Golden League: Richards verbetert haar BWP in Bislett stadion

Geplaatst op Zaterdag, 4 juli 2009

Sanya Richards zorgde tijdens de Bislett Games in Oslo voor een van de weinige hoogtepunten van deze tweede wedstrijd in de Golden League. De Amerikaanse verbeterde met een tijd van 49,23 op de 400m haar eigen BWP.

Ze houdt - samen met vijf anderen - ook zicht op de jackpot van een miljoen dollar voor de atleten die bij elk van de zes wedstrijden hun onderdeel winnen.

Kenenisa Bekele moest alle zeilen bijzetten om zijn tweede GL-wedstrijd te winnen. Op 600 meter voor de finish zette de Ethiopiër aan. James Kwalia bleef hem tot in de laatste bocht goed partij geven, maar verloor uiteindelijk de eindsprint. Bekele liep 13.04,87.

In de hordensprint voor de vrouwen was net als in Berlijn ook nu de Amerikaanse Damu Cherry de snelste. Ze won in 12,68. Antwon Hicks won bij de mannen en hield Dexter Faulk af van de kans op het miljoen. Hicks won de 110m horden in een weinig opmerkelijke 13,41.

Het Noorse publiek moest genoegen nemen met een derde plaats voor haar tweevoudig Olympisch kampioen Andreas Thorkildson, die bij het speerwerpen klop kreeg van Tero Pitkämäki. De Fin stelde met een worp van 84,63 zijn kansen op de jackpot veilig. Landgenoot Teemu Wirkkala werd tweede.

De polshoogspringsters hadden het lastig. Door een stevige onweersbui moest hun wedstrijd een half uur onderbroken worden. Na terugkeer en een nieuwe warming-up bleek Yelena Isinbayeva over de meeste veerkracht te beschikken. Ze haalde de 4,71 in haar tweede poging en blijft kandidaat voor de jackpot. Monika Pyrek had drie pogingen nodig voor deze hoogte. De 4,81 bleek voor geen van de vrouwen haalbaar.

Tot de verliezers in het Bislett stadion behoorde Daniel Bailey, die uit de race op de jackpot verdween. Hij verloor het sprintduel tegen Asefa Powell (Jam), die in 10,07 won. Churandy Martina had een slecht avond: hij werd slechts zevende met 10,24.
Bij de vrouwen bleef de Jamaicaanse Kerron Stewart wel in de race. Ze won de 100m overtuigend in

Het wereldrecord op de 5000m voor de vrouwen bleef uit zicht van de Afrikaanse vrouwen. Meseret Defar won in 14.36,38.

Op een 800m zonder Nederlanders was Yuri Borzakovski de snelste met 1.44,42, voor onder meer Mohammed Al-Sahli. Abubaker Kaki viel in deze race.

Een uitgebreid verslag van de IAAF is hier te lezen.