EK JUNIOREN: Hoofdcoach geeft ploeg een 7

Geplaatst op Maandag, 27 juli 2009
EK JUNIOREN: Hoofdcoach geeft ploeg een 7

De Nederlandse atletiek moge de afgelopen (10...) toernooien verwend zijn geweest met meer medailles of hogere podiumplaatsen, feit blijft dat de EK Junioren afvaardiging naar Novi Sad beter heeft gepresteerd dan verwacht.

Bij aanvang van het toernooi was bekend dat er in de 29-koppige afvaardiging (goed voor 21 individuele onderdelen plus twee estafettes) zegge en schrijve één atlete was met een inschrijvingsprestaties bij de eerste acht (polsstokhoogspringster Denise Groot, gedeeld zesde). Zeker waren er verwachtingen van progressie, voor bijvoorbeeld Jesper van der Wielen (5000 meter) en de meerkampsters Dafne Schippers en Nadine Broersen. Maar wie de Atletiekunie vooraf een medaille had aangeboden, plus nog zes top-8 klasseringen, een nationaal juniorenrecord (4x100 meter jongens) en twee benaderingen (speerwerpen Lars Timmermans en 100 meter Lindell Philip), die was zijn koopwaar waarschijnlijk rap kwijtgeweest.

Wat in Novi Sad tot voorbarige zorg en pessisme leidde, is dat vrijwel alle topprestaties op de allerlaatste dag in de boeken kwamen. Uit onverwachte hoek bovendien. Natuurlijk, de meerkampsters stonden zaterdag al hoog - maar beide hadden nog twee van hun \'zwakkere\' nummers voor de boeg. En zonder Loreanna Kuhurima was de 4x100 meter meisjes vanzelfsprekend kansloos (sic.), het waren de jongens waar je hoop op moest pinnen.

Estafettes
Het liep allemaal anders. De 4x100 meter jongens verpulverde inderdaad het Nederlands juniorenrecord voor een vijfde plaats. Geen medaille, want zoals topper-in-wording Dennis Spillekom treffend vaststelde: \'daarvoor komen we gewoon snelheid tekort.\' De meisjes toonden alleen aan dat je soms best een beetje geluk mag hebben. Vooral als je dat keihard afdwingt. De eerste, laatste en kardinale regel van de estafette is namelijk dat je het stokje naar de finish brengt. Dan kunnen Britten en Fransen en Italianen nog zo snel zijn (of niet), (deze) Nederlanders trainen er blijkbaar meer (of beter) op.

Potentiële toppers
Over de prestaties van de beide meerkampsters is het afgelopen weekeinde uitgebreid bericht. Het duo steeg steeg boven zichzelf uit, de jonge Schippers (pas B-juniore) zelfs meer dan wie ook in het veld. Wat daarbij onder meer opviel, is hoe hard en kritisch Schippers en vooral Broersen voor zichzelf kunnen zijn - als dat zich gaat vertalen in positieve motivatie, heeft Nederland er opnieuw twee potentiele toppers bij op dit onderdeel.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de twee zevende plekken bij Dutch Athletics eerder in het toernooi. Bij zowel Denise Groot als Jesper van der Wielen was dat (althans voor henzelf) minder dan verwacht. Beiden uitten teleurstelling, vooral de gedreven Jesper van der Wielen die bovendien meteen lessen trok en voornemens formuleerde voor aankomende training en wedstrijd(hardheid).

Piek vasthouden
Hoe weet je dat een juniorentalent echt een seniorentopper in de dop is? De vraag werd in Servië herhaaldelijk gesteld - zoals bij alle junioren- en neo-toernooien. Afhankelijk van je definitie zal van de Novi Sad \'09 lichting niet meer dan 10-25% er ook als senior nog bij zijn (bijvoorbeeld als international). Hoofdcoach Georges Friant signaleerde een kleine trend die in het geval van herhaling zorgwekkend kan zijn in een relatief klein atletiekland als Nederland.

Diverse atleten slaagden er namelijk niet in om initiële, soms uitstekende, prestaties in volgende rondes of finales te herhalen. Waar dat pech was, of juist een leermoment, zal de toekomst leren. Maar vast staat dat diverse atleten met veel meer plezier op hun eerste optreden in Novi Sad zullen terugkijken dan op hun laatste, zoals Sietske Noorman (hoogspringen), Addis Riet (800 meter), Jamile Samuel (100 meter), de zieke Dennis Spillekom (400 meter) en zelfs atleten die daarbij persoonlijke records scoorden zoals Lars Timmerman (speerwerpen, 72,58 meter), Lindell Philip (100 meter, 10,55), Erik Stevens (200 meter, 21,58) en Revelinho Eind (400 meter horden, 52,56).

Overigens moet worden gezegd dat deze atleten het soms natuurlijk nog wel beter deden dan sommige anderen die hun eerste optreden helemaal niet overleefden (zoals mi-la lopers Van Lieshout, Van der Park en Polderman; werpers Vos en Van der Schilt). De meesten daarvan zijn dan wel weer atleten die als eerstejaars A-junior aan een lichtere limiet hoefden te voldoen voor uitzending, omdat het EK Junioren ook nadrukkelijk als leer-toernooi wordt gezien.

