EJOF: halve finale voor Damen en Ouwendijk

Geplaatst op Maandag, 20 juli 2009

800 meter-loper Jorian Damen en 100 meter-loper Maxim Ouwendijk zijn er op een drijfnatte baan in Tampere in geslaagd de halve finale te bereiken. Voor discuswerper Nicolai Versloot en voor 400 meter-loopster Lisanne de Witte zit het toernooi er op. Zij slaagden er niet in zich te kwalificeren.

\"\"

De eerste dag van het Europees Jeugd Olympisch Festival was er eentje van wijzigingen en regen. Wel of niet in actie, aan het eind van de dag of toch al eerder. Zo dacht 800 meter-loper Jorian Damen dat zijn toernooi pas zou beginnen op dinsdag, maar door het grote aantal aanmeldingen, werd toch besloten een serieprogramma toe te voegen. Damen hoorde dan ook pas zondagavond dat hij de volgende dag moest starten. En dat terwijl hij die zondag nog een serieuze training had afgewerkt. Bovendien had de Arnhemmer voor zichzelf een andere voorbereiding gepland: \"ik heb de laatste twee dagen niet zo goed geslapen en had eigenlijk gehoopt vannacht nog een goede nacht te maken. Dat zat er dus niet in\". Daarnaast had Damen voor de race een lichte spierpijn, waar hij tijdens de wedstrijd geen last van heeft ondervonden. Damen geeft wel aan nu beter in vorm te zijn voor de halve finale en daar ligt zijn volgende doel: \"Ik wil die zo goed mogelijk lopen. Ik denk dat een finaleplaats haalbaar is, maar het zal erg lastig worden\".

Damen liep een tactisch sterke race. \"Ik wist dat in mijn serie een Tsjech liep die 1.49 kon finishen en dat is echt reuze snel voor een B-junior. Die heb ik in de gaten gehouden. Na 150 meter moest ik nog wel de zeilen bijzetten, want er kwam er plots één heel snel voorbij, maar ik kon aanhaken. De laatste meters waren daardoor wel erg zwaar, maar ik kwam gelukkig als derde over de finish.\" De Ciko-atleet finishte in een tijd van 1.58.62. Hij plaatste zich daarmee als zestiende en laatste voor de wedstrijd op woensdag. Mocht hij ook deze strijd overleven, dan staat de finale gepland voor vrijdag.

\"\" \"\"

De tweede Nederlander die in actie kwam, was Nicolai Versloot. Zijn deelname hing nog even aan een zijden draad, omdat hij door alle tijdsomzettingen zijn discus eigenlijk te laat inleverde. De organisatie was mild en liet Versloot toch starten. Het weer, het goot op momenten, leek de Amsterdammer niet te deren, want tijdens het inwerpen zette hij al een afstand van ruim 52 meter op het scorebord, nog geen meter onder de kwalificatie-eis van 53 meter. Tijdens de wedstrijd lukte het echter niet, Versloot bleef na drie pogingen steken op 47,51 meter en haalde daarmee de finale niet. Op de vraag of de regen van invloed was op de uitslag, antwoordde Versloot: \"Nee, het was pech\".

Een atleet die zich ook wist te plaatsen voor de halve finale, was 100 meter-loper Maxim Ouwendijk. Hij werd derde in zijn serie in een tijd van 11,28, voldoende voor een plek in de halve finale, die op dinsdag wordt gelopen. De laatste Nederlander die op de baan van het Ratina-stadion verscheen, was Lisanne de Witte. De atlete was van tevoren erg nerveus en wellicht was dat de reden dat de start niet probleemloos verliep. Ze kwam in een tijd van 57.43 over de streep en eindigde daarmee als zesde in haar serie.