Ostrava dag 3: BRONS voor Van der Wielen

Geplaatst op Zaterdag, 16 juli 2011
Ostrava dag 3: BRONS voor Van der Wielen

Op een hele mooie dag 3 bij de EK neo-senioren in het Tsjechische Ostrava heeft Jesper van der Wielen BRONS gewonnen op de 5000 meter. Met een gewaagde versnelling in de voorlaatste ronde brak de Wychenaar de wedstrijd open om in de laatste meters met succes zijn derde plaats te verdedigen (14.23,31). De race van Abdi Nageeye, die al niet goed in de wedstrijd zat, werd door een valpartij definitief vergald (19e in 14.44,35).

\"\"

Op de 200 meter werden Marit Dopheide, Kadene Vassell en Anouk Hagen (23,62) vierde, vijfde en zesde. Dopheide en Vassell liepen opnieuw persoonlijke records van respectievelijk 23,32 en 23,61 (7e en 13e ooit in Nederland). Speerwerpster Lisanne Schol kon haar voortreffelijke prestatie uit de kwalificatie niet herhalen en finishte, desalniettemin verdienstelijk, als achtste met 53,77 meter. Sharona Bakker werd uitgeschakeld op de 100 meter horden.

Zie het aparte artikel voor de verrichtingen van zevenkampster Nadine Broersen. Zie onderaan dit bericht ook voor het verslag van het ochtendprogramma, waarin Marit Dopheide, Anouk Hagen en Kadene Vassell schitterende persoonlijke records liepen op de 200 meter.

\"\"


5000 meter Mannen: BRONS voor van der Wielen, Nageeye 19e

Timing is cruciaal in het lopen van lange toernooiafstanden en Jesper van der Wielen toonde zaterdag in Ostrava aan over uitstekende intuïtie te beschikken. In een race die opvallend lang opvallend traag bleef, oefende de Wijchenaar geduld. En geduld. En nog een beetje meer geduld. Het gevolg was anderhalve slotkilometer waarin hij niet alleen energie over had om de wedstrijd open te gooien, maar ook om in de slotfase de demarrage te plaatsen die de medailles zou bepalen.
\'Ik zat achterin maar heb wel heel lang in de binnenbaan aan het randje kunnen lopen\', analyseerde Van der Wielen. \'Ik denk dat ik voordeel had bij het trage tempo, omdat ik ook de snelste 3000 meter had staan van het hele veld.\'
Toen de pupil van Joshua Mols het initiatief koos,was het kort maar krachtig. In 100 meter tijd was hij van achter in het veld opgeschoven naar de leiding, om daar vervolgens kalmpjes het tempo te dicteren. \'Met mijn trainer had ik afgesproken dat ik ook eerder dan 600 meter zou mogen gaan als ik me sterk voelde\', aldus de atleet van het Joshua Track Team (en lid van Nijmeegse Cifla). \'Dus dat heb ik gedaan. Alles of niets. Twee jaar geleden werd het niks bij de EK Cross, nu pakte de gok goed uit.\'

\"\" \"\"

Met deze omschrijving geeft Van der Wielen zichzelf te weinig eer, want zijn durf en kracht maakten in Ostrava grote indruk. Kort sloeg hij zelfs een klein gaatje en even dacht hij zelf ook dat nog meer inzat. \'Op de laatste 100 meter komen er dan nog twee voorbij, maar die zijn 22 jaar en ik pas 19. Daar kun je dan van balen, maar ik ben hardstikke blij. Dit is mijn eerste internationale medaille.\'

Na goud voor de Noor Moen op de 10.000 meter was het op de halve afstand Sindre Buraas (twee jaar geleden nog 17e) die in 14.22,69 de titel pakte, 0,09 seconde voor de Britse toernooidebutant Ross Millington (eerder dit jaar al goed voor 13.36,39).

Luister hier naar een ander interview met de kersverse medaillist.

