EK Helsinki Dag 1: Licht 7de, Smith, Kupers en Lathouwers door

Geplaatst op Woensdag, 27 juni 2012
EK Helsinki Dag 1: Licht 7de, Smith, Kupers en Lathouwers door

Samenvatting

Waar Pelle Rietveld een uitstekende 10.85 sec. op de 100 meter, het eerste tienkamponderdeel liet noteren deed Rutger Smith nog korter over zijn wedstrijd. Zijn eerste kogelstoot was meteen goed voor een finaleplaats, 20,55 meter en verreweg de beste prestatie van het 24-koppige deelnemersveld. Alleen David Storl wist de kwalificatie-eis van 20,30 meter exact te behalen. Uiteindelijk bleek 19,48 meter voldoende voor een finaleplaats. In de middag wisten Thijmen Kupers (dankzij een snelle tijd) en Robert Lathouwers (via seriewinst) zich te plaatsen voor de halve finales 800 meter. In de avond streed Dennis Licht van start tot finish mee en wist een knappe zevende plaats te veroveren op de 5000 meter; Jesper van der Wielen kon zijn draai niet vinden vanavond en stapte al snel uit.

Rutger Smith als beste naar finale
In de Mixed Zone gaf Rutger Smith - die eerder het strijdperk mocht verlaten - aan het weliswaar extreem vroeg te hebben gevonden zo vroeg te moeten aantreden, maar tegelijkertijd het een kwestie van \'mind set\' is. Opgestaan om 7 uur, knallen om 09.45 uur (08.45 uur Nederlandse tijd): \"Gisterochtend heb ik al om half elf een kogelstoottraining gedaan. Ik ben nu goed in vorm, en normaliter mag die kwalificatie-eis van 20,30 meter geen probleem zijn. Zo vroeg zo ver stoten is overigens geen record, in Osaka (WK 2007) kwalificeerde ik me met 21,04 meter. Ik ervaar dit als een solide prestatie, ben niet verbaasd hierover eigenlijk. In Hengelo (26 mei,red.) stootte ik 20,30 meter, maar dat gaf toen niet echt weer wat ik op dit moment kan. Die bovenbeenblessure (adductor, red.) heeft mij weliswaar mijn NK gekost, die vier dagen rust is ook niet verkeerd geweest. Dit is alvast een mooie opstap naar de Olympische Spelen. Morgen is een tussendag: ik ga dan eerst uitslapen, vervolgens een discustraining met Erik Cadée doen, een lichte krachttraining op 50% en dan donderdag aan de bak. Ik hoop dat ik niet in de kwalificatiegroep A zit, want die start al om 9 uur, de B-groep om 10.15 uur. Om tien voor half 10 in de avond is dan de finale kogelstoten. Ik vermoed dat de kwalificatie-eis discus op 64,50 meter ligt. Pittig, maar te doen. Overigens moet 63-hoog voldoende zijn, ik stop dan meteen. Op basis van statistische feiten durf ik dat aan.\"

\"\" \"\"
Ontlading direct na de 20,55 meter

Robert Lathouwers \'easy\' naar semi\'s, Thijmen Kupers gokt...en gaat door
In de middag, op de 800 meter volgde in serie 1 Thijmen Kupers de Brit Gareth Warburton op de voet; na een opening van 51.61 kwam hij op de laatste 100 meter tekort. Hij werd zesde. Zijn eindtijd was 1.47.69, zijn tweede tijd ooit. Kupers: \"Ik had via Guido (van Weeren, zijn coach, red.) en Honore (Hoedt) vernomen dat de Brit zou proberen de Olympische limiet te lopen. Ik ben meegegaan, heb gegokt en misschien verloren. In Barcelona 2010 was er geen serie in de 1.47 dus wie weet heb ik nog een kans. Ik liet bewust een gaatje vallen na 500 meter en probeerde met succes de concurrentie af te houden. Dat kostte echter veel energie; de laatste 100 meter ging ik helemaal dood, was stuk maar bleef vechten. In Hengelo had ik, in de warmte, een ideale race. Op het laatste stuk kon ik toen goed mee met een ander. Hier werd ik op het slot alleen maar ingehaald. Tegelijkertijd is dit mijn tweede tijd ooit. De 1.47 had ik tot nu toe overgeslagen.\"
De Brit liep uiteindelijk 1.45.80, boven de Olympische limiet.....

\"\"
Thijmen Kupers: gegokt.....en gewonnen

In de laatste serie heerste Robert Lathouwers. Hij won de race eenvoudig in 1.48.00, na een opening van 53.16 waar hij als derde passeerde. Na 600 meter begon hij zijn inhaalrace. Lathouwers: \"Dit was easy, maar die bochten zijn echt kloten hoor. Je vliegt eruit. Daardoor heb je veel contact met je medelopers. Je moet dus dubbel geconcentreerd zijn. Ik wilde hier winnen. Ik dacht \'Jongen kom op, geen gezeik, geen reserves, niet voor de vierde plaats lopen, als we gaan, gaan we het goed doen.\' Ik besloot dat overigens pas op de laatste 50 meter, kwestie van aanzetten. Natuurlijk verzuur je, maar dat doet iedereen. Nee, ik ben helemaal tevreden. Vooraf was ik niet zo heel erg zenuwachtig, ik heb zelfs twee bananen en twee komkommers op. Nou ja, twee halve bananen. Nu ga ik me lekker laten masseren, geen ijsbad, daar heb ik geen ervaring mee. Ja, een raketje lust ik wel.\"

