EK dag 3: Okken naar finale 800 meter, Van der Westen door

Geplaatst op Donderdag, 29 juli 2010
EK dag 3: Okken naar finale 800 meter, Van der Westen door

Arnoud Okken heeft zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de 800 meter. Marcel van der Westen heeft zich geplaatst voor de halve finale van de 110m horden. Gregory Sedoc werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Een verdienstelijke hoogte van 5,50 meter was ook niet genoeg voor Robbert-Jan Jansen in de sterkste polsstokhoogspringwedstrijd in EK-geschiedenis.


\"\" \"\"

800 meter, halve finale (m)
Okken liep een aanvallende race, waarin hij na 200 meter door een duw op de tweede plaats terecht kwam. De tussentijd halverwege was 55,60. Op 250 meter voor de streep liep hij weg bij de rest van het veld. In de laatste veertig meter kreeg hij last van concentratieverlies, zo zei hij zelf. Op de streep was hij gepasseerd door winnaar Kevin Lopez (Spa - 1.48,11) en Marcin Lewandowski (Pol - 1.48,15). Zelf hield Okken met 1.48,25 nog maar tweehonderdste voorsprong over op de Tsjech Jakub Holusa. Dat was zijn redding, want in de tweede halve finale werd er sneller gelopen, met Michael Rimmer (GB) als winnaar in 1.47,67.
Okken kondigde aan om in de finale een andere koers te gaan varen en zich meer af te stemmen op de anderen. ‘Maar ik voelde me super en vind dat ik een sterke race heb gelopen\', zo zei hij.

Luister hier naar zijn eigen kijk op de race.

\"\"


110 m horden, series: Van der Westen door, Sedoc niet
Van der Westen liep een fraaie race, waarin hij in 13,58 (+0,2) als tweede finishte. Dat is tevens zijn beste tijd van het seizoen. Petr Svoboda won deze serie in 13,50. ‘Ik ben het hele seizoen nog niet in vorm\', aldus de hordensprinter die hier zondag zijn 34-ste verjaardag viert. ‘Maar ik heb hier naartoe gewerkt en daarom is het mooi dat het lukt. Ik kon heel gecontroleerd lopen en een beetje spelen met mijn positie. Dat zijn mooie ervaringen.\'
De halve finale is vrijdag om 18.35 uur, de finale om 19.50 uur diezelfde avond.

Luister hier naar het interview met Van der Westen.

\"\"

Voor Gregory Sedoc betekent het EK waarschijnlijk het einde van zijn seizoen. De voormalig Europees indoorkampioen kreeg tijdens zijn race opnieuw pijn en moest ingehouden lopen. Het leverde een vijfde plaats op in 13,95 (-1,8).
Sedoc kondigde aan dat hij eens goed moet overleggen met zijn trainers. ‘Dat ik deze zomer geblesseerd raakte en een flinke scheur had in mijn hamstring is pech. Maar ik was in het indoorseizoen ook niet in vorm. Iedere atleet heeft in een lange carrière - en ik heb sinds 2002 niets over hoeven slaan - wel een jaar dat het niet loopt. Als je beter wilt worden moet je dingen veranderen. Maar we moeten wel goed bekijken hoe we verder gaan\', aldus Sedoc, die daar overigens aan toevoegde dat hij aan zijn begeleiding niets wil veranderen.

Luister hier naar het interview met Sedoc.

De snelste man in de series was de Hongaar Daniel Kiss, die 13,44 liep, de Brit Andy Turner liep 13,48. Volgens Van der Westen zijn tijden in de 13,30 nodig om de finale te bereiken. Hij acht zichzelf daartoe in staat. \'Maar dat denken atleten misschien wel vaker.\'


Polsstokhoogspringen, kwalificatie (m)
Robbert-Jan Jansen trof voor de verandering Barcelonese omstandigheden die erg gunstig waren voor de kwalificatie polsstokhoogspringen. Of in ieder geval gunstig begonnen. Met minder hitte op de baan bleef een legioen springers in de wedstrijd tot en met 5,50 meter (twintig stuks) en zelfs 5,60 meter (14 man). Het was voor het eerst in de EK-geschiedenis dat atleten 5,65 meter nodig hadden om zich te kwalificeren en voor het eerst dat 5,60 meter niet genoeg was (de Tsjech Balner en de Fin Salomaki hadden teveel pogingen nodig op de hoogte).

\"\" \"\"

Robbert-Jan Jansen weerde zich danig in dat geweld, al had hij teveel pogingen nodig op 5,30 (2), 5,40 (3) en 5,50 (3). Daarna had hij pech dat de wind begon te draaien, dwarrelen en vlagen. Met zijn 66 kilo is de 1,75 meter lange Brabander daar vatbaar voor. \'Robbert is natuurlijk een licht mannetje\', weet trainer Jaap van der Plaat die samen met bondscoach (en oud-wereldkampioen) de coaching voor zijn rekening nam in Barcelona. \'Zwaardere mannen denderen daar wel door. Het is ook niet dat hij perfecte omstandigheden nodig heeft, maar gewone liefst wel.\'

Na twee weggewaaide pogingen probeerde Jansen in zijn laatste sprong alles of niets. \'Dan loop je harder aan, maar dat moet je dan technisch wel om kunnen zetten.\' Al met al vond Jansen dat hij een goede wedstrijd had gesproken. \'Het is na de NK, waar ik 5,60 meter haalde, mijn tweede hoogte van het seizoen.\'

Luister hier naar een interview met Jansen.