Nageeye
Voor Abdi Nageeye pakte het neo-toernooi heel anders uit dan twee jaar geleden, toen hij als onbevangen nieuweling in de atletiek iedereen verbaasde met een vierde plaats op de 5000 meter en zelfs nog een elfde plaats op de 1500 meter. Dit jaar wist de Nijmegenaar dat hij niet in de vorm van Kaunas stak.

\"\"Net als Van der Wielen liep de 22-jarige atleet in de gigantische kopgroep, maar met een hele andere strategie. \'Ik ben al niet sterk momenteel, dus als er een gaatje valt kan ik dat moeilijk dichtlopen. Ik moest dus ruimte hebben, ook al betekende dat dat ik veel aan de buitenkant liep.\'
Omdat de boemel heel lang bleek te duren, had Nageeye op het moment suprême te weinig energie over. Tot overmaat van ramp kwamen er op een cruciaal moment ook nog drie atleten vlak voor hem ten val. \'Dat zul je net zien, ze vielen net als met het wielrennen. Kom je in baan vier of vijf te lopen om eromheen te gaan.\'
Nageeye was echter de eerste om (ongevraagd) te erkennen dat dat niet het grootste verschil had gemaakt: \'Ik ben dit seizoen gewoon niet goed genoeg. Ik ga een aantal dingen veranderen en hoop er dan in het crossseizoen weer te staan.\' Details over de wijzigingen gaf de atleet niet, maar in de afgelopen jaren wisselde Nageeye al eens van trainer (voorheen Johan Voogd, nu Theo Joosten).

Luister hier alvast naar een interview met een nuchtere Nageeye.


200 meter Vrouwen: Dopheide, Vassell en Hagen vierde, vijfde en zesde

Met drie Nederlandse atletes in één sprintfinale schreven Marit Dopheide, Kadene Vassell en Anouk Hagen zaterdag geschiedenis. Het trio slaagde er net niet in om ook de allereerste Nederlandse sprintmedaille bij de EK neo-senioren te incasseren, maar liep net als in de halve eindstrijd \'s ochtends (zie onder) uitstekende races.

Dopheide ontpopte zich in Ostrava als een van de revelaties in de Nederlandse neo-seniorenploeg. Als 400 meterspecialiste haalde ze dit jaar al bijna een seconde van haar beste tijd af (53,31), om zich de laatste weken plotseling ook als ijzersterke 200 meterloopster te ontpoppen. De pupil van Eddy Kiemel bij Groningen Atletiek en Team4Mijl kwam met haar kersverse toptijd van 23,63 in Uden (2 juli) naar het toernooi en haalde daar zaterdagochtend in één klap 0,28 seconde vanaf.
\'s Avonds stond de 20-jarige atlete voor een keuze, want een dag eerder had ze zich ook al gekwalificeerd voor de finale op de 400 meter. Startend in baan 1 was de uitkomst al voor het startschot duidelijk: na een valse start moest de Nederlandse van de baan - waar ze zich onmiddelijk kon gaan opwarmen voor de 200 meter waarop ze betere kansen had.

\"\" \"\"

Volledig geconcentreerd op de 200 meterfinale, slaagde Dopheide erin om zich ondanks een tegenwind van 1,0 m/s opnieuw te verbeteren tot 23,32 seconden (nu toch ook al 0,86 seconde sneller dan vorig jaar). \'Op zich een heel goed p.r. natuurlijk, maar toch een beetje balen als je zo dicht bij brons zit\', aldus de studente. \'Dus dat is even zuur, maar morgen ben ik er natuurlijk wel weer erg blij mee.\' Goud, zilver en brons bleken op de streep inderdaad uitdagend dichtbij met tijden van 23,20 (Pizhankova, Oek), 23,23 (Kielbasinksa, Pol) en 23,24 (Hjelmer, Zwe).