Lathouwers kwam nog even terug op de krappe bochten: \"Dit heb ik nog nooit zo gezien. Bij de 200 meter gaat echt iedereen er buiten lopen, en op de 4x100 meter. Iedereen heeft er natuurlijk last van, maar dit verwacht je niet op een EK. We ontdekten het pas gisteren tijdens de training. Deze baan ligt er pas twee jaar in, er is ruimte gemaakt voor een voetbalveld......\"

\"\" \"\"
Easy winnen

Onderzoek door Mark van Driel (Volkskrant) wijst inderdaad uit dat de actieradius van de bochten niet overal gelijk is, en de baan door twee knikken aan het begin en het eind van iedere bocht zeer ongelijkmatig is. Dafne Schippers twitterde een veelzeggende foto rond van de baan in Helsinki

\"\"
De kromming in de baan waarover zoveel te doen is hier

Dennis Licht presteert uitstekend, Jesper van der Wielen haakt voortijdig af
Dennis Licht en Jesper van der Wielen mochten aan de bak voor hun finale 5000 meter. Met Mo Farah als wereldster in hun midden werd het een glorieuze race voor Dennis Licht. Hij werd zevende in 13.37.99. Jesper van der Wielen moest al snel gedesillusioneerd opgeven. Hij kon zijn draai niet vinden en kwam niet in zijn ritme.

\"\"
Jesper van der Wielen

Dennis Licht kwam de Mixed Zone en hield een enthousiaste monoloog van circa 5 minuten. De journalisten hoefden geen vraag te stellen. Licht: \"Ik ben heel erg blij, ik ben doodop en kon na de finish geen stap meer zetten. In de laatste ronde dacht ik aan al mijn trainingen en besefte dat ik nu nog één ronde door moest gaan voor een mooie plek. Iedereen was gefocust op Mo Farah. Die startte aanvankelijk relaxt achterin en kwam pas naar voren toen de Turkse Kemboi Arikan gas gaf. Ik kon de hele race voorin blijven lopen en af en toe in een gaatje duiken. Alle wedstrijden hiervóór stonden in het teken van dit EK. In de laatste kilometer gaf ik alles of niets, het pakte goed uit. Anderen vielen terug, ik kon aan blijven haken.\"

\"\" \"\"
\'Alles gegeven\'

Natuurlijk moet ik mij nog verbeteren in de eindsprint, tegen zulke internationale toppers leg ik het nog af. Ik ben blij dat Honoré (Hoedt, red.) mij tot in de callroom heeft begeleid. Dit alles geef mij een goed gevoel, en smaakt naar meer voor de volgende jaren. Nu moet ik op zoek naar sponsors... Ik kan op 7 juli meedoen in de A-race van Heusden, en overweeg dan mee te strijden voor de Olympische limiet van 13.20.00; na Heusden ga ik op stage naar St. Moritz, en wil daarna mijn pr\'sop de 1500 en 3000 meter aanscherpen.

\"\"
De wedstrijd werd - haast vanzelfsprekend - met overmacht gewonnen door Mo Farah, in 13.29.91.

Tienkamper Pelle Rietveld startte ook uitstekend. Zijn 10.85 sec. (-0,3 m/s) was een aanzienlijke verbetering van zijn beste seizoenstijd, en slechts 1/10de boven zijn persoonlijk record van Götzis 2011. Na zijn eerste verspringpoging was 7,02 meter (-0,8 m/s). Uit voorzorg vanwege - vermeende - hamstringproblemen liet hij poging 2 en 3 aan zich voorbijgaan, om meer tijd te nemen voor een medische behandeling. Na verloop van tijd bleek echter dat dit tevergeefs was; de hamstringsblessure was te ernstig om de tienkamp te vervolgen. Bondscoach meerkamp Ronald Vetter reageerde als volgt: \"De hamstringsblessure van Pelle is niet dramatisch, maar wordt wel al stijf dus is er schade. Horden is een onoverkomelijk probleem met deze blessure.\"

\"\" \"\"

Rietveld twitterde na afloop als volgt: \"Ik sta hier in Helsinki dankzij mijn doorzettingsvermogen. Heb doorgezet en sta op t EK. Ook over deze teleurstelling ga ik dus heen komen. Dit is de zwakke plek die ik nog moet wegwerken. In topvorm (en geloof me, dat ben ik), ben ik kwetsbaar. Later een uitgebreid verhaal op mijn website. Ga nu even rust in m\'n hoofd proberen te krijgen. Dank voor alle steun tot nu toe.\"


Het Dutch Athletics Teambook kun je hier downloaden.
Volg de EK Atletiek hier live via European Athletics.
Serie-indelingen en uitslagen vind je hier.


Tekst: Eric Roeske
Foto\'s: Karel Delvoye/VI-Images