EK Helsinki Dag 2: Robert Lathouwers naar finale 800m

Geplaatst op Donderdag, 28 juni 2012
EK Helsinki Dag 2: Robert Lathouwers naar finale 800m

Dit artikel wordt gedurende de wedstrijddag 2 in Helsinki voortdurend aangevuld

Samenvatting
Robert Lathouwers plaatste zich gecontroleerd voor de finale 800 meter. Thijmen Kupers probeerde daarin alles, maar zijn energie was opeens op. Fabian Florant miste net de finale hinkstapspringen. Er waren zeven finales op avond twee in Helsinki.

Robert Lathouwers met volle kracht naar finale 800 meter, Thijmen Kupers\'s \'lampje ging uit\'
Robert Lathouwers was verheugd met zijn race: \"Ik ben superblij, er lopen hier 9 jongens van 1.44. Mijn eerste grote finale!\". Lathouwers controleerde zijn race, de derde van drie halve finales van start tot finish. In de eerste reeks had de Engelsman Warburton weer als een raket geopend, het resulteerde erin dat vier mannen door gingen naar de finale, met de Spanjaard Reina als snelste (1.46.49). de Slowaak Repcik 1.46.62, de Tsjech Holusa 1.46.63 (derde bij de WK Indoor) en Thomas Roth (Nor) 1.46.88 gingen mee. In reeks twee verraste de Fransman Piere Bosse (1.46.70) en sprintte Yuriy Borzakovskiy (Rus) 1.46.92 als vanouds naar plaats twee. Thijmen Kupers (zie hieronder) werd laatste, 1.50.37. De race van Robert Lathouwers was de traagste van de drie. Na een opening in 54.30 volgde een tweede ronde van 54.18 sec. Lathouwers versnelde vanuit positie 5-6 op 600 meter naar plek 2 op 150 meter voor de finish; hij kwam als eerste de bocht uit, controleerde de race door continu op het scherm te kijken. Uiteindelijk wist de Deen Andreas Bube nog net langszij te komen, 1.48.48 - 1.48.49.

\"\"
Volledige controle halverwege

Lathouwers: \"Ik wilde zekerheid hebben, daarom zette ik zo hard aan op 200 meter voor de finish. Op het rechte stuk ben ik weer 50 meter volle bak gegaan, en keek steeds op het videoscherm. Ik dacht op een gegeven moment \'Ja hallo, nu weer voor je kijken\'. Ik was minder zenuwachtig dan voor Hoorn, Hengelo, Leiden en de NK. Tijdens mijn versnellingen voleden mijn benen zwaar aan, gisteren voelde het allemaal beter. Maar dat is niet zo erg, ik ben namelijk een doemdenker, en dat is meteen mijn kracht. Ik praat mijzelf de afgrond in, en dat werkt goed, dat geeft mij een adrenalinestoot. Ik ben niet van \'Tsjakka-Joepie\', dat hoeft niet voor mij. Na vier jaar ben ik Europese top, dat is écht een goed gevoel, in mijn ogen een topprestatie. Morgen ga ik 120% eruit gooien, word ik eerste, dan word ik eerste, word ik achtste, dan word ik achtste. Ik ga er helemaal voor, tot kotsen toe. Ik ga er zo een ideale training voor de Olympische Spelen van maken. Op de Spelen zou ik morgen een vrije dag hebben, voorafgaand aan de finale. Nu mag ik aan de bak. Nu moet ik iets met die benen van me doen, ik weet niet wat, ijzen moet goed zijn.\"

\"\"
Robert Lathouwers gebroederlijk met Deen Andreas Bube naar de finish

Thijmen Kupers: \"Ik heb alles geprobeerd, maar het was opeens op. Bij de versnelling op 600m kon ik het niet meer bijbenen. Dit was niet zoals ik had gehoopt, het lampje ging uit. Morgen ga ik naar Lathouwers kijken; feliciteer hem maar alvast van mij.\"

\"\"
Thijmen Kupers: \'Alles gegeven\'


Fabian Florant maakte het spannend tijdens de kwalificaties hinkstapspringen. Na twee ongeldige pogingen stond hij met 16,35m in poging 3 lange tijd elfde en twaalfde, maar op de valreep werd hij gepasseerd door de Rus Aleksey Fyodorov (16,43m). Uiteindelijk werd hij dertiende, en miste op luttele centimeters de finale.