Als aanvoerdster van de \'tweede groep\' in de finale finishte Kadene Vassell achter Dopheide als vijfde. Had de sprintster in de halve eindstrijd nog baan 1 geloot, in de finale kreeg ze met baan acht het andere uiterste toegewezen. \'Dat is een stuk beter\', zocht de Amsterdamse de positieve invalshoek. \'Daar kun je je eigen race lopen.\' Het was een positieve ontwikkeling om de atlete van Phanos uitgelaten te zien, want Vassell kan soms bijzonder kritisch op zichzelf zijn. Zaterdag gaf ze zichzelf echter ook de welverdiende eer: blijdschap eerst met het behalen van de finale (het grote doel van de atlete die daar bij de EJK in Hengelo 2007 en de EK neo\'s in 2008 niet in slaagde) en vervolgens met opnieuw een mooi persoonlijk record van 23,61 seconden.

\"\"Direct achter Vassell finishte Anouk Hagen in de finale als zesde. Met 23,62 kon ze haar record-kunststukje van 23,39 uit de halve eindstrijd niet herhalen en daar was een duidelijke reden voor. Al sinds vrijdag speelt een hamstring op van de Nijmeegse studente, en halverwege de bocht was het schrikken geblazen. \'Ik voelde een duidelijk tikje\', schetste Hagen direct na de race. \'Ik kon ermee doorlopen en het voelt nu gelukkig ook goed, maar ik was toch geschrokken.\'

Zelf dacht de atlete geen snelheid te hebben verloren, maar trainer Thunnissen had het toch ook van de tribune al gesignaleerd. \'Jammer, want ik had graag gezien hoe hard ze nog had gekund\', aldus de Haarlemmer. \'We zien hier hoe hard we altijd hebben gedacht dat Anouk kan lopen. En het kan nog beter.\'

De eerstvolgende kans die Hagen en Vassell hebben om zich opnieuw te laten zien is zondagochtend, als de 4x100 meter alweer op het programma staat. Samen met Nikki van Leeuwen en Loreanne Kuhurima liep het duo eerder dit jaar 44,86.
Dopheide maakt in Ostrava geen deel uit van de selectie, omdat haar opzienbarende ontwikkeling als 200 meterloopster daarvoor te laat kwam. \'We kijken zeker altijd ook naar 200 meterlopers voor de estafette\', aldus de estafettecoach. \'Bij de WK in Parijs liepen er drie.\' Helaas voor de Nederlandse kansen in Ostrava liep Dopheide haar doorslaggevende 200 meter pas twee weken geleden in Uden - erg laat om haar zelfs nog maar in te schrijven (en iemand anders te deselecteren...), laat staan haar in te passen in de estafettewissels.
Ook zonder Dopheide hebben Vassell en Hagen echter vertrouwen: Ik denk dat we goede kans hebben\', denkt Vassell zelfs. \'We hebben er in ieder geval zin in.\' Op een topdag voor de Nederlandse sprint maakt Hagen zich zelfs geen zorgen over haar hamstring: \'Dat gaat allemaal goed komen.\'

Luister hier naar een interview met het succesvolle sprinttrio.


Speerwerpen Vrouwen: Lisanne Schol achtste

\"\"Kwalificeren is geen finale werpen. Helaas voor Lisanne Schol kwam ze daar tijdens het laatste werpnummer achter van dag 3 bij de WK neo-senioren in Ostrava. Haar eerdere uithaal naar 57,50 meter had grote hoop gecreëerd in het Nederlandse kamp. Dat bleek iets te vroeg gejuicht, want Schol (Phanos) opende met een afstand van 51,33 meter. De tweede worp was met 53,77 alweer een stuk verder, maar lang zo goed niet als tijdens dezelfde ronde in de kwalificatie. Het was waarschijnlijk toch de spanning van een EK-finale, denkt Schol. \'Dan ben je te gehaast\', merkte de pupil van Kees Betlem en Elliott Thijssen. \'Het ging niet zo makkelijk als eergisteren. Ik was aan het nadenken over de aanloop, in plaats van dat het automatisch ging.\'

Hoewel ze als derde uit de kwalificatie kwam, weigerde de nuchtere Noord-Hollands om zich teleurstelling te laten aanpraten. \'53,77 meter is dit seizoen helemaal zo slecht niet\', vond ze. Realistisch gesproken bleken de medailles in de finale ook wel buiten bereik, want zowel Sarah Meyer (Dui, 59,29 meter), Vira Rebryk (Oek, 58,95) en Oona Sormunen (Fin, 58,54) hadden meerdere worpen over de 57 meter. \'Natuurlijk had ik ook liever vijfde (55,28, red) of zesde geworden (55,50). Maar dat zat er vandaag niet in.\'

Luister hier naar een ander interview met de finaliste.


