ZEVENHEUVELENLOOP: Marathonlopers weer hersteld

Geplaatst op Zondag, 20 november 2011
ZEVENHEUVELENLOOP: Marathonlopers weer hersteld

Tijdens de Zevenheuvelenloop bleek zondag dat de Nederlandse marathonlopers goed zijn hersteld van hun prestaties van afgelopen seizoen. Miranda Boonstra en Patrick Stitzinger waren de snelste Nederlanders; Haile Gebrselassie won de race.

In een nagenoeg windstil Nijmegen ging een groepje Nederlanders niet al te hard van start. Onder andere Koen Raymaekers, Patrick Stitinger, Abdi Nageeye, Thomas Poesiat en Jesper van der Wielen liepen de eerste vijf kilometer een meter of 80 achter de kopgroep. Daarin gingen Haile Gebrselassie, Vincent Kipruto en Samsom Gezahai redelijk behoudend van start. Maar zodra de atleten dat eerste zware deel achter de rug hadden, vlogen ze de Derdebaan op en rukte Gebrselassie het veld uitelkaar. Ook de groep Nederlanders werd in rap tempo verscheurd. Stitzinger, Raymaekers en Van der Wielen gingen de strijd met elkaar aan, terwijl Kipruto al snel het nakijken had en genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Voorspoedig herstel
Hoewel het Van der Wielen was die vol bravoure aankondigde dat hij het Nederlands record van Marco Gielen (43.38) ging aanvallen, was het Stitzinger die het sterkst liep in Nijmegen. \'Het begin ging zo langzaam, dat ik bijna de gok waagde om met de kopgroep mee te gaan. Gelukkig heb ik dat niet gedaan, dat had ik later moeten bekopen.\' Het herstel van de marathon van Amsterdam, waar hij teleurgesteld finishte in een tijd van 2.15.20, verliep voorspoedig. Na twee weken kon hij weer voluit trainen. \'Door die kramp in mijn hamstring tijdens de marathon, kon ik niet voluit gaan. Voordeel daarvan was dat ik snel herstelde.\' Hij heeft zijn twijfels over de oorzaak van de kramp. Aan de ene kant verdenkt hij een misstap die hij in Amsterdam maakte, door een duw van een andere atleet. Aan de andere kant denkt hij aan een fysiologisch probleem. \'Inspanningsfysioloog Gerard Rietjens gaat mijn zweet onderzoeken\', vertelt de Limburger. \'Misschien verlies ik door transpiratie teveel zout en moet ik bijvoorbeeld meer mineralen gaan slikken om kramp tijdens de marathon te voorkomen.\'

Crossen
Hoewel crossen lange tijd zijn specialiteit was, heeft hij zoveel op asfalt getraind voor zijn marathons, dat hij nog niet zeker weet hoe zijn winterprogramma eruit gaat zien. Volgende week start hij in het NK Cross tijdens de Warandeloop. Afhankelijk daarvan beslist hij of hij meer crossen zal gaan doen. \'Als je me nu door de bocht ziet gaan...\' grijnst hij. Na de deceptie van Amsterdam volgde blijdschap door een telefoontje van de Atletiekunie: zijn tijd op de 10.000 meter, eerder dit jaar, bleek voldoende voor een kwalificatie op de 10.000 meter tijdens de EK in Helsinki. In het voorjaar hoeft hij alleen nog vormbehoud te tonen.

Marathontempo
Ook Miranda Boonstra is vlot hersteld na de marathon van Berlijn, waar ze een tijd van 2.29 uur op de klok zette. Ze werd achtste bij de vrouwen in Nijmegen in een tijd van 51.39 minuten en bleef daarmee Heleen Plaatzer acht seconden voor. Boonstra had de opdracht van trainer Tonnie Dirks om de Zevenheuvelenloop in marathontempo te lopen. Het ging toch iets harder. \'Ik wilde weten hoe Heleen ervoor stond, en we hebben er samen een mooie wedstrijd van gemaakt. Ik kan me niet herinneren dat twee Nederlandse atleten zo\'n eindsprint hebben geleverd in deze wedstrijd.\' Ze gaat dinsdag met Gerard Nijboer om de tafel om te praten over haar kwalificatiepoging voor de Spelen van Londen. Ze twijfelt tussen een top 8-klassering in een grote marathon als Londen of Boston, of een poging om onder de A-limiet van 2.27 uur te lopen. \'Dat moet ik wel kunnen\', weet ze. \'In Berlijn liep ik relatief behoudend, omdat ik onder de 2.30 wilde lopen.\' Aan haar voorbereiding zal ze niet veel veranderen, hooguit zal ze wat meer kilometers gaan maken, maar dat aantal extra kilometers zal niet meer dan ongeveer tien per week bedragen.
Ook Heleen Plaatzer voelde zich prima in de weken na haar najaarsmarathon. In Amsterdam werd ze tweede op het NK in 2.35.23. \'Na twee weken liep ik alweer een week van 130 kilometer, misschien was dat wel veel. In de wedstrijd die ik vorige week liep, voelde ik de vermoeidheid in mijn benen. Maar nu draait het gewoon weer lekker.\'

Niet verliezen
Winnaar Gebrselassie was blij met zijn race; \'Als je wint, is het altijd een fijne wedstrijd geweest\', lachte hij. En van verliezen houdt hij niet, vertelde hij tijdens de persconferentie na afloop. \'Wat heb je nou aan een tweede plaats? Ik stap nog liever uit dan dat ik tweede word.\' Hij lachte er breed bij, maar was tegelijkertijd serieus. De eerste vijf kilometer gingen zondag in 14.38 minuten. \'Dat liep ik tijdens de marathon in Berlijn, dat was geen 15-kilometertempo! Dus ik begon het tempo op te voeren. De snelheid is er dus nog; voor de marathon van Tokyo zal ik nog wel veel duurwerk moeten doen.\'
Opvallend was de geringe stijging van zijn lichaamstemperatuur tijdens de wedstrijd. Hij nam voorafgaand aan de race een pil met een chip in die zijn temperatuur zou meten na de warming up, op de finish en een half uur daarna. Na de warming up had de Ethiopiër een temperatuur van 37.8 graden (wat normaal is) en op de finish was deze 38.15 graden. En dat is exceptioneel. De laagste temperatuur die Hopman normaal gesproken meet, is 38,5 graden. \'Dat kan een voordeel zijn, omdat je prestaties achteruit gaan naarmate de lichaamstemperatuur stijgt\', zegt Hopman. Gebrselassie is de eerste Afrikaanse atleet die meewerkte aan haar onderzoek.

Uitslagen Zevenheuvelenloop:
Mannen:
1 Haile Gebrselassie 42.44
2 Vincent Kipruto 43.15
3 Samson Gezahai 43.56

4 Patrick Stitzinger 44.28
6 Koen Raymaekers 44.33
7 Jesper van der Wielen 44.36

Vrouwen:
1 Waganesh Mekasha 48.33
2 Aki Odagiri 49.42
3 Ayame Takagi 49.44

8 Miranda Boonstra 51.39
9 Heleen Plaatzer 51.47
12 Reina Visser 54.19

Verslag: Barbara Kerkhof