Ostrava dag 2 (II): BOEKELMAN WINT BRONS!

Geplaatst op Vrijdag, 15 juli 2011
Ostrava dag 2 (II): BOEKELMAN WINT BRONS!

In een superspannende strijd heeft Melissa Boekelmans bij de Europese kampioenschappen voor neo-senioren (20-22 jaar) de bronzen medaille gewonnen. De atlete van het AA-Drink Talententeam stootte 17,88 meter. De Russische Kolodko (18,87m) en de Duitse Kleeberg (17,92m) wonnen goud en zilver.

\"\"

In de series 200 meter behaalde het Nederlandse trio deelneemsters een perfecte score met drie halve finaleplaatsen. Anouk Hagen won haar serie in 23,87, Marit Dopheide werd tweede in haar race met 24,02 en Kadene Vassell liep met 23,95 de achtste tijd van alle deelneemsters.


Kogelstoten Vrouwen: BRONS voor Melissa Boekelman!

Een finale-wedstrijd die zeer kalm begon, veranderde voor Melissa Boekelman in Ostrava in minder dan geen tijd in een heuse thriller. Na een eerste stoot die de atlete zelf ongeldig maakte, verbeterde ze zich in de volgende rondes tot 17,26 en 17,62 meter. Vooral die derde poging was van belang, want achter de Duitse Sophie Kleeberg (17,92) en vervolgens ook de Russische Yevgeniya Kolodko (eerst 18,22 meter) verstevigde ze ermee haar derde plaats.

Met jarenlange ervaring wist Boekelman echter als geen ander dat er vlak achter haar nog atletes op de loer lagen die tot dergelijke afstanden in staat zijn, zoals de Russische Olesya Sviridova (persoonlijke record 18,34) en de Hongaarse Anita Marton (eerder dit jaar ook over de 18 meter). Márton had echter net ook de finale discuswerpen achter de rug, met een uitstekende bronzen medaille als resultaat. Dat speelde haar duidelijk parten, want in tegenstelling tot de meeste deelneemsters was ze nauwelijks beter (17,09 meter in de derde ronde) dan tijdens de frisse ochtendkwalificatie.

\"\"

Het goud werd vervolgens door Kolodno overtuigend buiten bereik geplaatst: de 21-jarige Russische knalde in ronde 5 haar projectiel naar 18,84 meter (en in de laatste poging van de wedstrijd ook zelfs nog 18,87). Achter bleven de medailleposities echter nog open: ‘Márton draait, dus het is moeilijk in te schatten hoe ze in de wedstrijd zit’, aldus Boekelman die twee jaar geleden in Kaunas vierde was. ‘Ik bedacht me dat het me toch niet weer zou gebeuren dat ik in de laatste ronde weer voorbij zou worden gestoken.’

Toen dat niet gebeurde, volgde al een eerste ontlading voor de atlete wier laatste toernooimedaille dateert uit 2008 (zilver bij de WK junioren in Bydgoszcz). ‘Ik moest me echt nog een beetje inhouden’, gaf de assertieve atlete toe. ‘Dan stoot je die laatste, een echte goede stoot, en is het maar net iets minder dan nummer twee.’
De 17,92 van Kleeberg (een persoonlijk record) is dan ook een afstand die Boekelman met haar beste jaarprestatie van 17,97 en record van 18,17 meter zelf waard is. ‘Maar dit is voor mij heel goed, ik ben ontzettend blij met deze medaille. Hij gaat de boeken in en geeft me motivatie om door te gaan en hopelijk nog beter te worden.’
Teamcaptain Boekelman besluit met haar prestatie een zesjarige internationale jeugd- en neo-carriere die haar in tien toernooien zes medailles opleverde.

Luister hier naar nog een uitgebreid interview met Melissa Boekelman.

\"\"
\"\"


200 meter vrouwen: Hagen, Dopheide en Vassell naar de halve finale!