100 meter horden Vrouwen: Bakker uitgeschakeld

\"\"Het toernooi van Sharona Bakker was effectief na twee van de tien horden al voorbij, want zo\'n harde touché maak je in de loop van 100 metertjes niet meer goed. Bakker was gedreven, had de beste reactietijd en was in minder dan geen tijd bij de eerste horde. Een lichtere aanraking bracht haar daar echter dusdanig uit balans dat ze het tweede obstakel vol raakte. \'Zo hard dat het eigenlijk wonderbaarlijk is dat ik nog gefinisht ben\', vond de ALO-studente.
13,88 is daarmee een nietszeggende tijd die slechts de \'wat als\' vraag oproept. Directe kwalificatie via de eerste twee plaatsen in de race was sowieso buiten bereik, maar de 13,46 van de Oekrainse Yanovska op plaats drie in Bakker\'s race bleek genoeg om als tijdsnelste naar de finale te mogen. \'Ik ben in topvorm, dat had ik zeker kunnen lopen\', vond de onfortuinlijke Bakker die twee jaar geleden bij de EK junioren een hamstring scheurde tijdens het toernooi. \'En nog wel harder ook.\'

Overmatige gretigheid, een (horden)technisch probleem of wat dan ook - waar het precies aan had gelegen begreep de pupil van Purcy Marte bij Nea Volharding zelf ook nog niet. \'Ik was zenuwachtig, maar dat ben ik altijd voor een race. En als dat het zou zijn geweest, dan ben niet als eerste uit je startblok.\'

Luister hier naar een ander interview met Sharona.



Alle andere finales op (zaterdag)dag 3 van de EK neo-senioren:

200 meter mannen
\"\"In zijn zesde race van het kampioenschap kwam de Brit James Alaka net tekort voor zijn tweede gouden medaille. In 20,60, ondanks 1,4 m/s tegenwind bijna een persoonlijk record, moest hij de Griek Stefanos Tsakonas net 0,04 seconde voor laten gaan. Het was een enerverende race, waarin thuisfavoriet Pavel Maslak luidkeels werd aangemoedig - en met succes, want de Tsjech gaf het thusipubliek een medaille.

400 meter Mannen
Een Britse 1-2 werd verwacht, maar met maar 0,23 seconde verschil tussen nummer 1 en 6 was het een onverwacht open wedstrijd. Nigel Levine stelde niet teleur en pakte met 46,10 de titel. Met een persoonlijk record van 46,12 was het echter de Ier Brian Gregan die zich tussen Levine en landgenoot Luke Lennon-Ford nestelde (46,22).

110 meter horden Mannen
\"\"Met een dik persoonlijk record van 13,58 was Balasz Baji de verrassing van de finalewedstrijd, maar het was voor de Hongaar net niet genoeg om de favoriet Sergei Shubenkov van zijn troon te stoten (13,56). Laurence Clarke uit Engeland won in een fotofinish brons voor de Fransman Delmestre (beiden 13,62).

400 meter horden Mannen
Naar welk land het goud zou gaan, was al wel bekend. De vraag was alleen welke Brit zou winnen. Jack Green bleek het antwoord, voornamelijk vanwege de indrukwekkende inhaalrace die de Brit ondernam. Of hij zijn landgenoot Nathan Woodward toch zou hebben achterhaald blijft de vraag, maar die struikelde over de laatste horde en beslechtte daarmee het eigen pleit. De Tsjech Emir Bekric bracht het spaarzame publiek in vervoering met het brons in een nationaal record van 49,61, nog wel een eindje achter de Britten (49,13 en 49,28).

