EK cross: Herzog vecht zich naar brons

Geplaatst op Zondag, 9 december 2012
EK cross: Herzog vecht zich naar brons

Vrouwen - Herzog vecht zich naar brons
Adrienne Herzog won zondagmiddag de bronzen medaille bij de EK cross in Boedapest. Die podiumplaats was het doel dat haar in de afgelopen maanden, na het overlijden van haar Amerikaanse levenspartner eind juli, gemotiveerd hield.

\"\"

´Dit is zó emotioneel. En het was een heel zware wedstrijd. Ik ben tijdens de race tienduizend keer dood gegaan. Ik heb zelfs even gedacht aan opgeven. Maar ik voel me hier heel gelukkig mee. De kracht kwam van heel diep van binnen´, aldus de 27-jarige Amersfoortse, die momenteel in het Amerikaanse Boulder woont en traint.
‘Het veld lag zo dicht bij elkaar dat ik ook zevende of achtste had kunnen worden\', zo keek ze terug op de wedstrijd. ‘Maar als we de heuvel in het parcours opliepen, merkte ik dat ik een van de sterksten was.\' Dat bleek in de laatste ronde doorslaggevend in de strijd om de medailles.
Herzog was in 2009 in Dublin ook al eens derde bij dit EK. Vorig jaar eindigde ze in Velenje als vijfde. In Boedapest ging het goud naar de Ierse Fionnuala Britton, die vrijwel de gehele wedstrijd op kop liep, en het zilver naar de Portugese Ana Dulce Felix.

\"\" \"\"

Het duurde lang tot de eerste atletes uit de brede groep favorieten het achterste van hun tong lieten zien. In de eerste twee van de acht kilometer bleef de groep dicht opeen. Pas toen de vrouwen begonnen aan de grote rondes, met daarin een pittig heuveltje, kwam er tekening in de strijd. Die speelde zich af in een relatief klein veld van slechts 54 vrouwen. Herzog liep daarin voortdurend bij de eerste vijf, zes atletes.
Bij een versnelling van de Ierse, halverwege de race, moest Felix, onlangs de winnares van de Warandeloop, passen. Ook Herzog leek het moeilijk te krijgen, maar wist even later achter Britton en de Belgische Almensh Belete naar de derde plaats op te rukken. Felix herstelde echter en ging zich ook weer met de strijd om de podiumplaatsen bemoeien. Ze wist zich terug te vechten naar de tweede plaats. Britton bleef ongenaakbaar, maar Herzog wist in de laatste kilometer Belete nog in te halen.
Ierland won ook het landenklassement, voor Frankrijk en Groot-Brittannië.

\"\"

Mannen - Teleurstelling voor zieke Choukoud
Voor Khalid Choukoud draaide het EK cross in Boedapest uit op een teleurstelling. Tijdens de lange omweg via Wenen naar Boedapest - de luchthaven hier was vrijdag gesloten na een brandje - liep hij ergens een voedselvergiftiging op. ‘Ik heb nog wel medicijnen gekregen, maar die hielpen niet voldoende. Ik had de hele race last van mijn maag. Bovendien gaat het ook in je hoofd rondspoken\', aldus de Nederlands kampioen. ‘Ik heb zelfs overwogen om niet te lopen, maar de ploegleiding heeft me overgehaald dat wel te doen en daar ben ik ook wel tevreden over.\'
De 26-jarige atleet was er in de afgelopen maanden erg op gebrand om zijn achtste positie van vorig jaar in Velenje te verbeteren, maar kon zich op geen enkel moment serieus met de strijd om de medailles bemoeien. Vanaf de start liep hij in een tweede groepje. Daarin probeerde hij af en toe het tempo op te jagen, maar er kwam weinig steun.
Choukoud finishte uiteindelijk als 21-ste. Het goud ging verrassend naar de Italiaan Andrea Lalli, die vanaf de start het initiatief nam en door niemand werd achterhaald. Het zilver ging naar de Fransman Hassan Chahdi en het brons naar de Italiaan Daniele Meucci. Spanje won het landenklassement, voor Groot-Brittannië en Italië.
\"\"Michel Butter was de tweede Nederlander in de ploeg die als achtste zou eindigen. ‘Ik had er wat meer van verwacht, zowel van mijn eigen klassering als van de teamprestatie\', zei hij. ‘Maar ik had het zelf erg zwaar. De trainingen gaan na de marathon van Amsterdam in oktober al weer goed. Maar ik mis nog wat extra \"power\" en dat heb je op dit parcours wel nodig.\'
Butter gaat binnenkort weer een maand in Kenia trainen, komt terug naar Nederland voor de Halve van Egmond en gaat dan weer een maand naar Afrika. De keuze voor een voorjaarsmarathon staat nog niet vast.
Achter beiden bereikte Ronald Schröer een 48-ste plaats, Gert-Jan Wassink werd 55-ste en Tom Wiggers 67-ste.

Neo-senioren - Van der Wielen sterk
Jesper van der Wielen liep een sterke cross en greep uiteindelijk net naast de medailles. Mark Nouws finishte als 28-ste.De Spanjaard Merzoughi (tot vorig jaar voor Marokko uitkomend) verraste in het begin van de race mert een demarrage waarop de rest van het veld aanvankelijk geen antwoord had.

