EK Helsinki Dag 3: ZILVER Rutger Smith

Geplaatst op Vrijdag, 29 juni 2012
EK Helsinki Dag 3: ZILVER Rutger Smith

Vier 200 meter finalisten, twee discusfinalisten

\"\" \"Weer zilver!\"

Samenvatting:

Rutger Smith is na David Storl de beste kogelstoter van Europa. Met 20,55 meter veroverde hij weer een internationale medaille op het kogelstoten. Robert Lathouwers streed van voren mee in de finale 800 meter maar moest op de laatste 70 meters passen; drie races achtereen waren nog iets teveel van het goede. Op deze drukke Oranje-dag wierp Rutger Smith in zijn eerste discusworp 63,75 meter, Erik Cadée ook 65,09 meter. Beiden gaan naar de finale. Churandy Martina, Patrick van Luijk en Dafne Schippers gingen met winst in de halve finales naar de finale. Schippers liep 1/100ste boven haar eigen Nederlandse record. Jamile Samuel mocht als tijdsnelste mee. Remona Fransen startte haar zevenkamp goed met 13.88 op de 100 meter horden, bij het hoogspringen bleef haar prestatie wat achter (1,80m), het kogelstoten was okee en de 200 meter goed. Ze bezet na dag 1 een achtste plaats. Sharona Bakker werd met een 24ste tijd uitgeschakeld op de 100 meter horden.

\"\"
\"Op weg naar zilver\"

Rutger Smith: ZILVEREN medaille kogelstoten: \'Ik wil twee medailles\'

Rutger Smith stootte in zijn eerste poging meteen naar 20,25 meter. In zijn derde kwam hij tot 20,55 meter, precies even ver als zijn kwalificatiepoging van woensdag. Het relaas van de vice-Europees Kampioen: \"Ik heb het maximale eruitgehaald. Ik wilde in de eerste drie pogingen alles eruit halen. Storl gooide in zijn derde poging de wedstrijd op slot met 21,58m. Vooraf had ik ingezet op minimaal zilver. Twee weken geleden dacht ik dat al, en als er dan iemand mag winnen is het Storl, de wereldkampioen. Mijn eerste poging had ik beter gehoopt, de kogel gleed een beetje uit mijn hand. Het was trouwens heel koud op die plek, een frisse wind. Zeven jaar geleden win ik hier bij de WK zilver. Ik kreeg wel wat last van mijn kniepees, maar Marc (van Nieuwenhuizen, de fysio, red.) zal mij wel weer helemaal oplappen voor de discusfinale morgenavond. Ik ben zelfverzekerd, en leer hiervan voor Londen, want de echte vorm moet nog komen. Dit dubbelen vergt erg veel energie, in Londen is het combinatieschema gelukkig beter. Ik hoop op 21.50 meter in Londen.\"
Morgen de discusfinale, wat verwacht je?
\"Ik wil twee medailles op dit EK. De hele wereldtop is hier aanwezig met uitzondering van Alekna. Ik wil echt nog een medaille.\"

\"\" \"Gevecht tegen het zuur\"

Robert Lathouwers zesde in finale 800 meter

Zijn reactie na de race: \"Het was zwaar, maar mijn benen zitten er nog aan. Drie dagen achtereen is zwaar. Ik kwam ongewild op kop, op 600m aanzetten ging nog wel. Van 6 naar 7 voelde ik dat het over was. Het tempo was langzaam. Het ging echt niet hard. Deze derde dag is iets teveel van het goede. Maandje op uithouding trainen nu. Astma is lastig. Zo heel relaxt in 55 openen is niet erg, dan kan iedereen nog winnen. De laatste 70m was zwaar! Ik zou liever hier met een bloknootje staan. Hier in de finale staan is een hele ervaring. Naturlijk had ik liever een medaille gehad, 6de geeft een beetje dubbel gevoel. Borza komt de 3 ronden makkelijk door.\" De Rus Yuriy Borzakovskiy, de oude vos, won in 1.48.61, de Deen Andreas Bube werd tweede en de Fransman Pierre Bosse derde.

Vier op vier in de halve finales 200 meter

\"\"
\"Er kan er maar één winnen\"

Een ongekende luxe, alle vier Oranje finalisten kwalificeerden zich voor de finale. De wijze waarop Churandy Martina, Patrick van Luijk én Dafne Schippers dit deden was ronduit imponerend. Jamile Samuel sprintte naar de finish alsof haar leven er van af hing, en wist als tijdsnelste de finale veilig te stellen.

