EK masters dag 9: zes medailles erbij

Geplaatst op Vrijdag, 23 juli 2010
EK masters dag 9: zes medailles erbij

Om te beginnen: het verslag van gisteren moest aangepast worden omdat bij de werpvijfkamp een verkeerde berekening was gemaakt. De nieuwe berekening levert Gonny Mik een Europees record puntentotaal op!

De vrijdag was de laatste dag van de baanonderdelen, voor zaterdag staat alleen nog de marathon op het programma, met daarin vier deelnemers uit Nederland. Vrijdag was het wederom zo\'n 33 graden, \'zonnig en zweterig\' volgens een van de Nederlanders, maar voor zaterdag wordt een wat lagere temperatuur voorspeld – plus helaas ook buien of zelfs onweersbuien. De marathon start om 8 uur en dat had nog wel vroeger gemogen, vinden de deelnemers. Het parcours van de marathon is allereenvoudigst: er wordt aan de rand van Nyíregyháza gestart, men loopt in rechte lijn in oostnoordoostelijke richting naar Nyirpazony (uitspraak Njierpôzonj; \'nyir\' betekent \'berk\') waar 7 kilometer van de start een keerpunt ligt. Dit heen-en-weertje moet men driemaal afleggen om aan de 42 kilometer te komen. (Zie ook het cursiefje onderaan.)

Terug naar de baan. Het was vooral de dag van de werpvijfkamp van de mannen en veel finales op de 200m en 800m. Er werden door de Nederlanders één gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles in de wacht gesleept.

Weer goud voor Afra Kruijer

In de serie 200m V60 had Afra 31,38 gelopen, in de finale ging het een tikje minder snel, 31,45 namelijk. De winnares van het zilver had zich in de serie ingehouden en zat nu slechts 0,05 seconden achter Afra. Alle Nederlandse sprinters hadden op de 200m met lichte tegenwind te maken.

Driemaal zilver op de 800m

Martine van der Hoorn voegde aan zijn gouden medailles een zilveren toe door op de 800 M55 een snelle chrono van 2.12,18 te lopen. Het scheelde maar 0,45 met het goud. Ingrid Grutters (V35) bleef in haar race nog minder ver van het goud verwijderd. Haar 2.12,60 scheelde 0,28 met het goud en maar 0,07 met het brons. Riet Jonkers (V65) zorgde voor de derde zilveren 800m, doch het verschil met het goud was fors. Riet liep 2.55,06 en had in de buurt van haar eigen Nederlandse record van vorig jaar moeten komen om een plaatsje op te schuiven.

\"\"

Ingrid Grutters met de andere medaillewinnaars 800m V35 (Foto Hans van der Linden)

Tweemaal brons

Harald Gijtenbeek mocht voor de tweede maal een bronzen medaille ophalen, ditmaal voor de werpvijfkamp M35. Met 2623 punten scoorde hij een ruim persoonlijk record en het gewichtwerpen was het beste van de vijf onderdelen. Harald: \'Het ging als in een flow vandaag, alles raak...\' Anja Akkerman (V55) voegde aan haar collectie een bronzen plak voor het hinkstapspringen toe. Ze lag direct al derde, maar evenaarde in de vijfde ronde de afstand van nummer twee; Anja had echter een betere tweede afstand en steeg dus een plaatsje. Dat liet haar tegenstandster niet op zich zitten, in de laatste poging nam ze weer afstand van Anja, al was het slechts een paar centimeter. De medaillsten zaten erg dicht bij elkaar: 9,09m, 9,08m en Anja 9,03m. (Naschrift: Harald haalde de medaillelimiet niet, het was dus maar eenmaal brons.)

Vermeldenswaard

Er waren vierde plaatsen voor Ronald Kleine Koerkamp op de 800m M35 (tijd: 1.59,91), Marijn Michels op de 800m M45 (2.03,41) en Afra Kruijer op de 800m V60. Laatstgenoemde liep 2.47,89 en zat ver achter de bronzen loopster, die nog onder de 2.40 bleef. De gouden loopster kwam dicht in de buurt van het Europese record van wijlen Gerda van Kooten. Het waren twee series op tijd, Afra zat in de snellere tweede serie, waar gemakkelijk sneller werd gelopen dan in de eerste serie. Vlak achter Afra nestelde Anne van Dijk zich met 2.50,40 op de vijfde stek. Op de 200m V50 schoven Tilly Jacobs en Sonja Oost één plaatsje op, vergeleken met de 100m. Nu werden ze vier en vijf, met tijden van 28,10 en 28,66 (in de serie liep Sonja 28,47). Ook Werner Andrea liep naar plaats vijf, op de 200m M35, die hij in 22,86 seconde aflegde. Jan Ties werd vijfde op de 200m M60 in 26.92 en bleef daarme 0,68 boven het record van Wim Scholtes, die zelf als zevende eindigde in 27,66. Onno Heerlien haalde in de werpvijfkamp wat vijfde en zesde plaatsen, maar een nul bij het gewichtwerpen deed hem zakken naar 2590 punten en een zevende plaats.

\"\"

Couleur locale: het platteland

Grote delen van het Hongaarse platteland zijn bijna onbewoond. Hier en daar een boerderij (zelden in traditionele bouwstijl), vrijwel geen veeteelt en eindeloze akkers: grote lappen met graan, met mais of met zonnebloemen. Ook vlakbij Nyíregyháza is dat al het geval, al zijn rondom de stad en in de naburige dorpen ook heel wat nouveaux riches neergestreken, die vaak Italianiserende, protserige villa\'s hebben laten bouwen. De lopers en loopsters van de marathon zullen er allemaal langs komen. Eerst het industriegebied, dan een flinke lap grasland die het territorium van een vijftigtal paarden is, een smal en rechtgetrokken beekje waar ondergetekende dertien soorten libellen zag plus de in Nederland vrijwel uitgestorven medicinale bloedzuiger. Er zijn wat bosjes langs deze licht glooiende hoofdweg, het hoogteverschil is een meter of acht. Langs de weg loopt een heel fatsoenlijk fietspad, ten zuiden van de weg liggen een paar meertjes die door uitgebreide rietvelden aan het oog worden onttrokken. Genoemd beekje leidt naar een vogelreservaat, wielewalen laten zich horen, grauwe klauwieren laten zich zien. Maar of de helden en heldinnen van de marathon er oog en oor voor hebben?

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Tekst Weia Reinboud, foto\'s Hans van der Linden en Weia Reinboud