\"\"

Van der Wielen en Nouws startten voortvarend en liepen in de kop van het veld mee. Eerstgenoemde koos daarna een op het oog wat afwachtende strategie. Hij liet in de jacht op de leider het werk aan de anderen over. Die lieten Merzoughi niet meer dan vijf seconden wegkomen en na drie kilometer was hij terug in de kopgroep, waarin Van der Wielen intussen zevende liep.
Toen de Belg Soefiane Bouzhikhi het initiatief overnam, reageerde Van der Wielen wél onmiddellijk. Samen met de Noor Henrik Ingebrigtsen en de Brit James Wilkinson zette hij de achtervolging in. Maar beide anderen lieten het meeste werk aanvankelijk aan de kleine Nederlander over.
‘Ik voelde me heel sterk\', aldus Van der Wielen. ‘Maar halverwege kreeg ik opeens hevige steken in mijn zij. Die gingen gelukkig wel over, maar daardoor kon ik niet naar die Belg toelopen.\'
Dat lukte Ingebrigtson wel en hij won goud. Het zilver ging naar Bouchikhi en Wilkinson hield Van der Wielen van de podium weg. In het landenklassement won Frankrijk, voor Spanje en Groot-Brittannië.
‘Na de Zevenheuvelenloop en de Warandecross had ik steeds last van stijve kuiten als ik harde tempo\'s liep. Daardoor was ik niet optimaal voorbereid en daarom ben ik tevreden\', aldus de Nederlander, die vorig jaar zevende was.
Ook Nouws was content. ‘Ik heb zo\'n felle start nodig voor de goede focus. De eerste ronden ging het makkelijk, daarna kreeg ik moeite met het vals plat in het parcours\', aldus de 1500-meterloper. Hij gaat in de komende weken proberen zich te kwalificeren voor de EK indoor.

\"\" \"\"

Neo-seniores - Koster verrast met 20-ste plaats
Maureen Koaster verraste bij de neo-seniores met een 20-ste plaats. Jamie van Lieshout eindigde als 56-ste in de achterhoede.
Koster startte sterk en kon zich meteen bij de kop van het veld aansluiten. Ze bleef daardoor al snel buiten het gedrang op het steeds gladdere parcours. In de eerste grote ronde, na acht minuten, moest ze de kopgroep laten gaan. Dat was op het moment dat de Britse Jess Coulson het tempo ging bepalen. Al snel was de latere winnares uit het zicht van de concurrentes verdwenen.
‘Het was me geadviseerd om snel te starten\', aldus Koster, die zelf niet helemaal tevreden was. ‘Ik heb het geprobeerd, maar had toch teveel moeite met het heuvelachtige parcours. In het begin kon ik in de afdaling nog wel herstellen, maar dat sloopte me uiteindelijk echt.\'
Coulson werd gevolgd door Liudmila Lebedeva (Rus) en Clémance Calvin (Fra). Rusland won het landenklassement, voor Groot-Brittannië en Duitsland.

Juniores - Vastenburg 28-ste bij juniores
Jip Vastenburg was met een 28-ste plaats de beste juniore van de Nederlandse ploeg. Het oranje kwartet eindigde op de zevende plaats. Winmnares was de Servische Amela Terzic. Vastenburg was na de eerste kleine ronde al kansloos voor een goede klassering, omdat ze op het gladde parcours ten val kwam. ‘Ik kreeg een duw, maar dat krijg je al snel als je in zo\'n grote groep loopt\', zei ze teleurgesteld.
Ook de kou speelde de Nederlanders parten, mede omdat ze zaterdag pas om half twaalf in het atletenhotel arriveerden en weinig tijd had om te acclimatiseren. ‘Ik ben om twaalf uur nog gemasseerd\', aldus Vastenburg.
Marlin van Hal werd 34-ste, Irene van Lieshout 35-ste. Giselle Slootboom had het met een 61-ste plaats het zwaarste. ‘Ik was de afgelopen week erg verkouden en de kou hier sloeg meteen op mijn ademhaling\', zei ze.
Amela Terzic, Europees juniorenkampioene op 1500 en 3000m, vocht een mooie strijd uit met de Britse winnares van vorig jaar Emelia Gorecka. In de laatste afdaling naar de finish bleek de Servische over de meeste reserves te beschikken. De Britse ploeg won wel het landenklassement, voor Rusland en Duitsland.

\"\" \"\"

Junioren - Pool Kulka wint
De Pool Szymon Kulka won de wedstrijd bij de jongens met veel overmacht. Hij maakte zich in het tweede deel van de race los van het veld. Kulka is de snelste junior van dit jaar op de 10.000 meter en won op die afstand brons bij de EJK van 2011. Tweede werd Mitko Rumenov Tsenov (Bul) en derde de Brit Kieran Clements. Rusland won het landenklassement, voor Frankrijk en Groot-Brittannië.

Pittig parcours
Het parcours waren pittig, met één stevig klimmetje en een lang stuk vals plat. Er lag een harde, vaste sneeuwlaag, maar de wind was minder fel dan in de afgelopen dagen, zo meldden coaches die al langer in Boedapest waren. Het was helder en de temperatuur lag rond het vriespunt. European Athletics en de Hongaarse organisatie leken vooral gezocht te hebben naar een mooi decor voor de televisie-camera\'s. De locatie - een openluchtmuseum op 20 kilometer van de hoofdstad - was voor het publiek vrijwel onbereikbaar en de atleten waren nauwelijks te volgen op hun tocht langs - en in één geval ook door - de huisjes en boerderijen van het museum.
Met ruim 539 ingeschreven deelnemers uit 35 landen (uiteindelijk gingen er 518 van start) boekte Boedapest een record. Nog nooit namen zoveel atleten deel aan deze wedstrijd, die voor de 19-de keer werd gehouden.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Tekst: Cors van den Brink - fotografie: Erik van Leeuwen. Zie ook Facebook pagina Atletiekunie

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Relevantie

We bewaren gegevens van je (klik)gedrag en gegevens die je achterlaat op onze website en bouwen hiermee een profiel op. Met deze gegevens proberen we de website en eventuele nieuwsbrieven relevanter voor je te maken.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.