Londen2012 - dag 1 (ochtend): Sterke start meerkampsters, Smith uitgeschakeld

Geplaatst op Vrijdag, 3 augustus 2012
Londen2012 - dag 1 (ochtend): Sterke start meerkampsters, Smith uitgeschakeld

Nadine Broersen begon de zevenkamp bij de Spelen met een p.r. op de 100m horden. Schippers struikelde bijna over de negende horde, maar kwam bij het hoogspringen hoger dan ooit. Rutger Smith werd uitgeschakeld in de kwalificaties bij het kogelstoten.

Zevenkamp

Broersen liep haar 13,64 met een lichte tegenwind, met naast haar Natalya Dobrynska - die won in 13,57 - als goede tegenstandster. Broersen had een p.r. van 13,71 en liep in haar beste meerkamp, dit jaar in Götzis, een tijd van 13,82.Schippers raakte de achtste en schopte daarna de negende horde om en raakte uit evenwicht. Het leidde tot een licht teleurstellende tijd van 13,48 (+0,9). Ze liep al 13,27 op de hordensprint, maar kwam in haar beste meerkamp tot nu toe, ook eind mei in Götzis, tot een tijd van 13,43.

\"\"

Nadine Broersen na haar PR-race op de 100m horden.

De race van Schippers is hier te zien.

De snelste vrouw op dit onderdeel was Jessica Ennis. In de vijfde en laatste serie kwam ze, toegejuicht door een vrijwel geheel gevuld Olympisch stadion, tot 12,54 (+1,3). Het is de snelste tijd ooit gelopen in een meerkamp. Ook Jessica Zelinka (Can - 12,65), Hyleas Fountain (VS - 12.70), Sara Aerts (Bel - 12,94) en Antoinette Nana Djimou Ida (Fra - 12,96) bleven onder de dertien seconden.

Hoogspringen

\"\"
Dafne Schippers uit balans op de achtste horde
Schippers revancheerde zich bij het hoogspringen met een p.r. van 1,80. Dat is zeven centimeter meer dan bij haar beste meerkamp. In 2009 kwam ze indoor over 1,74. Door de bijna chronische knieklachten kan Schippers die onderdeel niet te vaak trainen, wat haar optreden hier extra glans geeft.
Voor de pogingen op 1,80 was Schippers druk in de weer met de markeringen op haar aanloop. Bij de derde poging lukte het de nieuwe hoogte te overwinnen. Met deze prestatie werkt ze een relatief zwak onderdeel in haar zevenkamp weg.

Broersen zat in de groep vrouwen met hogere p.r.\'s en was wat langer op de baan. Ze kwam tot 1,86, één centimeter onder haar p.r. Het stadion stond in vuur en vlam door de prestaties van Ennis en haar landgenote Katarina Johnson-Thompson. Broersen behoorde tot de zes vrouwen die op 1,89 nog in de strijd waren.

‘Ik weet niet wat er op de horden precies mis ging\', aldus Schippers. ‘Ik weet alleen dat ik die negende met mijn knie vol geraakt heb. Het ging heel erg goed en misschien wilde ik iets te graag en boog ik teveel voorover. Uiteindelijk viel de tijd me nog mee. Ik was al blij dat ik overeind bleef.\'

Bevestiging
Het hoogspringen ziet ze als bevestiging dat ze ook dat onderdeel aan kan. ‘Door de knie moet ik voorzichtig zijn, maar ik wist uit de training wel dat die 1,80 erin zat. Ik heb dat tijdens een trainingsstage ook al eens gesprongen. Ik moest de aanloop steeds een beetje aanpassen. De 1,77 sprong ik op adrenaline. Daarna moest ik weer netjes gaan lopen. Op 1,83 moest ik erg zoeken en dat lukte nog niet.\'Nadine Broersen was tevreden over haar hordenrace, maar licht teleurgesteld dat ze de 1,89 bij het hoogspringen miste. ‘Die hoogte zit er echt in\', zei ze. De hordenrace begon ze voorzichtig, ‘maar die kon ik goed doortrekken.\'
Vooraf had ze zich bedacht dat het volle stadion wellicht té overweldigend zou zijn. ‘Maar ik vind het wel leuk. Het publiek staat niet alleen achter de Britten. Dat kun je goed merken.\'

Na twee onderdelen gaat Jessica Ennis, die tot 1,86 kwam, aan de leiding met 2249 punten, voor Fountain met 2224 en Johnson-Thompson met 2146 punten. Broersen staat tiende met 2084 punten en Schippers gedeeld zestiende met 2031 punten.

Meer beelden van de meerkamp zijn hier te zien.

Frank Koopman heeft op basis van eerdere prestaties van de meerkampsters een prognose opgesteld, die aan de hand van de werkelijke prestaties wordt bijgewerkt. Die prognose is hier te vinden.

Kogelstoten

\'Ik heb gefaald\'
\"\"Rutger Smith slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale van het kogelstoten. Hij moest lang wachten voor hij in de eerste ronde mocht stoten, omdat het scorebord bij zijn onderdeel stuk ging. Hij kwam tot een afstand van 20,08. De tweede poging mislukte en de Groninger maakte die ongeldig. In de derde ronde stootte hij de kogel 19,55m weg.
‘Er zijn geen excuses, ik heb gefaald\', aldus Smith. ‘Technisch liep het helemaal niet. Dit sloeg nergens op. Bij de eerste poging gleed de kogel over mijn vingers. Ik dacht toen nog dat ik makkelijk 20,50 zou kunnen stoten. Dat zou voldoende zijn geweest. Maar bij de volgende twee pogingen was ik te opgefokt. Ik had relaxter moeten blijven.\'
Smith zei geen last te hebben van de druk van het Olympisch toernooi. ‘Daar ben ik wel aan gewend en ook dat is geen excuus. Ik had het gewoon af moeten maken. Gelukkig heb ik nog een onderdeel. Ik moet bij het discuswerpen maar revanche nemen op mezelf en dan in de finale voor een podiumplaats gaan. Ik ben er goed genoeg voor.\'

Smith was veertiende in de kwalificatieronde. Reese Hoffa (VS) leverde met 21,36 de beste prestatie. David Storl (Dui) kwam tot 21,15 en Tomasz Majewski (Pol) was mert 21,03 de derde en laatste die over de 21 meter kwam. Een afstand van 20,25 was voldoende voor een plaats in de finale.

Dit verslag wordt in de loop van de dag voortdurend aangevuld.
Alle startlijsten en uitslagen van dag 1 van het atletiektoernooi zijn hier te vinden.

Tekst: Cors van den Brink - fotografie: Soenar Chamid.