Nederlandse toppers zwermen uit

Geplaatst op Maandag, 13 juni 2011

Diverse Nederlandse internationals - waaronder Bram Som, Churandy Martina en Lornah Kiplagat - zochten dit Pinksterweekeinde concurrentie in diverse buitenlandse wedstrijden.

Bram Som viel zaterdag in New York maar net buiten de punten van de Diamond League. Bij de Adidas Grand Prix wedstrijden in New York liep hij de 800 meter in 1.47,34, goed voor de vijfde plaats. De (koude en regenachtige) wedstrijd werd gewonnen door de Keniaan Alfred Kirwa Yego in 1.46,57 - voor internationale begrippen een relatief bescheiden tijd.

Churandy Martina liep dicht bij huis in het Amerikaanse Clermont de 100 meter in 10,17, een fractie van een seconde (0,07) boven zijn kersverse Nederlands record bij de FBK Games. De 200 meter liet de atleet van Rotterdam Atletiek aan zich voorbijgaan.

Lornah Kiplagat liep zaterdag haar eerste wedstrijd sinds Londen marathon op 17 april. De Noord-Hollandse atlete finishte in 33.55 als zestiende in de New York Mini 10K van de New York Road Runners (die ook de grote New York marathon organiseren). Linet Masai (Ken) won in 31.40 de wedstrijd die Kiplagat vier keer eerder op haar naam schreef. 4700 loopsters volbrachten het evenement dat in het teken stond van de dit jaar overleden marathongrootheid Grete Waitz.

Arnoud Okken finishte zaterdag als zesde op de 800 meter bij wedstrijden in het Engelse Watford. Zijn eindtijd van 1.48,07 was echter geen goede indicatie van zijn vorm, want de voormalig Europees indoorkampioen blesseerde zich tijdens de race en kon in de slotfase niet voluit doorzetten. Anne van den Hurk finishte op de 1500 meter in 4.17,68, zeven tellen voor Jamie van Lieshout (4.24,56). In de B-race liep Maureen Koster naar een vierde plaats in 4.25,59. Zie voor meer informatie en race-videos bij Losse Veter.

Maaike Schetters won zondag haar hoofdonderdeel kogelslingeren bij wedstrijden in het Duitse Huckelhoven. 57,19 was twee meter onder de beste seizoensprestatie van de Nederlandse ranglijstaanvoerdster. De Brabantse atlete scherpte wel haar persoonlijk record discuswerpen aan (tot de iets bescheidener afstand van 34,51 meter).

Dennis Licht tekende maandag voor de beste Nederlandse prestatie bij internationale wedstrijden in Rehlingen. De atleet van AV \'34 scherpte zijn persoonlijk record op de 3000 meter aan tot 7.55,79. Zijn vijfde plaats was de beste klassering voor een Nederlander in Duitsland, samen met Sietske Noorman (1,77 meter hoogspringen) en Denise Groot (4,10 meter polsstokhoogspringen). Robbert-Jan Jansen ging in een poging over 5,32 meter, maar sneuvelde vervolgens op 5,52 meter (zesde), terwijl Douwe Amels ook maar twee geslaagde pogingen had (op 2,00 en 2,05 meter, tiende). Wouter de Boer en René Stokvis finishten met wel verder voorin in de B-race op de 1500 meter - overigens met verdienstelijke tijden van 3.43,22 en 3.43,85.

Tekst: Wilmar Kortleever