opgebouwd te worden.

NTC
Het gala vormde ook een goede gelegenheid voor het Nationaal Trainings Centrum voor het polsstokhoogspringen om zich te laten zien. Verschillende atleten die in Sittard een fulltime trainingsprogramma volgen, behoorden tot de deelnemers. Bondscoach Blom heeft een goede samenwerking opgebouwd met de persoonlijke trainers van andere toppers en organiseerde vorig jaar weekenden waarin de atleten deels gezamenlijk en deels met hun eigen trainer aan de slag konden in de indoorhal van Unitas.
‘We hebben ook goede ervaringen opgedaan met trainingstages en ik hoop dat we dat nog wat kunnen uitbreiden\', aldus Blom.
In breder verband werkt de provincie aan de ontwikkeling van de regio rond Sittard tot Sportzone. De atletiek is er niet alleen vertegenwoordigd met het NTC van de polsstokhoogspringers, maar ook met talentencentrum waar de regionale trainingen in meer disciplines plaatsvinden. ‘En dankzij onder meer de steun van de gemeente Sittard-Geleen trainen de talenten niet een keer, maar drie tot vier keer per week\', zo vertelde Peter Verlooy, die namens de Atletiekunie naar het gala kwam. ‘Er zit hier veel power achter.\'

\"\" \"\"

Galiart
Bij de vrouwen moest Denise Groot aan de kant blijven. ‘Ik heb een ontsteking in het gebied tussen achillespees en hielbot, die nog niet helemaal is genezen\', vertelde ze. ‘Ik neem nu rust en hoop na de vakantie weer te kunnen beginnen.\'Vrolijker verliep de door de Duitse Caroline Hingst gewonnen wedstrijd (met 4,51) voor Rianna Galiart, die via het plankier op de Markt de beste Nederlandse seizoenprestatie wist te verbeteren tot 4,31. Het betekende tevens een lichte verbetering van haar eigen p.r., dat nu gelijk staat met haar beste indoorprestatie ooit. Galiart had nog een goede (derde) poging over 4.41. ‘Mede door ziekte liep het dit seizoen nog niet zo lekker, maar nu weet ik dat die hoogte volgend jaar zeker mogelijk moet zijn\', zo zei de inspanningsfysiologe. ‘De limiet voor de Spelen is 4,50. Dat is niet makkelijk, maar het is wel mijn doel.\'

Van de Nederlandse mannen leverde Robbert-Jan Janssen de beste prestatie. Met een sprong over 5,52 werd hij derde, achter de Duitse winnaar Bjorn Otto en de Amerikaan Jeremy Scott, die beiden de 5,62 haalden. Eelco Sintnicolaas bleef steken op 5,22, Cyriel Verberne op 5,32 en Wout van Wengerden was tevreden over zijn 5,42.

\"\" \"\"

Tekst: Cors van den Brink - fotografie: Erik van Leeuwen.

Meer informatie over het evenement is hier te vinden.