Zilver voor verspringer Hertog op tweede dag WK

Geplaatst op Vrijdag, 23 oktober 2015

“Ja, dit was het maximaal haalbare.” Het was de logische conclusie van verspringer Ronald Hertog na zijn zilveren medaille op de WK in Doha. Zijn Duitse concurrent Markus Rehm was simpelweg een maatje te groot. Hertog kwam tot 7.26 meter; Rehm verpulverde zijn eigen wereldrecord en landde na 8.40 meter.

In de finale van de F44-klasse pakte Hertog direct de zilveren positie, tot de Rus Vadim Aleshkin hem voorbij sprong. De zoektocht naar de juiste afzet bracht de Nederlander echter weer terug naar plek twee. Een machtige sprong naar 7.26 meter was voldoende om net als in 2013 tweede van de wereld te worden.

De zilveren medaille van Hertog betekent dat hij zich heeft gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen van volgend jaar. “Dit is één van mijn betere wedstrijden van dit jaar. Al mijn piekmomenten van dit jaar zijn beter dan mijn prestaties van vorig jaar. Dus met deze plak erbij heb ik een fantastisch seizoen achter de rug.”

Finaleplaatsen

Voor de andere atleten van het Dutch Parathletics Team stonden in Doha de series op het programma. Wheelster Margriet van den Broek kwalificeerde zich op één avond zowel voor de finale van de 1.500 meter als de 100 meter (klasse T54). Ook Nienke Timmer komt morgen in actie in een WK-finale. Op de 200 meter (T35) finishte zij als derde in haar serie. Marlou van Rhijn en Fleur Jong gaan verder op de 200 meter (T44). Zij plaatsten zich als eerste en derde voor de finale.

Teleurstelling

De uitschakeling in de series was voor Kenny van Weeghel (1.500 meter T54) het zuurst. Aanvankelijk kwalificeerde hij zich als tijdsnelste voor de finale, maar na een grote crash in één van de series besloot de jury dat die race opnieuw gereden moest worden. Van Weeghels tijd werd verbeterd en dus is hij op deze afstand uitgeschakeld.

Ook Marlène van Gansewinkel (200 meter T44) en Stefan Rusch (400 meter T34) werden uitgeschakeld in de series.