Polsstokhoogspringen Mannen
Bijna iedereen had het goud al de Duitser Raphael Holzdeppe gegeven, maar zowel zijn landgenoot Karsten Dilla en de Pool Wojciechowski hadden hele andere plannen. De wedstrijd van de favoriete Holzdeppe werd al ontregeld op de aanvangshoogte van 5,50, die hij pas in twee pogingen haalde. Tot twee keer toe miste hij een poging op een andere hoogte (5,65 en 5,70) die Wojchiechowski wel in één keer haalde. Op jacht naar goud besloot Holzdeppe meteen door te gaan op de volgende hoogte, waarna hem op 5,75 slechts één, onsuccesvolle, poging resteerde. Hij finishte daarom slechts als zesde, terwijl de Pool (persoonlijk record van 5,70 meter), Dilla (5,60) en zelfs de Rus Dimitri Zhelyabin (p.r. van 5,55) met de medailles aan de haal gingen.

Speerwerpen Mannen
In de openingsronde gooide Till Wöschler met een persoonlijk record van 84,38 meter de wedstrijd al bijna op slot. De Duitser waagde nog wel twee (mislukte) pogingen, maar kon vervolgens zijn geblesseerde elleboog rusten in afwachting van de concurrentie. De Turk Fatih Ahan kwam met 84,08 en 84,11 nog wel dichtbij, maar het was net niet genoeg. Mede-favoriet Tarabin uit Rusland was de enige die ook over de 80 meter wierp (83,18), maar leek nooit sterk genoeg om de titel van Wöschler te bedreigen.

400 meter Vrouwen
Na haar valse start geen Marit Dopheide in deze race, maar het valt ernstig te betwijfelen of die serieus mee had kunnen doen voor de medailles. De Russische Olga Topilskaja won zoals verwacht met overmacht (in 51,45), al was haar voorsprong zelfs groter dan verwacht omdat landgenote Yulia Terekova van heel ver uit het achterveld moest komen. Ze verdrong daarmee wel de Duitse Lara Schmidt net naar brons (52,63 om 52,66). Dopheide was met haar record vijfde geworden, maar had voor een vierde plaats (die ze op de 200 meter veroverde) al 52,66 moeten lopen.

100 m horden Vrouwen
\"\"Favoriete Lisa Urech verknoeide haar finale, maar had ook flink onder de 13 seconden moeten finishen om de ontketende Alina Talay achter zich te houden. Met 1,0 m/s wind tegen was de Belarussische de enige die haar beste seizoenstijd liep in finale, met 12,91 0,09 seconde voor de Zwitserse en nog een tiende sneller dan de Duitse Roleder. Sharona Bakker (zie boven) had met een evenaring van haar persoonlijk record (maar zie: tegenwind) zesde kunnen worden.

400 m horden Vrouwen
Een Oekraïnse dubbelslag was voorspeld, maar de volgorde Hanna Titimets - Anna Yaroshchuk niet. Het duo vormde wdel de enige atleten die onder de 55 doken: 54,91 en 54,77 - het laatste zelfs een peroonlijk record. Meghan Beesley (GBr) won zilver in 55,81.

3000 m steeple chase Vrouwen
Een overwinning voor Gulcan Mingir die op papier spannender lijkt dan in werkelijkheid want de Turkse was zeker na de afzegging van de Noorse Karoline Bjerkeli Frovdal oppermachtig. Duitsland en de Oekraïne voegden nog een zilver en brons toe aan hun verzameling met Jana Sussman (9.48,01, 0,18 achter Mingir) en Mariya Shatalova (9.48,22).

Hoogspringen Vrouwen
\"\"Een schitterende wedstrijd met persoonlijke records voor iedereen in de top-6. Esthera Petre pakte de tweede Roemeense titel van de dag en sprong er een kampioenschapsrecord voor van 1,94. Erachter was 1,94 goed voor zilver (Oksana Okuneva, Oek) en brons (Burcu Ayhan, Tur).

Speerwerpen Vrouwen
De Oekraïnse Vira Rebryk leek de titel met haar openingsworp van 58,95 al bijna op zak te hebben, maar niemand - inclusief de Duitse zelf - had gerekend op een persoonlijk record van maar liefst vier meter door Sarah Mayer (59,29). Oona Sormunen bleef met een persoonlijk record van 58,54 haar Finse landgenote Utriainen voor om de bronzen plak.