Churandy Martina moest in de remmen bij het uitkomen van de verschrikkelijke bocht. Desondanks eindigde hij ver voor de rest (20.63 (-0,3 m/s) en gaat met de snelste tijd overall naar de finale. Martina: \"Ik had een bliksemstart, knalde de bocht door en moest corrigeren. Morgen moet ik de bocht beter lopen en natuurlijk wil ik hier winnen. Ik word wel gehinderd door hoofdpijn en slijm ophoesten, maar dat komt wel goed.\"
En de 4x100 meter estafette morgenochtend?
\"Ik wil graag lopen, we moeten twee goede tijden neerzetten om naar Londen te kunnen. Ik ontloop dat niet, voor mij is het team belangrijk.\"

\"\"
\"Ik win hier gewoon mijn halve finale\"

Patrick van Luijk imponeerde net als Martina in zijn halve finale. Waar hij in de series nog de bocht uitvloog wist hij \'em hier goed te houden en met een grijns onder andere Jonathan Borlee achter zich te houden: 20.68 (-1,7 m/s). Van Luijk: \"Ik ben de bocht rustiger gaan nemen en dat hielp. Een 20.38-race (Olympische limiet) zit er waarschijnlijk niet in door die bocht. We hadden veel wind tegen dus het kan nog wel sneller. Over mijn deelname aan de 4x100 meter moet ik overleggen met Errol en Troy, want zo scheuren door zo\'n rotbocht vergt wel veel van mijn adductoren.\"

\"\"
\"Dat was een lekkere dag. Op naar morgen\"

Dafne Schippers liep haar op-een-na-beste race ooit, slechts 1/100ste boven haar eigen Nederlands record. Ze gaat als snelste door naar de finakle. De favoriete Oekraïense Ryemyen en de Francaise Soumaré kunnen morgen de borst natmaken. Schippers: \"De start was al veel beter, de bocht ook en ik ben klaar voor de finale.\" Jamile Samuel startte uitstekend maar moest de laatste 100 meter toch aan een inhaalrace beginnen, en finishte razendknap als derde. Met 23.13 (-0,2 m/s) als tijdsnelste door naar de finale: \"Ik hoop morgen niet weer zo\'n inhaalrace te moeten lopen, dus ga ik nog beter starten.\"

\"\"
Hoeveelste ben ik?

Rutger Smith vol zelfvertrouwen naar discusfinale

Rutger Smith keek woensdag na zijn 20,55 meter \'op kogel\' reeds vooruit naar de discuskwalificatie-ronde. Hij zei toen: \"Overigens moet 63-hoog voldoende zijn, ik stop dan meteen. Op basis van statistische feiten durf ik dat aan.\" Zijn eerste discusworp vanochtend even na negenen bedroeg 63,75 meter. Geheel conform zijn voornemen trok hij na wat felicitaties zijn shirt uit en begaf zich naar de Mixed Zone voor wat quotes: \"Het voelde nog niet super aan die worp, en dan toch 63,75 meter. Ik was eerst niet echt tevreden. Vooraf had ik met Gert (Damkat, zijn coach red.) afgesproken dat als ik 63,00 meter of meer zou werpen ik zou stoppen. Je moet niet naar Harting of Kanter kijken, maar juist naar beneden, wie kan wat? Deze A-groep is de sterkste groep, de groep met Erik Cadée is wat minder sterk.\"

\"\"
Is-tie echt zo ver?

Hoe ziet je dag er nu verder uit?
\"Terug naar het hotel, wat eten, vanmiddag proberen 2-3 uurtjes te slapen. Ik ben hier in de middag nogal moe, en al die tijd hangen in je hotel is niet fijn. Ik ben gewend twee keer per dag te trainen, dus dit past er goed in. Vanavond om 20 na 9 pas de finale (Finse tijd, red.). Achteraf gezien kan ik zeggen dat het goed is dat ik gedubbeld heb. Ik ben pijnvrij, m\'n achillespees is ok. Deze kwalificatieronde was puur zakelijk, gewoon mijn ding doen zo vroeg in de ochtend. Ik heb vanochtend de laatste bus genomen. Op het warm-up terrein heb ik twee rondjes gejogd en ben meteen naar de callroom gegaan. Op het wedstrijdveld twee keer ingeworpen en direct aan de bak. Ik heb veel zelfvertrouwen.\"
Hoe is gisteren verlopen?
\"Ik voelde me stroef, stijf. Heb acht discusworpen gedaan, de laatste was ver, toen meteen mijn tas gepakt en klaar. \"
Smith eindigde in groep A op plaats 5, achter Robert Harting (65,49m), Gerd Kanter (64,85), Frank Casanas (64,50) en Robert Urbanek (64,07).

