EK masters dag 1: record in de tienkamp

Geplaatst op Vrijdag, 17 augustus 2012
EK masters dag 1: record in de tienkamp

De meeste baanonderdelen van de Europese kampioenschappen voor masters vinden plaats op de atletiekbaan van Zittau. Dit stadje ligt in het uiterste zuidoosten van het voormalige Oost-Duitsland. De organisatie is een drielandenactiviteit, de wegonderdelen vinden namelijk plaats in het naburige Tsjechische Hrádek nad Nisou (uitspraak Hráadek nat Nisoe) en de lange looponderdelen op de baan worden verwerkt in het Poolse Zgorzelec (uitspraak ongeveer Zgozjèlets). Het parcours van de marathon gaat volgende week door drie landen. Op dag één kwamen alle meerkampers en meerkampsters in actie, waarvan een aantal afstevent op een medaille. Daar tegenover staan helaas ook afmeldingen en opgaves.

Over het tijdschema was er wel wat gemor. De vrouwen moesten namelijk al om zeven uur beginnen, ‘het is zeker een wedstrijd wie het best haar dagritme kan verleggen’ werd opgemerkt. Bij de mannen startten de leeftijdsklassen na elkaar, en dat maakte dat de M35 als laatste om vijf uur in actie kwamen. Let wel: dat was dus hun eerste onderdeel van vijf. En de zon gaat zo’n drie kwartier eerder onder dan in Nederland.

Mannen 60, NR in de tienkamp

Bij de M60 doen Wim Threels (GAC-Hilversum) en Paul Boer (TION) mee. Wim heeft zijn zinnen gezet op een gouden medaille en een verbetering van het tienkamprecord bij de M60. Hij lijkt erg goed op koers te liggen, hij won namelijk vier van de vijf onderdelen, alleen kogelstoten ligt hem niet. De 100 meter ging in 12,86 (wind +0,1) en het NR op deze afstand staat met 12,81 maar nauwelijks sneller. Het verspringen won hij met een afstand van 5,21 meter (-0,3) en dat is een verbetering van de 5,03 van Willem Schoone uit 2009. De kogel ging naar 9,13 meter (een elfde plaats in het veld van zeventien), hoogspringen werd winst met een uitstekende 1,57 en de afsluitende 400 ging in 1.00,22, met tientallen meters voorsprong. Naast dit geweld steekt de toch ook wel degelijke tienkamp van Paul Boer wat bleekjes af. Vijfde plaatsen op beide looponderdelen waren zijn hoogste posities, resulterend in plaats 6 na dag 1 met 2918 punten. Wim heeft 4057 punten.

Mannen 35, de gebroeders François

Justin François (Groene Ster) heeft eerder dit jaar het tienkamprecord bij de M35 verbeterd tot 6612 punten (zie hier: http://www.atletiekunie.nl/index.php?page=290&id=72). Op het moment van schrijven van dit verslag zijn nog maar drie onderdelen afgewerkt, waarvan Justin bij de 100 (2e met 11,35) en het kogelstoten (2e met 12,74) iets minder punten had dan bij zijn record, maar het verspringen was met 6,37 (wederom een tweede plek, wind +1,1) beter. Het hoogspringen ging met 1,66 niet naar wens, Dennis sprong hier met 1,72 hoger dan zijn broer. Op de 400 liep Justin met 52,80 de tweede tijd ém ruim sneller dan bij zijn recordmeerkamp. Het kan dus nog alle kanten op. Aan de familiale aanmoedigingen zal het niet liggen, want drie generaties juichten hem en ‘oom’ Dennis toe. Dennis ligt in het veld van 19 deelnemers een beetje in de achterhoede, hij staat vijftiende met 2513 punten terwijl Justin tweede staat met 3521 punten.

Vrouwen 35, plaats 1 en 3 na de eerste dag

Eefje Swinkels (HAC) en Jenny Cardol (Hera) zijn goed bezig in hun zevenkamp. Eefje won zowel de 100 meter horden (16,32 -0,5) als de 200 meter (27,00 +0,9), daarnaast sprong ze met 1,45 een stuk hoger dan gehoopt. Met de kogel was het niet de gehoopte negen meter (8,51), maar na een lange blessureperiode is het allemaal van behoorlijk niveau. Na de eerste dag staat ze aan kop met 2580 punten. Jenny Cardol blijft niet veel achter bij Eefje, ze staat derde in de tussenstand (2240 punten) en zegt zelf ‘ik kijk omhoog’. In het veld van acht was haar tweede plek met de kogel het beste, al was 9,42 iets minder dan gewenst. Het hoogspringen moest ze met een opkomende blessure staken.

Vrouwen 55

Anja Akkerman (DEM) werd op de eerste drie onderdelen derde en tweede op de afsluitende 200 in een veld van acht atletes. Henny Woering (AV’23) was gedeeld derde bij het hoogspringen (beide dames waren wel content met hun 1,33) en lijkt in tegenstelling tot Anja het podium niet te zullen halen. Anja staat tweede met 3110 punten, Henny vijfde met 2515 punten.

\"\"

Een van de bijvelden: een basketbalveld van tartan met een tijdelijke hoogspringmat; sprong van Henny Woering

De baan, de stad, de streek

De accommodatie is subliem. Er hangen foto’s van 2010, toen bij de grote overstromingen alleen de tribunes nog boven water staken. Waar wij nu sporten stond alles blank! Nu ligt er een fonkelnieuwe achtlaansbaan en buiten de baan liggen nog allerlei extra’s. Waar vind je vier grote kogelslingerkooien, vier polshooginstallaties, vier hoogspringmatrassen enzovoort? De accommodatie grenst aan de Neisse, de grensrivier met Polen. Zou je een speer even de verkeerde richting uitgooien dan komt die in het Poolse deel van de rivier.

\"\"

Deze foto\'s van de overstroming van 1910 hangen aan de tribune

De stad zelf heeft zoals zoveel Duitse steden erg te lijden gehad van de oorlog, waardoor een deel van de gebouwen er wat steriel gerestaureerd uitziet. ‘Zittau’ is van oorsprong een Slavisch woord, in dit deel van Duitsland werd en wordt namelijk Sorbisch gesproken. In Zittau zelf niet meer, maar weinig noordwestelijker zijn in de dorpjes nog mensen die het Oppersorbisch als moedertaal hebben. Stations langs de lijn naar Berlijn hebben deels tweetalige naambordjes, Duits en Nedersorbisch. Nedersorbisch staat op uitsterven, nog maar een paar duizend mensen spreken het.

De uitslagen zijn hier te vinden: http://www.evacs2012.com/de/Wettkampf-Listen/ Klik rechts op ‘results’ en vervolgens op de gezochte leeftijdcategorie.

Tekst en foto\'s Weia Reinboud