Leiden en Ciko winnen masterscompetitie 1e divisie

Geplaatst op Vrijdag, 16 september 2011
Leiden en Ciko winnen masterscompetitie 1e divisie

Afgelopen zondag zijn de finales van de masterscompetitie verwerkt, georganiseerd door Groene Ster in Zevenbergen. In de eerste divisie ontliepen de mannen van Leiden Atletiek en Rotterdam Atletiek elkaar niet veel en ook PH uit Vught zat er nog redelijk dicht achter, bij de vrouwen won Ciko \'66 met een aardige voorsprong op Atledo, dat weer flink voorlag op Leiden Atletiek. Leiden Atletiek stond dus met goud en brons zowel bij de mannen als de vrouwen op het ereschavot.

In de tweede divisie was het aanzienlijk spannender wie er met goud en zilver naar huis zouden gaan. Bij de mannen was het verschil tussen Impala en Groene Ster aan het eind van de dag een luttele 25 punten, bij de vrouwen was het verschil tussen Edam en RKHAV nog twee puntjes geringer. De nummers drie, Eindhoven Atletiek bij de mannen en Parthenon bij de vrouwen, lagen er nogal ver achter. Lees hoe de masterscompetitie kan leven in het verslag van Impala over hun overwinning bij de mannen tweede divisie.

Puntenverzamelaars

In de eerste divisie mannen werd het hoogste aantal punten behaald door kogelstoter Jaap Kuiper van Rotterdam Atletiek, die voor zijn afstand van 15,02 meter 790 punten kreeg. Hij is nog maar een paar weken master en was dus de \'benjamin\' van de dag, samen met tweedeklasser Bram Bruinse van Statina die exact even oud is. Bij de vrouwen behaalde Manon Mensink (Ciko) het hoogste puntenaantal, namelijk 766 punten voor een 800 meter in 2.21,93.

In de tweede divisie mannen overtrof Wieger Jan de Wit (Impala) de collega van de eerste divisie door de kogel naar 15,58 meter te stoten, hetgeen 823 punten opleverde. Bij de vrouwen was het Leonie Berden (RKHAV) die het hoogste puntenaantal kreeg, zij wierp de discus naar 39,50 meter, goed voor 726 punten. Zij won trouwens ook het kogelstoten met 11,61.

Als 700 punten de maatstaf voor excellentie is, dan vallen de volgende uitslagen op. Op de 5000 meter bij de mannen 1e divisie liep een kwartet naar excellente tijden – Michiel Otten (PH) trok aan het langste eind met een tijd van 15.48,96. De zweedse estafette van Phoenix (2.13,28) en Leiden (2.14,80) was uitstekend. Bij het discuswerpen stak een trio boven de rest uit: Martijn Scheffers (Leiden) kreeg 783 punten voor een afstand van 45,06 met de discus van twee kilo, gevolgd door Sjaak Ruhl (Rotterdam) die 44,43 wierp met een discus van één kilo. Over die gewichten zometeen meer. Dan is er tenslotte in de eerste divisie de bijna vijftigjarige speerwerper Keith Beard die 733 punten kreeg voor een worp van 57,70 meter.

Bij de vrouwen eerste divisie moet Claudia van Rijn (Leiden) genoemd worden die de 3000 won in 10.20,92, terwijl ook Ellen Tromp (GAC-H) meer dan zevenhonderd punten kreeg voor een sprong over 1,50.

In de tweede divisie won Justin Francois (Groene Ster) de 100 in 11,37 bij een tegenwind van 2,1 m/s, goed voor 717 punten. Andrew Larasen kreeg nog wat meer punten voor een 800 in 2.00,14, hij won met een straatlengte voorsprong. Veel punten kregen de lopers van de zweedse estafette, waar Impala een voorsprong op Groene Ster moest verdedigen. Ze wonnen de estafette niet, maar het kampioenschap wel. Beide ploegen liepen overigens iets sneller dan de mannen van de eerste divisie. Dan waren er de ervaren discuswerpers Teo Maat (Fortuna M60) en Frans de Laat (Statina M65) die de schijf van een kilo ruim voorbij de veertigmeterlijn lieten belanden. Ook speerwerper Brian Lesterhuis (Eindhoven) kreeg voor 56,46 meter meer dan zevenhonderd punten.

Volgend jaar forse veranderingen

Alle competities zijn heroverwogen en de bond heeft al bekendgemaakt dat er bij de masters nog maar één divisie zal zijn – vooral bij de vrouwen ligt dat voor de hand, want de bezetting is daar aan de magere kant. Het zal echter voor sommige verenigingen wel betekenen dat ze geen complete ploeg meer op de been zullen kunnen brengen. De wedstrijdprogramma\'s zijn nog niet bekend. Bij de mannen zal er waarschijnlijk niet veel veranderen omdat de huidige programma\'s van beide divisies niet veel verschillen. Bij de vrouwen is het verschil groter en komen tot op heden sommige onderdelen nooit aan bod.

Masters zijn er van 35 jaar tot over de 80, internationaal zelfs tot over de 100. In de competitie krijgen alle leeftijden met dezelfde puntentelling te maken, waardoor vooral de jongere masters veel punten in kunnen brengen. Oude werpers moesten zelfs met zwaardere gewichten werpen dan ze gewend waren en daarom is een aantal jaren geleden ingevoerd dat ze met hun eigen gewicht mogen werpen. Dat levert, zoals hierboven al vermeld, gemengde uitslagen op, met één rangschikking qua geworpen afstand (en dus qua punten), maar met verschillende werpgewichten. Dat leidt ertoe dat soms juist de oudere werpers veel punten voor hun ploeg behalen.

Omdat alleen bij de werpers iets is gedaan om de oudere masters tegemoet te komen is besloten om van de competitie van 2012 een pilot te maken voor het gebruik van age grading. Age grading of leeftijdscorrectie is uitgevonden om voor meerkampers van alle leeftijden gelijkaardige wedstrijdresultaten te verkrijgen, maar het systeem is uitgebreid naar alle onderdelen. De correctie bestaat uit het vermenigvuldigen van een masterprestatie met een bepaalde factor, waarna de gewone puntentelling toegepast kan worden.

Elke puntentelling bevat arbitraire keuzes, dat geldt dus voor de IAAF-telling voor de meerkamp, de Atletiekunietelling voor de competitie (feitelijk de oude meerkamptelling), alsmede voor de WMA-age gradings. Toch lijkt het allemaal evenwichtig genoeg om er een pilot aan te wagen – over de haken en ogen en zwakke punten van de competitietelling wordt ook niet geklaagd. Het gaat betekenen dat ploegleiders niet moeten kijken naar wie het beste is, maar wie het beste is na de leefijdscorrectie. Dat wordt vast een interessante en spannende rekenarij. Het mooiste is natuurlijk dat de competittie een wedstrijd wordt voor alle masters, niet vooral voor de jongsten. Een groot deel van de correctiefactoren per vijfjaarsklasse is al op deze site te vinden, aanvullingen zullen ruim voor aanvang van de competitie bekendgemaakt worden

De uitslagen van de finales zijn hier te vinden.

Tekst Weia Reinboud