Limiet WK junioren voor Koster, estafette dichtbij EK-limiet

Geplaatst op Zaterdag, 5 juni 2010

Met een schitterende tijd van 4.19,28 op de 1500 meter heeft Maureen Koster ruimschoots de limiet gelopen voor de WK junioren in Moncton. Bij IFAM wedstrijden in het Belgische Oordegem bleef ze bijna drie seconden onder de vereiste tijd. Met een tweede plaats in de race (achter de Oegandese Juliet Chekweli in 4.18,73) verbeterde de 17-jarige atlete haar beste jaar tijd met ruim tien seconden en haar persoonlijk record met meer dan vijf.

Koster (lid van AV \'47) maakte bovendien een sprong van negen plekken op de Nederlandse junioresranglijst aller tijden. De eerstejaars atlete staat daarop nu vijfde tussen Adrienne Herzog (4.19,22) en Susan Kuijken (4.19,72) - een tweetal atleten dat vorig jaar voor Nederland op dat onderdeel uitkwam bij de WK in Berlijn.

Een dag voor de seniorencompetitie waren diverse jonge Nederlandse atleten op dreef in Oordegem. Zo liep Jeffrey van der Park een tijd van 1.50,06 op de 800 meter - nog maar een halve seconde verwijderd van de limiet voor de WK junioren. In de A-race liep Maarten van Baardwijk zijn vierde race in twee weken - opnieuw een goede bovendien met een verbetering van zijn drie jaar oude persoonlijk record tot 1.48,63 (zesde in een race die met 1.47,32 gewonnen werd door de Botswanees Baloi Onalenna).

Sprintsters
Bij de vrouwen valt de 11,71 op van neo-seniore Anouk Hagen. Ze won (met 0,8 m/s wind) de B-race waarin nog drie andere Nederlandse atletes onder de 12 seconden doken, waaronder juniore Loreanne Kuhurima (11,87). In de A-race liep juniore Jamile Samuel 11,73 (+0,1).

Knap was ook de tijd van de Nederlandse 4x100 meter vrouwenploeg. Esther Akihary, Kuhurima, Hagen en Samuel finishte in 44,58. Dat is maar 0,34 seconde boven de limiet voor de EK in Barcelona.

De junioren jongens waagden ook opnieuw in twee ploegen een limietpoging op de 4x100 meter. De ploeg met Jonathan Mutebwa, Jip Baltissen, Sander Pupella en Victor Strijbis haalde de finish niet, maar Wouter Brus, Martijn Hoogendam, Koen van Erve en Maxim Ouwendijk liepen met 41,08 de snelste jaartijd tot dusver - al met er nog ruim een halve seconde extra af voor een WJK-limiet. Individueel waren Pupella (21,82) en Hoogendam (21,87) in afzonderlijke races de snelsten op de 200 meter (met in de A-race nog wel een 21,54 voor Jerrel Feller).