Zomer Universiade: dit gebeurde er in Taipei

Geplaatst op Dinsdag, 29 augustus 2017

De zomer Universiade, de Olympische Spelen voor studenten, vond afgelopen week plaats in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Namens Nederland namen er tijdens deze 29e editie van de zomer Universiade 11 atleten deel aan dit toernooi.

Nadine Visser wist haar favorietenrol waar te maken op de 100 meter horden. Met een tijd van 12.98 won zij de finale met overmacht. De nummer twee, Elvira Herman finishte in 13.17, maar liefst 0.19 seconden achter Visser. Eerder dit seizoen won Visser al goud bij het EK-23 in Bydgoszcz op de 100 meter horden. Bovendien eindigde Visser op de WK Atletiek in Londen zowel op de 100 meter horden als op de zevenkamp als zevende.

Vijf EK-23 deelnemers naar Taipei

Naast Visser waren er nog een aantal EK-23 deelnemers die naar Taipei waren afgereisd. Mike Foppen, die tijdens het EK-23 nog van start ging op de 1500 meter, kwam in Taipei in actie op de 5000 meter. Vooraf had hij eigenlijk geen verwachtingen van het toernooi maar hoopte hij wel op een finale plaats. Na zijn tiende plek op het EK-23 wist hij in Taipei als veertiende te eindigen in de finale over 5000 meter.

Veerle Bakker eindigde als twaalfde in de finale 3000m steeple chase in een tijd van 10:29.65. In de kwalificaties van het kogelslingeren wist Sina Mai Holthuijsen met 55.30m helaas de finale niet te bereiken. Eerder dit jaar wierp zij voor het eerst over de 60 meter grens. Koen van der Wijst liet in de kwalificaties van het polsstokhoogspringen zien dat hij in goede vorm was door over 5.30 te springen. In de finale kon van der Wijst deze goede lijn helaas niet voortzetten en miste zijn aanvangshoogte.

Jesper Arts verrast op de 400m horden

Jesper Arts wist op de 400m horden voor een verrassing te zorgen door voor het eerst sinds vier jaar weer onder de 51 seconden te lopen. Echter kreeg Arts in eerste instantie een DQ achter zijn naam vanwege een verkeerde horden passage. Dit bleek ongegrond te zijn waardoor Arts alsnog van start mocht gaan in de halve finale waarin hij 52.94 liep. Bij het verspringen lukte het Steven Nuytinck niet om zijn goede vorm van dit seizoen te laten zien aan het Taiwanese publiek door de lastige omstandigheden. In de kwalificaties kwam hij tot 7.36m ondanks dat hij eerder dit seizoen zijn PR verbeterde tot 7.73m. Irene van Lieshout kwam in de finale over 10.000 meter in een tijd van 35:11.38 als elfde over de finish.

Elfde plaats voor Lieke Muller

Bij zowel Lars Timmerman (speerwerpen) als Remco Goetheer (kogelstoten) gingen de kwalificaties niet zoals gepland. Timmerman wierp 71.01m en kwam hiermee te kort voor een finaleplek. Na twee ongeldige pogingen stootte Goetheer in zijn laatste poging 16.71m wat eveneens niet genoeg was voor de finale. Lieke Muller lukte het wel om de finale bij het kogelstoten te behalen en eindigde hierin als elfde.

In totaal stuurde het Student Team NL 65 atleten op 11 verschillende sporten naar Taipei. Naast de gouden medaille van Nadine Visser werd er nog een gouden medaille gewonnen met zwemmen en een bronzen medaille met Taekwondo.