\"\"
Goed geraakt

Erik Cadée: Morgen knallen!

Erik Cadée imponeerde vrijdagochtend met een eerste discusworp van 65,09 meter: \"Lekker man, ik voelde mij nog niet echt helemaal top bij mijn eerste worp, dus overwoog eerst nog even misschien een tweede worp te doen voor in een goed ritme te komen. Het inwerpen voelde trouwens al heel goed. Beter dan de afgelopen jaren he? Wat een verschil: nu ga ik naar toernooien om echt iets te presteren, vroeger was het zo van \'misschien zit er wel iets goeds in\'. Dit nu is een goede instelling. Ik zette in mijn poging iets te laat af met links, maar kon \'em toch nog wel goed raken. Leuk ook dat je echt aandacht krijg nu in het stadion. Morgen knallen, het podium moet wel kunnen. Robert Harting is uitgesproken favoriet, maar de rest is open.\"

\"\"
Mooi rijtje

Eerder gepubliceerd:

Series 200 meter: Vier op vijf

Churandy Martina, Patrick van Luijk en Dafne Schippers wonnen hun serie 200 meter eenvoudig, Jamile Samuel werd ook makkelijk tweede. Jerrel Feller miste op 5/100ste de volgende ronde. Churandy Martina moest \'in de remmen\', anders zou hij uit de bocht vliegen. Hij won in 20.74 (-1,1 m/s). Martina: \"Het voelt goed, loopt makkelijk. Ik weet nu hoe de bocht is, straks ga ik gewoon lopen.\" Patrick van Luijk had meer moeite met zijn bocht in baan 6 (dezelfde als Martina). Hij vloog er aan het eind een beetje uit, maar omdat hij de loper in baan 7 ver voor was hinderde hij hem niet. Van Lujk won de serie in 20.78 (-0,5 m/s).

\"\" Controlerend

Van Luijk: \"Ik was er even uit ja, die bocht is bijna niet te houden. Ik voelde me verder goed, geen pijntjes. Vanavond de dood of de gladiolen, dan moet ik ervoor lopen.\" Jerrel Feller kreeg een gele kaart omdat hij niet stil zat in de blokken. Bij de herkansing knalde hij uit de blokken, maar viel in de tweede 100 meter terug: 21.32 (6de, +0, 4 m/s). Feller: \"Ik kan mij de race niet meer herinneren. Die gele kaart was wel even schrikken, ik dacht eerst dat ze me wilde diskwalificeren. Vervolgens de knop omzetten. Voelde me goed. Ik verdien het zo in principe niet verder te gaan.\" Feller miste de halve finale op 5/100ste.

\"\"
Dafne Schippers tevreden

Jamile Samuel werd tweede in haar reeks in 23.35 (-0,6 m/s). In de Mixed Zone vertelde zich niet zo super te voelen: \"Ik heb wat last van mijn maag en darmen, zal wel door het eten in het hotel komen. Aan het einde van de bocht voelde ik wel dat hij scherp was.\" Dafne Schippers won eenvoudig haar serie in 23.11 (+0,6 m/s). Na afloop gaf ze haar reactie: \"De bocht vreet energie, en wat een lang recht stuk. Je probeert de bocht te houden, goed hangen. Fijn een keertje gedaan te hebben. Op het rechte stuk zag ik op het scherm dat ik wat gas kon terugnemen. Toen ik vervolgens niemand hoorde kon ik nog meer gas terugnemen.\"

\"\"
Jamile kijkt naar de klok

Sharona Bakker uitgeschakeld in series

Sharona Bakker werd met een 24ste tijd \'overall\' uitgeschakeld op de 100 meter horden, tijd 13.59 sec. (-0,8 m/s): \"Het ging gewoon voor geen meter. De afgelopen anderhalve week zijn niet heel goed geweest. Op zo\'n toernooi zie je alle toppers, dan krijg je er superveel zin in. Je moet dan wel iets extra\'s geven. Vanaf Hoorn (12 mei, pr in 13.14 sec., red.) ging het niet meer zoals ik wilde. Ik heb al het hele zomerseizoen last van mijn achillespezen, in Hoorn kon ik nog profiteren van mijn goede basis uit de winter.