Kogelslingeren Vrouwen
Bianca Perie had twee worpen waarmee ze de wedstrijd zou hebben gewonnen, maar haar 71,59 meter uit de vierde ronde was ook meteen een kampioenschapsrecord. De druk was met een nationaal record voor de jonge Sophie Hittchon (69,59) een beetje opgevoerd, maar Perie antwoorrdde met verve in ronde vier. Hitchon was al eerder de tweede plek verloren aan de Poolse Joanna Fiodorov (p.r. van 70,06)


OCHTENDPROGRAMMA:

In fabuleuze halve finales hebben Marit Dopheide, Anouk Hagen en Kadene Vassell zich allen geplaatst voor de finale 200 meter.

Niels Verwer werd in de series 1500 meter uitgeschakeld. In een kampioenschapsrace met felle eindsprint werd hij elfde in 3.48,05.

\"\"

Op dag 3 van het toernooi in Ostrava komen negen Nederlanders in actie, waaronder diverse finalisten. Zie onder voor het overzicht. Dit artikel wordt tijdens de dag permanent geactualiseerd met de verrichtingen van alle Nederlandse atleten. Nog actulere updates zijn beschikbaar op de Atletiekunie Twitter. Via European-Athletics.org en ostrava2011.com is alle wedstrijd- en internationale informatie verkrijgbaar, inclusief een internet live stream.


200 meter Vrouwen: Hagen, Dopheide en Vassell alledrie in finale!

Met drie Nederlandse sprintsters in een Europese sprintfinale hebben Marit Dopheide, Anouk Hagen en Kadene Vassell zaterdag in Ostrava een unieke prestatie geleverd. In ieder geval bij de Europese jeugdtoernoioen (junioren, neo-senioren) scoorde Nederland nog nooit drie atleten in de top-8, laat staan op de sprint.

\'Ongelofelijk gaaf\', konden Dopheide en Hagen er eigenlijk nauwelijks over uit na hun race. Met 23,35 en 23,39 haalden ze respectievelijk 0,28 en 0,36 seconde van hun persoonlijke tijden af - ongekende marges in de sprint. Het tweetal had baan 3 en 4 geloot en leek er vleugels van te krijgen. De ontketende Dopheide - die nu de finales vanmiddag op zowel de 400 als de 200 meter heeft gehaald - had een bliksemstart. Met een klein pijntje in de hamstring startte Hagen iets behoudender, maar het tweetal liep voor persoonlijke begrippen een ongekende bocht. ‘We hadden echt heel veel aan elkaar’, vond de Groningse. ‘We sleepten elkaar naar de finish.’

Dopheide staat voor een lastige keuze, want de finales zijn zaterdagmiddag om 16.30 en 17.50 kort achter elkaar – in de verkeerde volgorde (de verzurende 400 meter eerst). ‘Ik ga het zo maar met Eddy (trainer, Kiemel) bespreken’, aldus de atlete van Team4Mijl. ‘Maar die 200 meter gaat nu wel heel lekker.’

Een blik op de uitslagen suggereert inderdaad onwaarschijnlijk Nederlands perspectief voor de finale. Met 23,35 en 23,39 is het duo derde en vierde, vlak achter de Zweedse Hjelmer (wier 23,20 ook een persoonlijk record was) en de Oekraïnse Pizhankova (23,26, p.r. 23,16). Hagen sluit niet uit dat het zelfs nog harder kan en is niet van plan van strategie te veranderen in de finale: ‘Ik heb sinds gisteren wat last van m’n hamstrings’, ontbaarde de Nijmeegse. ‘Ik wilde gewoon ontspannen hard lopen, en technisch. Als ik straks in de bocht extra ga geven, verlies ik het wellicht op op het rechte stuk.’