\"\"
De eerste poging van Fabian Florant

In de Mixed Zone gaf een teleurgestelde Florant aan dat zijn eerste poging maar één centimeter fout was en ver genoeg was geweest. Door de wisselende wind (variërend van +3,0 tot -0,5 m/s) was het lastig springen: \"Ik had misschien vooraf één extra sprong moeten maken om de wisselende windomstandigheden beter in te schatten. Ik heb geleerd van deze ervaring. Deze 16,35 meter is mijn beste seizoensprestatie, en er zit veel meer in. De afgelopen maanden was ik vaak geblesseerd. Ik ga nu met mijn manager op zoek naar wedstrijden, ten eerste om het Nederlands record (16,65m outdoor, 16,75 indoor) te verbeteren, ten tweede om te kijken of ik in de buurt kan komen van de Olympische limiet (17,20m, red.). \"Ik voel dat ik langzamerhand mijn ritme weer begin te krijgen.\"

\"\"
Een balende Florant met bondscoach springen Rens Blom

\"\"
De ongenaakbare Pascal Behrenbruch

Andere finales
De tienkamp mannen werd gewonnen door de Duitser Pascal Behrenbruch, die met een persoonlijk record van 8558 punten en passant Hans van Alphen (Bel) en Eelco Sintnicolaas van plaats 2 en 3 verdrong op de wereldranglijst. Ashton Eaton is natuurlijk aanvoerder met 9039 punten, maar de drie Westeuropeanen lijken aan elkaar gewaagd met resp. 8558, 8519 en 8506 punten. Oleksíy Kasyanov (Oek) werd in Helsinki tweede met 8321 punten, Ilya Shkurenyov derde met 8219 punten (PB). E-wereldrecordhouder Roman Sebrle verspeelde op de afsluitende 1500 meter zijn vierde plaats. Mihail Dudas (Srb) 8154 en Gaël Querin (Fra) 8098 passeerden de grootmeester, die met 8052 punten zesde werd.

\"\"
Splijtende sprint

De 100 meter mannen werd zoals verwacht een overwinning voor Christophe Lemaitre. Na twee rommelige starts waarin vooral Sakalauskas (Ltu) geen moment liet blijken de wedstrijd serieus te nemen en een valse start van Italiaan Simone Collio wist hij voorbij zijn landgenoot Jimmy Vicaut (20) te snellen, 10.09 (-0,7 m/s) om 10.12 sec. Ndure (Nor) had het nakijken met 10.17. Bij de vrouwen wist Ivet Lalova uit Bulgarije na lange tijd weer een groot succes te behalen: winst in 11.28 (-0,7 m/s). Ze versloeg de Oekraïense Povh (11.32) en Grincikaite (11.32). Verena Sailer moest haar titel van 2010 inleveren en werd zesde (11.42).

\"\"
Ivet Lalova juicht om de winst

De 5000 meter vrouwen kende een verrassende uitslag. Sara Moreira (Por) leek op winst af te stevenen maar viel bijna stil in de laatste 50 meter. Olga Golovkina won in 15.11.70 vóór Lyudmyla Kovalenko die net op tijd dipte om de juichende Moreira af te troeven.

\"\"
Moreira juicht te vroeg

Het speerwerpen mannen werd niet het Finse succes waarom gehoopt werd. De Tsjech Vítezslav Veselý won met 83,72m. Valeriy Iordam (Rus) werd tweede 83,23 (PB) voor Ari Mannio uit Finland: 82,63m. Andreas Thorkildsen stelde teleur met 81,55m (hij gaf bovendien op na poging 3). Tero Pitkämäki werd slechts elfde met 74,89m. Hoogsprngen vrouwen werd bijna een verrassing doordat de Noorse Tonje Angelsen een persoonlijk record sprong van 1,97m Ruth Beitia had uiteindelijk een foutpoging minder (op 1,89m) waardoor ze met 1,97 de volle winst pakte. Emma Green, Olena Holosha en Irina Gordeyeva werden gezamenlijk derde met 1,92m. De grote namen Chicherova, Hellebaut, Friedrich en Vlasic ontbraken in Helsinki. Éloyse Leseur uit Frankrijk besliste al in de eerste ronde het verspringen met een jump van 6,81m (+0,5 m/s).

\"\"
Allebei over 1,97 meter


Het Dutch Athletics Teambook kun je hier downloaden.
Volg de EK Atletiek hier live via European Athletics.
Serie-indelingen en uitslagen vind je hier.

Tekst: Eric Roeske, Media Officer Atletiekunie
Foto: Karel Delvoye, VI-Pictures