\"\"
Sharona Bakker


Heb je nog overwogen niet naar Helsinki te gaan?
\"Nee, als de Atletiekunie je zo\'n kans geeft moet je die aangrijpen.\"

Remona Fransen start goed, hoogspringen stokt bij 1,80m, kogelstoten redelijk en 200 meter weer goed

Ondanks een trage reactietijd op de 100 meter horden liep ze een goede race: 13.88 (- 1,1 m/s). Bij het hoogspringen - haar sterkste discipline - was 1,80 meter het eindstation. Het kogelstoten werd een sterke reeks van 13,11 - 12,89 en 13,16 meter. Na drie onderdelen bezet Fransen een achtste positie in het klassement. In de vroege avond liep Fransen een uitstekende 200 meter, waarin ze streed tot de laatste meters, en tot op 4/100ste haar persoonlijk record benaderde: 24.59 (0,0 m/s). Na afloop reageerde ze enthousiast over haar race: \"Ja, dit is een lekkere tijd, vlak boven mijn pr. Ook al ben ik nu helemaal fit, het gebrek aan ritme is lastig. De horden waren goed, met tegenwind 13.88. Het hoogspringen viel tegen.Ik heb de laatste weken weinig kunnen trainen, het was wisselvallig vandaag. Op kogel snap ik niet wat er mis ging, zonde van de gemiste punten.\"
Heb je hier Londen in je hoofd?
\"Nee, ik ben er zelf niet mee bezig, ik weet dat anderen dat wel doen, maar ik sta hier op een EK, waar ik zo hoog mogelijk wil eindigen met zoveel mogelijk punten. Aan denken aan Londen word ik niet beter. Nu nog drie onderdelen te gaan morgen. Aan verspringen heb ik weinig kunnen trainen, speerwerpen ging wel ondanks mijn adductor, en de 800 meter, ik heb veel alternatief getraind op d fiets en de crosstrainer, dus wie weet. Dit is gewoon mijn eerste wedstrijd van het jaar. Ik geniet er ook van, alle meiden weer te zien.\"

\"\" Goede horderace
Fransen staat voorlopig achtste met 3636 punten. Morgen om 11.00 uur start het verspringen.

\"\" Vechtend naar een goede tijd

Programma:

Op vrijdag 29 juni 2012 komen 10 Nederlanders in actie @ #Helsinki2012 met vanavond finalisten Robert Lathouwers (800m) en Rutger Smith (kogelstoten). Laatstgenoemde bijt ook het spits af om 08.00 uur (Nederlanse tijd) in het - zonnige - Olympische Helsinkistadion bij de kwalificatie discuswerpen groep A. De kwalificatie-eis is gesteld op een erg hoge 66 meter, of de beste 12. Erik Cadée werpt in groep B om 09.15 uur.
Sharona Bakker start om 09.01 uur haar toernooi 100 meter horden. Remona Fransen start haar zevenkamp om 10.00 uur, eveneens op de horden. Fransen vervolgt om 10.55 uur met hoogspringen, 13.25 uur kogelstoten en na een lange pauze in de \'restrooms\' om 17.20 uur de 200 meter.
De 200 meter mannen (series) starten om 11.38 uur voor Churandy Martina, om 11.46 uur voor Patrick van Luijk en om 12.02 uur voor Jerrel Feller. Vanaf 19.25 uur zijn de drie halve finales 200 meter.
De reeksen 200 meter vrouwen gaan van start om 12.35 uur voor Jamile Samuel, Dafne Schippers mag om 12.51 uur in de blokken. Halve finales vanaf 19.55 uur.
De Oranje finales zijn om 18.40 uur (800 meter) en 20.20 uur (kogelstoten).

\"\"

De hele dag kun je live via de Atletiekunie-Twitter de ontwikkelingen bijhouden.
De live-stream van European Athletics vind je hier.
Series en uitslagen vind je hier.
Het Dutch Athletics Teamboekje kun je hier downloaden.

Tekst: Eric Roeske
Foto\'s: Karel Delvoye/VI-Images