NK masters indoor: veertien records

Geplaatst op Maandag, 5 maart 2012
NK masters indoor: veertien records

Opnieuw heeft vereniging Sisu met behulp van veel vrijwilligers en officials de Nederlands indoorkampioenschappen voor masters in het Apeldoornse Omnisport georganiseerd. Volgend jaar zal een andere vereniging het voortouw moeten nemen en het zal niet gemakkelijk zijn om de Sisustandaard te halen. Tijdwaarneming en uitslagenverwerking werden gedaan door TimeTronics, anders dan andere jaren kunnen de vele samenvoegingen van leeftijdsklassen en de behaalde medailles nu correct uit de uitslagen afgelezen worden. Live ging het met de spronghoogtes van (polsstok)hoogspringen niet helemaal goed, maar intussen staat alles goed op het internet. Nieuw was trouwens dat de startnummers de leeftijdsklasse toonden. Uteindelijk hebben 246 atleten van 101 verenigingen prestaties neergezet. Vooral bij de vrouwen zou de deelname wel wat royaler mogen, de thuisblijvers (m/v) hadden ongelijk, want het was een leuke dag atletiek.

Recordregen
Dit verslag zal vooral wat krenten uit de pap vermelden, waarvan het meest in het oog springend de records zijn. Bij elkaar werden er veertien records verbeterd, waarvan één wereldrecord. De recordregen startte vrijwel direct aan het begin van de wedstrijd: in de tweede serie van het eerste looponderdeel namelijk, de 200 meter M60, liep Wim Threels (GAC Hilversum) 26,21, driekwart seconde sneller dan Wim Scholtes vier jaar terug. Ook bij het eerste technische onderdeel was het raak, bij het hoogspringen bracht Weia Reinboud (Hellas V60) haar wereldrecord van januari van 1,43 naar 1,46 (zie onder).

Waren deze recordbrekers tevreden, Tilly Jacobs (PEC V55) had op wat meer gehoopt. Op de 60 meter bleef zij 0,01 van haar record van eerder dit jaar verwijderd, bij het verspringen verbeterde ze het record van Janine Kortbeek (4,46 in 2010) in de eerste ronde tot 4,52 en in de volgende ronde tot 4,63. Een respectabele afstand, maar het Europese record ligt een luttele 3 centimeter verder en ook het wereldrecord is nog maar 16 centimeter beter, en die getallen had zij goed in het hoofd.

Voor twee records tekende Jan Huijbers (GAC Gemert M60). Bij het hinkstapspringen stond het record sinds twee jaar op naam van Paul Boer met 9,66 en Jan maakte er 10,28 van. Bij het hoogspringen had hij zelf in januari 1,58 gesprongen en nu werd het 1,60. Om overbelasting te voorkomen hield hij het bij deze hoogte.

Een deel van de records wordt verbeterd door atleten die nieuw zijn in hun vijfjaarsklasse, een atletisch verjaardagsfeestje zogezegd. Een voorbeeld daarvan is Frans de Laat (Statina M65) die de 10,95 van Frits Martens (2010) eerst naar 12,63 bracht, vervolgens naar 12,65 en tenslotte naar 13,34. Er waren echter ook atleten die hun eigen record van een of meer jaren terug verbeterden, dus tegen de neergang van prestaties met het klimmen van de jaren in. Voorbeelden daarvan zijn Johan Engelhart (AVVN M65) die 12.24,31 liep op de 3000 meter (vorig jaar 12.32,63), Nicole Loeve (HAC V45) op dezelfde afstand met een tijd van 11.49,54 (aanzienlijk sneller dan de 12.01,30 van vorig jaar), Cees Kraaijeveld (AV\'34 M55) op de 1500 in 4.40,12 (vorig jaar 4.41,36). Helemaal bont maakte Harold van Beek (RWV M45) het op de 3000 meter snelwandelen. Zijn record stond al sinds 2008 op 13.30,01 en hij liep daar nu een kwartminuut van af: 13.15,67. Collega-wandelaar Jan Cornelis (AV Holten M55) is dan weer een voorbeeld van iemand die voor het eerst een bepaalde discipline in zijn leeftijdsklasse doet, hij verpulverde met zijn 14.24,82 het record van Theo Koenis uit 2007 (15.34,42). Ook zo\'n verpulvering was te zien bij het kogelstoten V55, waar Tiny Hellendoorn (Isala) met 11,24 royaal verder stootte dan Corrie Vink vijftien jaar geleden (9,35).