Hoe hoog je ook op de inschrijflijsten staat, voor een plaats in de halve finale van een EK moet je altijd nog lopen en dat deden Anouk Hagen, Marit Dopheide en Kadene Vassell donderdag met verve.
Hagen liep met haar persoonlijk record van 23,75 tegen geduchte concurrentes als de Britse Emily Diamond (23,41), de Franse Gaydu (23,44) en de Noorse Akinyemi. Wellicht was het omdat ze die vanuit baan drie allemaal direct in het vizier had, maar de Nijmeegse snelde ze in de bocht allemaal al voorbij. Onverwacht, meldde de pupil van Wigert Thunnissen. ‘Ik wilde gewoon de bocht goed uitkomen en voldoende overhouden voor een plek bij de eerste drie. Maar toen ik zag dat ik eerste lag, wilde ik ‘m ook gewoon winnen natuurlijk.’
Ondanks een fikse bries van 1,4 m/s tegenwind kwam Hagen tot een tijd van 23,87, vlak boven het persoonlijk record (23,75). \'Het was ook wel een redelijk goede race. Er kan nog steeds een hoop beter, maar met deze wind ben ik best tevreden over de tijd.\'

Luister hier naar de impressie van Anouk Hagen

\"\"

Dopheide was met haar tijd van 23,63 vooraf de hoogst geklasseerde Nederlandse. De Groningse atlete was er bovendien veel aan gelegen om goed uit de 200 meter te komen, want morgen staat \'s ochtends nog een ronde van dit nummer op het programma. \'s Avonds volgen dan zowel de finale 400 meter - haar belangrijkste doel - als mogelijk de finale 200 meter. \'Het wordt een drukke dag, we zien wel wat er van komt\', denkt Dopheide. \'Ik ga morgen gewoon eerst de halve finale 200 meter doen en daarna is het alles voor die 400 meter. Hoe die finale 200 meter dan gaat, dat zien we dan wel - als ik die haal.\'

Luister hier naar een uitgebreider interview met Marit Dopheide.

Dopheide\'s tijd kwam uit op 24,02, maar ook hier blies een flinke wind (-1,8). De enige race zonder tegenwind was die van Kadene Vassell. Die had wel stevige tegenstand geloot en liep naar eigen inschatting een slechte race. \'Het ging helemaal niet\', meldde de Amsterdamse teneergeslagen. De atlete van Phanos leek goed in het startschot te vallen, maar verloor vervolgens snel terrein. Snelle tegenstanders kwamen in hoog tempo voorbij. \'‘Dat ze in het begin heel hard zouden gaan, had ik verwacht’, aldus Vassell. ‘Ik had, als ze naast me kwamen, willen aanzetten en meegaan. Dat lukte niet.’
Op het rechte stuk naar de finish maakte de Nederlandse nog enig terrein goed, maar voor een plaats bij de eerste drie (inclusief directe kwalificatie en een betere baanloting) was het niet genoeg. Niettemin was de pupil van Oscar Terol en Urta Rozenstruik wel erg hard voor zichzelf, want met haar resultaat van 23,95 plaatste ze zich ruimschoots voor de halve eindstrijd.

Luister hier naar de zelfkritische Kadene Vassell.

\"\" \"\"

Op de gecombineerde serie-lijst staan de Nederlandse atletes zesde (Hagen), zevende (Vassell) en tiende (Dopheide). Voor de halve finale morgenochtend betekent dit, dat Hagen en Dopheide in de banen drie en vier naast elkaar zitten, met Vassell in de andere halve finale (baan 1).


De andere finales op vrijdag, dag 2 van kampioenschap:

100 meter Mannen
Een ouderwets sprintersduel tussen de Britten en de Italianen. De laatsten waren met drie man vertegenwoordigd en vanuit baan zes (tussen zijn landgenoten Basciani en Obou) leek Michael Tumi met de hoofdprijs aan de haal te gaan. De lange James Alaka kwam echter opzetten zodat het goud alsnog naar Groot-Brittannie ging (10.45 om 10.47, met brons voor Alaka\'s landgenoot Andrew Robertson). Met dit geweld van twee landen wordt het wel een interessante 4x100 meter op zondag.