Een kleine medische noot is na het toernooi in Servië ook op zijn plaats. Al op dag 3 begon het zelfs buitenlandse journalisten op te vallen dat de Nederlandse ziekenboeg zich vulde (al lag dat natuurlijk meer aan twee brancards en de altijd opvallende oranje tenues). In een ploeg van 29 atleten waarvan er uiteindelijk 25 in actie hadden moeten komen, is twee zieken (de afgezegde Jarno Boutkam en de worstelende Dennis Spillekom) en drie acute blessures (elleboog voor Lisanne Schol en hamstring voor Sharona Bakker en Loreanne Kuhurima) misschien een tikje veel. De diversiteit van de klachten ontkracht echter trendmatigheid en andere landen kampten wel degelijk ook met soms flinke tegenslag, waarbij de extreme hitte op de eerste dagen (en direct na aankomst voor het toernooi) duidelijk een factor was.

Lekker toetje
Zelfs met al deze kanttekeningen en lessen resteert slechts een positieve conclusie over de Nederlandse EJK-ploeg in Novi Sad. Gegeven de verwachtingen werd zelfs de bekende \'1/3e drempel\' (1/3 van een ploeg verrast positief, 1/3 presteert naar verwachting en 1/3 stelt teleur) overschreden. \'Zonder deze slotdag was het zonder meer een teleurstellend toernooi geworden\', zei Georges Friant nadat de zevenkampsters als de laatste Nederlanders waren gefinisht. De ervaren Belgische hoofdcoach is gek op beeldspraken: \'De pudding heeft lang moeten sudderen. Maar deze dag zorgt voor de hagelslag die het toetje heel erg lekker maakt.\'

Friant had een \'geslaagd\' toernooi gezien, \'met een aantal revelaties\'. Een enkele bronzen medaille is niet heel veel (zie inleiding), maar voor de kracht van een ploeg is het puntenklassement van top-8 klasseringen (8 punten voor goud, 7 voor zilver, tot 1 punt voor 8e) iets maatgevender. In dat klassement scoorde Nederland van de 40+ landen een twintigste plaats met 24 punten voor acht top-8 posities, tussen de gebruikelijke middenmoters Hongarije (31), Finland (27), Kroatië (23) en Ierland (17). Historisch scoorde Nederland slechts vijf keer meer top-8 plaatsen (1970/1995/1997/1999/2003) en twee keer net zoveel (in eigen huis Utrecht \'85 en Hengelo 2007). Meer dan 24 punten werden 8 van de afgelopen 19 edities behaald.


Novi Sad, Belgisch geheim

Over de organisatie in Servië was de Nederlands ploegleiding beperkt kritisch. \'Het logies, het restaurant, het vervoer - het was allemaal niet optimaal\', aldus Friant. Maar daar moeten we ook weer niet te negatief over doen. De concurrentie, de andere landen kampen met hetzelfde. Daar moet je mee om leren gaan, net als met het weer. Tegen de veertig graden in de schaduw kennen we in Nederland niet, maar dat moet je niet als excuus aanvoeren, want het zal je in de toekomst bij nog wel meer toernooien overkomen.\'

Qua internationaal niveau was Friant net als velen onder indruk van de Belgen, die dit jaar bij allerlei toernooien (zoals ook de EK neo-senioren en de EJOF) extreem goed scoren. Friant zit er als Belg uit Tongeren natuurlijk dicht bovenop en ziet zowel lessen als goede voortekenen voor Nederland: \'Een systeem van topsportscholen heeft dit succes voortgebracht, maar dat vergt zeven, acht, negen jaar ontwikkeling. In Nederland is het aanstellen van een aantal full-time coaches en trainers een goede stap, net als de nationale centra op Papendal en in Sittard (waar Friant zelf coacht). Het positieve effect is bewezen, onder meer in de aantrekkingskracht. Maar je moet geduld hebben.\'

Klik hier voor het volledige interview met Georges Friant, hoofdcoach van de Nederlandse ploegen in Novi Sad (EK junioren) en Kaunas (EK neo-senioren).


Tekst/audio: Wilmar Kortleever (w_@k_.com, feedback welkom); Foto\'s: Erik van Leeuwen.
-
Fotograaf en verslaggever verzorgden de afgelopen twee weken in woord, beeld, audio en enige video reportages vanuit Kaunas (EK neo-senioren) en Novi Sad (EK junioren). Veel meer over de EK junioren kan worden gevonden op de Special pagina voor dit toernooi op deze site. De verslagen zijn binnenkort allemaal te raadplegen, alle audio is al beschikbaar. Supporter Cees Beets (AV Edam) stelde zeer genereus alle videobeelden beschikbaar die hij maakte in Kaunas. Enkele aanvullende bijdragen worden begin deze week nog toegevoegd.
Nog veel meer foto\'s uit Novi Sad en Kaunas kunnen worden gevonden op www.erki.nl. Informele actuele updates van de afgelopen weken zijn waarschijnlijk nog na te lezen op Twitter (
www.twitter.com/wkortleever, www.twitter.com/erikvanleeuwen).