Bij de records resteren dan nog het polsstokhoogspringen M60 waar Marc van Vliet (Castricum) 3,21 sprong. De oude recordhouder, Bert Vreeswijk (Typhoon), slaagde er vlak tevoren net niet in om zijn 2,90 van een jaar eerder met 1 centimeter op te hogen. Rest tenslotte het record van Peter Poppe (Rotterdam Atletiek) op de 800 meter M40. Het bijzondere aan zijn record is dat hij de jongste is van de genoemde recordbrekers. In de oudere leeftijdsklassen zijn records minder zeldzaam domweg doordat atleten van die leeftijd juist wel zeldzamer zijn. Peter liep met zijn tijd van 2.02,53 de 2.03,34 van Benjamin Romkes uit de boeken.

Masterbeker
Halverwege de wedstrijd werd de masterbeker uitgereikt aan Martien van der Hoorn (M55, de Spartaan). Hij heeft nationaal en internationaal enorm veel zeer goede prestaties neergezet, onder andere op de steeple chase.

\"\"
Op de foto Martien, René Hondelink van het mastersplatform en Judith Veldman van de Atletiekunie

Medailleregen
Het aantal medailles dat op zo\'n kampioenschap wordt uitgereikt is enorm, zie de uitslagen. Een opvallende grossier was Ingrid Grutters (Atverni V35) met goud op de 800 en 200, gevolgd door zilver op de 60. Zij maakt een race altijd hard, maar kon solo niet in de buurt komen van haar prachtige tijd van vorige week bij de senioren, waar ze brons veroverde. Ingrid: \'focus is veel lastiger zo in je eentje\'. Jan Huijbers is al genoemd, hij was de enige deelnemer met driemaal goud. De meeste medailles nam Roland Boon (Flevoland M40) mee naar huis, vier namelijk, daar zat echter geen goud bij. Drie medailles waren er verder, in alfabetische volgorde, voor Helmut Drabben (AV23 M50), Hans van de Mortel (Deurne M50), Marijn van der Putten (Haarlem M35, uitstapjes naar de kortere afstanden), Jeremy Robbemond (Athlos M35), Tinka Smith-Tolsma (Leiden V40, ze maakte op de horden een lelijke schuiver en miste zo een vierde medaille) en Wim Threels.

Wereldrecord hoogspringen V60
Reinboud had zichzelf verplicht om haar prestatie van januari (1,43) te verbeteren. Dat lukte al in de tweede poging op 1,44 en vervolgens nogmaals in de eerste poging op 1,46. \'Over die hoogte was ik wel een beetje verrast, maar ik heb toch ook het gevoel dat er nog wat meer inzit\', aldus de atlete van Hellas.

\"\"

\'Mijn voorbereiding was eigenlijk perfect. Ik ben al in september met de opbouw begonnen, heb geen blessures gehad en heb voortdurend de twee kwaliteitstrainingen per week kunnen afwerken, dat zijn een pittige sprongkrachttraining en een techniektraning met ook heel wat sprongen erin. Ik heb er de laaste tijd nog wat krachttraining aan toegevoegd. Wat me vandaag ook geholpen heeft is dat ik deze winter ben begonnen met het geven van tien landelijke hoogspringtrainingen voor masters. Gemiddeld vijf atleten hebben daaraan meegedaan en die kwamen deels vandaag ook in actie. Ik heb op hen gelet en dat gaf wat prettige afleiding tot de recordhoogtes aan de orde kwamen. Ideaal. Ik heb hier echt kunnen pieken.\'

Tekst Weia Reinboud en Erna Jansen, foto\'s Ed Turk en Weia Reinboud