\"\" \"\"

800 meter Mannen
Als kersvers Europees indoorkampioen is Adam Kszczot een van de boegbeelden van het kampioenschap - het veelgevraagde bewijs dat er \'echte kampioenen\' meedoen aan het EK voor neo-senioren. Met zijn indrukwekkende record van 1.44,30 was hij op papier ook anderhalve seconde beter dan zijn concurrentie. De Pool leidde al bij de doorkomst na 400 meter, maar moest niettemin tot de laatste meter blijven strijden om \'zijn\' titel te incasseren, want de jongere Spanjaard Kevin Lopez bleef verrassend lang aanhouden. Beiden liepen afgelopen zomer in de EK-finale in Barcelona (Kszczot derde, Lopes achtste).

Verspringen Mannen
Een interessant duel tussen de Aleksandr Menkov (record 8,28 meter) en de Spanjaard Eusebio Cáceres (8,27) kwam maar half uit de verf, omdat alleen de Rus het vereiste niveau behaalde. Na een voorzichtige opening van 7,36 meter zag Menkov de Portugees Marco Chuva naar 7,94 meter vliegen. Met pogingen naar 7,90 meter, 7,96 meter en 8,08 meter nam de Europees juniorenkampioen van 2009 het heft overtuigend terug in handen. Chuva en ook de Fransman Guillaume Victorin (persoonlijk record van 7,86) wisten de magische acht metergrens niet over te komen. Cáceres stelde teleur na 7,64 meter in de tweede ronde gevolgd door louter foutsprongen.

Tienkamp Mannen
Gedragen door zijn uitstekende sprongnummers (waaronder 7,68 meter ver) veroverde Thomas van der Plaetsen verrassend goud voor de Belgische ploeg op de tienkamp. Na dag 1 beloofde het - met 43 punten verschil tussen de nummer 1 en de nummer 5 - een spannende dag te worden. Dat bleek tot de allerlaatste meter van de 1500 meter inderdaad het geval – zeker toen topfavoriet Jan Felix Knöbel uit Duitsland vol op de eerste horde knalde en voor dat onderdeel nul punten scoorde.
Van der Plaetsen, Belarus Eduard Mikhan en Mihail Dudas uit Servië wisselden enige stuivertjes, maar met zijn uitstekende 5,10 meter polsstokspringen en 63,57 meter speerwerpen pakte Van der Plaetsen overtuigend de leiding. Omdat zijn directe concurrenten betere 1500 meters lopen, moest de Europees juniorenkampioen van 2009 (in Novi Sad) volle bak op de slotafstand. Vooral Mikhan draaide met een persoonlijk record van 4.23,67 de duimschroeven aan, maar met 4.35,84 had de zuiderbuur op de streep precies vijf punten over. Achter zijn score van 8157 noteerden zowel de Wit-Rus (8152) als Dudas (8117) eveneens persoonlijke records. Knobel tekende voor een aantal mentale troostprijsjes, want na zijn teleurstelling scoorde hij nog persoonlijke records discuswerpen (49,09 meter) en polsstokhoogspringen (5,00, tweede achter Van der Plaetsen’s 5,10).

\"\" \"\"

100 meter Vrouwen
De favorietes Darya Pizhankova (Oek) en Andreea Ograzeanu liepen in baan 5 en 6 naast elkaar. Dat kan de Roemeense tot voordeel kunnen zijn geweest, want Pizhankova leek met de titel aan de haal te gaan tot Ograzeanu (europees juniorenkampioene 200 meter in 2009) een extra versnelling leek te vinden. 1,7 m/s tegenwind leverde wel een erg trage race op van 11,65 (alleen de titelstrijd van twee jaar geleden in Kaunas was, met -2,0 m/s, 0,01 seconde langzamer).

800 meter Vrouwen
\"\"Jelena Arzhakova liep een ongelofelijk dominante race. Halverwege al leidend (in 60,82) bleef de Europees indoorkampioene 1500 meter tempo lopen terwijl achter haar de concurrentie stuk voor stuk afhaakte. Merve Aydin uit Turkije (2.00,46) en Lynsey Sharp (persoonlijk record van 2.00,65) waren in de bocht en op het laatste rechte stuk de laatsten. De Moskouse Arzhakova hield er ook nog een persoonlijk record van 1.59,41 aan over - slechts een halve seconde boven het kampioenschapsrecord.

