Yvonne Hak in Birmingham ruim binnen de EK-limiet

Geplaatst op Zaterdag, 21 februari 2009

Yvonne Hak is de dertiende Nederlandse atlete die zich heeft gekwalificeerd voor de EK indoor in Turijn. De atlete van Hera eindigde op de 800 meter in Birmingham als vierde in 2.02,30. De limiet was 2.03,80.

Hak liep een bekeken race. Ze ging niet mee met het moordende tempo van de haas van dienst Vicky Bar, maar wist tijdens de race het vereiste ritme uitstekende vast te houden. Marilyn Okoro won de race in een tijd van 1.59.27. Hak kwam als vierde over de streep in 2.02.30, dezelfde tijd als de nummer-drie.

In Birmingham kwam een aantal topatleten in actie. Yelena Isinbayeva won bij het polsstokhoogspringen met 4.82 m. De drie pogingen om 5.01 m te springen, 1 cm boven haar indoorrecord, mislukten. Op de tweede plaats eindigde de Braziliaanse Fabiana Murer (4.60 m).

Mo Farah verbrak het nationale record op de 3000 m met zijn tijd van 7.34.47. De Brit kwam ruim vier seconden sneller binnen dan de nummer 2, de Keniaan Shedrack Korir.

Bernard Lagat moest in Birmingham genoegen nemen met een tweede plek (3.38.69), achter de Keniaan Augostine Choge (3.38.52). De Portugees Rui Silva werd derde in een tijd van 3.38.99.

De 200 meter bij de vrouwen werd een Brits feestje. Het hoogste podium was voor Christine Ohuruogu in een tijd van 23.42, Donna Fraser pakte het zilver met haar 23.47 en de derde plaats was voor Joice Maduaka (23.61).

Bijna negen seconden sneller dan de nummer twee was Maryam Jamal op de 1500 meter. De Bahreinse klokte een tijd van 4.02.74, haar beste seizoenstijd. Op de 3000 meter voor vrouwen scherpte de Keniaanse Vivian Cheruiyot het nationale record van haar land aan tot 8.30.53.