Acht finaleplaatsen voor Oranje in Tampere

Geplaatst op Donderdag, 11 juli 2013

Op de eerste avond van de Europese Kampioenschappen hebben alle Nederlandse atleten die in actie kwamen in hun halve finale of kwalificatieronde geweldig gepresteerd. Allen bereikten de finale.

100 meter
Dafne Schippers ongenaakbaar naar de finale, ook Hensley Paulina bereikt finale
Met 39/100e voorsprong op de nummer twee in haar halve finale sprintte Dafne Schippers naar de winst. Door een ferme tegenwind van -1,5 m/s was een supertijd onmogelijk; met 11.30 sec. moest ze genoegen nemen. De andere halve finale werd een prooi voor Jodie Williams (11.44 sec.) die een spannend gevecht voerde met de Duitse Tatjana Pinto (11.47 sec.) bij slechts -0,3 m/s tegenwind. Schippers heeft het goud morgen voor het grijpen. Ook een eerste finaleplaats op een groot toernooi voor Hensley Paulina. Met een tijd van 10.54 sec. bleef hij slechts 5/100e sec. boven zijn persoonlijk record, nu met een tegenwind van -1,1 m/s.

\"\" \"\"
Schippers Paulina

400 meter
Persoonlijke records voor Wielart, Ghafoor en De Witte
De halve finales 400 meter waren een geweldige discipline voor Oranje. Alle vier atleten, twee mannen en twee vrouwen kwalificeerden zich voor de finale, en nog betrekkelijk eenvoudig ook. In gunstige weersomstandigheden (rugwind op eerste rechte stuk, licht tegen op laatste rechte stuk) wisten Jurgen Wielart, Madiea Ghafoor en Lisanne de Witte persoonlijke records neer te zetten. Wielart liep 46.26 sec. vanuit baan 8, zonder zicht op tegenstanders. Bram Peters werd in zijn serie in dezelfde tijd als de Oekraïense winnaar rechtstreeks gekwalificeerd (46.67). Ghafoor snoepte iets van haar beste tijd tot dusver af en kwam tot 52.46 sec. (zaterdag startend in baan 1). De Witte stuntte met een persoonlijk record van driekwart seconde en liep voor het eerst onder de 53 seconden: 52.93 sec. Zaterdag start ze vanuit baan 8. Voor Peters, Wielart en De Witte is het een eerste finaleplaats op een internationaal toernooi. Wielart start vrijdag in baan 5, Peters in baan 7.

\"\" \"\"
De Witte Peters

800 meter
Thijmen Kupers opgevist als tijdsnelste
Thijmen Kupers nam het op tegen de Fransman Pierre-Ambroise Bosse, die dit jaar al toptijden liet noteren onder de 1.44 min. Bosse liet zich verschalken door de Oekraïense Bybak. Kupers zat daar kort achter (1.48.39) en ging als één van de twee tijdsnelsten door naar de finale. Ook voor Kupers is het de eerste grote internationale finale.

\"\"

Hoogspringen
Sietske Noorman maakte een uitstekende indruk in haar kwalificatieronde. Via 1,73 - 1,77 - 1,80 (2e poging) - 1,82 en 1,84m kwalificeerde ze zich met 12 andere atletes voor de finale die zaterdag wordt afgewerkt.
\"\"

Tienkamp

Na de ochtendsessie kwam Pieter Braun bij het hoogspringen over 1,89 meter. Op de afsluitende 400 meter op dag 1 streed hij voor elke meter en kwam tot een knappe 49.88 sec. Hij bezet in de tussenstand een 16e plaats (100m/11.36 - verspringen/7,16m - kogelstoten/12,24m - hoogspringen/1,89m - 400 meter/49.88 sec.) met 3780 punten.

De Atletiekunie twittert live vanuit Tampere, inclusief quotes van de atleten.
Op Facebook staan alle foto\'s van dag 1.