10.000 meter Vrouwen
Met de Israelische Maor Tiyouri aan de leiding ging het Layesh Abdullah duidelijk niet hard genoeg. De Azerbeijaanse atlete gaf eerst gas - met twee kilometers van 3.17/3.18 - en zette vervolgens met kilometers tussen de 3.05 en 3.08 de turbo aan. De twintigjarige atlete liep tot dusver internationaal al de 1500 meter (2e, EJK 2009), de 3000 meter (3e, EJK 2010) en de 3000 meter steeple chase (2e EJK 2009 en zelfs zesde bij de EK vorig jaar in Barcelona). Zelfs na haar vierde plaats op de 3000 meter van de recente EK indoor lijkt ze nu echter haar sterke onderdeel te hebben gevonden. Ondanks de lange solo-race miste Abdullayeva namelijk op maar 0,54 luttele seconde het Europees neo-seniorenrecord van Tatjana Petrova (32.17,49 in 2005). Het zilver en brons gingen naar Ludmila Kovalenko (Rus, 33:35.36) en Catarina Ribeiro (Por, persoonlijk record van 34.10,39).

Hinkstapspringen Vrouwen
De wedstrijd was na de eerste ronde eigenlijk al beslist, dat krijg je soms als de favoriet in de eerste ronde al ruim verder springt dan de persoonlijke records van de verzamelde tegenstand. De Griekse titelverdedigster Paraskevi Papahristou leverde naast haar winnende 14,40 meter ook nog een 13,98 meter die het kampioenschap gewonnen zou kunnen hebben en liet de laatste twee pogingen zelfs voor wat ze waren. ZIlver en brons gingen naar Roemenie (Carmen Toma, 13,92m) en Polen (Anna Jagaciak, 13,86m).

Discuswerpen Vrouwen
\"\"Alle zes de worpen van favoriete Julia Fischer waren genoeg om goud te winnen, maar de Duitse blijkt geen tegenstand nodig te hebben om zich te motiveren: in de allerlaatste worp van de wedstrijd verbeterde ze haar persoonlijk record tot 59,60 meter - ruim drie meter beter dan Nastassia Kashtanava (Belarus, 56,25). Anita Marton stak in de vijfde ronde precies de Griekse Anagnostopoulou voorbij voor het brons (54,14).


Zie voor het verslag van de ochtendsessie, met onder meer hoogspringer Douwe Amels, kogelstootster Pamela Kiel en de polsstokhoogspringsters Denise Groot en Leonie Schilder, het bijbehorende verslag op deze website.

Tekst: Wilmar Kortleever; Foto\'s: Erik van Leeuwen

---

De EK voor neo-senioren (\'European Athletics U23 Championships\') worden van 14 t/m 17 juli gehouden in Ostrava.

www.atletiekunie.nl doet vanuit Ostrava dagelijks verslag over de Nederlandse ploeg. Verslaggever Wilmar Kortleever ([email protected], twitter.com/wkortleever) verzorgt tekst en audio, plus updates via de Atletiekunie-Twitter (twitter.com/Atletiekunie). Erik van Leeuwen (www.erki.nl, twitter.com/erikvanleeuwen) verzorgt de fotografie.

Volledige informatie over het team van Dutch Athletics, hun programma, plus een interview met Melissa Boekelman, is te vinden in het teamboekje (\'Media Guide\') van de Atletiekunie. Klik hier (in PDF formaat).

Via de website van European Athletics, www.european-athletics.org, en de website van de organisatie, www.ostrava2011.com, zijn tijdens de EK neo-senioren nieuws en live uitslagen te vinden. European Athletics verzorgt ook op haar website ook live, \'streaming\', tv-beelden met (in de middag) Engelstalig commentaar van de gerenommeerde verslaggever Phil Minshull.