Luister hier naar een interview met Marit en Anouk.
NB correctie: achter Els Vader (22,80), Dafne Schippers (22,90), Jamile Samuel (23,21), Wilma van Gool (23,22) en Annemarie Kramer (23,24) zijn Dopheide en Hagen respectievelijk zevende en achtste aller tijden in Nederland (en dus niet 5e en 6e).

In de tweede halve finale liep Vassell 23,70, de achtste tijd, maar ook dat was een persoonlijk record – vanuit de binnenbaan. ‘Ik houd niet van baan 1’, aldus de Amsterdamse. \'Dat is een beetje stomme baan. Je ziet vlak naast die rand van die grote speakers staan, het is net of je er tegenaan loopt.’

Dat haar twee teamgenoten vlak voor haar de finale haalden, was daarentegen een flinke motivatie geweest: \'Ik dacht, `dat wil ik ook`.\' Geluk bij een ongeluk voor Vassell was dat ze het doorgaans moet hebben van haar tweede stuk. \'Ik zag ze schuin voor me en dacht `nu moet er een versnelling komen` en dat is aardig gelukt.\'
Nog een voordeel: dankzij haar automatische kwalificatie bij de eerste drie (in plaats van tijdsnelste) blijft baan 1 haar in de finale bespaard: \'Dat is maar goed ook. Baan 1 zuigt.\'

Luister hier naar het complete interview met Kadene.

\"\" \"\"


1500 meter Mannen: Niels Verwer uitgeschakeld

Niels Verwer streed in de serie 1500 meter van de EK neo-senioren, maar kwam tekort. In een race met maar liefst 17 deelnemers was het lastig positie zoeken en het kostte Castricummer een volle ronde - maar ook de nodige meters in baan 2 - om op een uitstekende 5e-6e plaats te landen. Daar liep de pupil van Guido Hartensveld, maar uiteindelijk niet tot tevredenheid: \'Op duizend meter kwam ik ingesloten te zitten, dat mag natuurlijk niet\', vond Verwer die besloot om dan maar ruimte te zoeken. Hij bleef ermee in goede positie, maar bleek in de laatste ronde zijn kruit te hebben verschoten: \'Ze kwamen er overheen\', aldus Verwer. \'Ik heb alles gegeven, maar het was vandaag niet goed genoeg.\'

Pech had Verwer ook met zijn wedstrijd. In de eerste serie werd met vereende krachten flink tempo gemaakt en na een finish in 3.41 kwamen naast de eerste vier uiteindelijk ook alle tijdsnelsten uit die race. De tweede serie startte in hetzelfde tempo, maar zakte vervolgens in. \'Je voelt dat natuurlijk en weet dat je bij de eerste vier moet eindigen. Dit is balen\', aldus Verwer die de boeken ingaat als elfde in zijn reeks en een tijd van 3.48,05.

Luister hier alvast naar een ander interview met Niels.

Seriewinnaars op de 1500 meter waren de Rus Tukhtachev en de Belg Jeroen D\'Hoedt die in de race van Verwer overtuigend liep en eenvoudig naar 3.46,07 snelde.

\"\"


---

De EK voor neo-senioren (\'European Athletics U23 Championships\') worden van 14 t/m 17 juli gehouden in Ostrava.

www.atletiekunie.nl doet vanuit Ostrava dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg. Verslaggever Wilmar Kortleever ([email protected], twitter.com/wkortleever) verzorgt tekst en audio, plus updates via de Atletiekunie-Twitter (twitter.com/Atletiekunie). Erik van Leeuwen (www.erki.nl, twitter.com/erikvanleeuwen) verzorgt de fotografie.

Volledige informatie over het team van Dutch Athletics, hun programma, plus een interview met Melissa Boekelman, is te vinden in het teamboekje (\'Media Guide\') van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaat).

Via de website van European Athletics, www.european-athletics.org, en de website van de organisatie, www.ostrava2011.com, zijn tijdens de EK neo-senioren nieuws en live uitslagen te vinden. European Athletics verzorgt ook op haar website ook live, \'streaming\', tv-beelden met (in de middag) Engelstalig commentaar van de gerenommeerde verslaggever Phil Minshull.