Finales en overige onderdelen

100 meter, finale (v)
Twaalf jaar na haar Europese record van 10,78 stond Christine Arron weer in een EK-finale, nu met een beste seizoensprestatie van 11,30 en samen met twee landgenotes: Véronique Mang en Myriam Soumaré. Het was echter de Duitse Verena Sailer die - tussen beiden lopend - de overwinning greep in 11,10 (-0,6). Mang liep 11,11 en Soumaré 11,18. Voor alle drie was dit een p.r. Arron werd laatste in 11,37.
Mang maakte indruk in de halve finale, waar ze met een sterk tweede deel van haar race los kwam van de concurrentie en haar p.r. aanscherpte van 11,20 naar 11,12. De snelste vrouw op de deelneemserslijst, de Britse Laura Turner (11,11), kwam met 11,41 niet in de finale. Ranglijstaanvoerder Alena Neumiarzhytskaya was in de eerste ronde al uitgeschakeld.
Sailer liep met 11,06 in de andere halve finale ook al een dik p.r., maar had daar met +2,2 teveel rugwind.

\"\"

200 meter, halve finale (m)
Met 20,64 in de series en 20,39 in de halve finale maakte de winnaar van de 100 meter, Christophe Lemaître, duidelijk dat het toernooi er voor hem nog niet op zit. De Fransman was de snelste in de halve eindstrijd, hoewel hij moeizaam op gang kwam. Zijn laatste vijftig meter oogden fenomenaal.

Hinkstapspringen, finale (m)
De wereldkampioen van Berlijn heeft ook de Europese titel gewonnen. Phillips Idowu voegde bijna veertig centimeter toe aan zijn beste seizoensprestatie en de 31-jarige Brit was met 17,81 verreweg de beste. Teddy Thamgo (21) was aan het begin van het seizoen de favoriet, nadat de Fransman bij de WK indoor het wereldrecord op 17,90 bracht en bij de Diamond League in New York op 12 juni zelfs tot 17,98 kwam, de derde prestatie ooit in de buitenlucht. Maar Tamgho meldde zich af voor de laatste wedstrijden vóór de EK met hamstring- en kuitklachten en besloot pas op het laatste moment toch deel te nemen. Het leidde tot een derde plaats en een afstand van 17,45. Tussen beide kemphanen kwam de Roemeen Marian Oprea (28) die 17,51 sprong.

\"\"

Hoogspringen, finale (m)
Vriend en vijand verbaasde zich over de beslissing middenin een onweersbui de wedstrijd te laten beginnen, terwijl de organisatie verder al aankondigde dat de regen een tijdelijke aangelegenheid zou zijn. Maar liefst zes van de twaalf atleten kwam niet toe aan hun prestatie van de kwalificatie, inclusief de Brit Tom Parsons die niet eens over zijn aanvangshoogte van 2,19 kwam. Zijn landgenoot Martyn Bernard nam als enige in het hele veld het risico die hoogte over te slaan en moest dat met drie pogingen op 2,23 meter bijna bekopen. De 25-jarige atleet miste ook een keer op 2,26, sloeg vervolgens over en ging zowaar in een keer over 2,29 meter.
Daarmee leek hij even spekkoper, want 2,29 meter bleek de scherprechter van de wedstrijd. Drie atleten sprongen erop af, waaronder Aleksey Dmitrik, een van de maar liefst vijf Russen bovenaan de Europese ranglijst aanvoeren (Dmitrik werd in plaats van Olympisch kampioen Silnov uitverkoren. Zijn landgenoten maakten dat echter meer dan goed, want nadat ze met enige moeite 2,29 overwonnen, waren ze de enige die ook 2,31 overbrugden. Uiteindelijk was het alleen niet de favoriete Ivan Ukhov maar Aleksander Shustov die aan het langste eind trok. Supertalent Ukhov, vorige winter goed voor 2,40, faalde opnieuw bij een groot zomerkampioenschap. De wereld- en Europees indoorkampioen was vorig jaar tiende bij de wereldkampioenschappen in Berlijn. Shustov is daarentegen in de vorm van zijn leven, getuige ook de evenaring van zijn beste jaartijd met 2,33 - de vorige keer behaald op 26 junie, een week na de geboorte van zijn zoon met Yekaterina Kondratyeva, een voormalige sprintster.

Speerwerpen, finale (v)
Olympisch kampioene Barbora Spotáková opende de wedstrijd door in de eerste ronde 65,36 te werpen. De Duitse vrouwen gooiden in de vijfde ronde de stand onderste boven. Eerst was het Linda Stahl die de - naar later bleek - winnende 66,81 wierp. Vervolgens passeerde ook Christine Obergföll de Tsjechische nog met haar worp van 65,58 meter. Voor Stahl was het een p.r. Ze wierp in 2008 66,06, maar deed dat te laat om nog mee te mogen naar Beijing. In Berlijn werd ze vorig jaar zesde.

Het team van Atletiekunie.nl bij de EK in Barcelona bestaat uit de verslaggevers Cors van den Brink, Pim van Esschoten en Wilmar Kortleever en fotograaf Erik van Leeuwen.

Startlijsten en uitslagen zijn hier te vinden.
Onregelmatige updates verschijnen op
www.twitter.com/Atletiekunie.

De NOS biedt op haar website Sport24 een live-verslag aan van de wedstrijden (alleen binnen Nederland te ontvangen). Op televisie volgt in de late avond een samenvatting van het programma.
Eurosport biedt veel live-uitzendingen vanuit Barcelona.