WK u20: het toernooi in cijfers

Geplaatst op Maandag, 16 juli 2018

Dat was ‘m dan. Het zeventiende WK atletiek onder twintig jaar zit erop. Tussen 10 en 15 juli deden de grootste mondiale talenten mee aan het toernooi in Tampere, Finland. Aan de hand van zeven getallen blikken we terug op dit sterk bezette toernooi, waar Nederland één keer het podium beklom.

3

Jorinde van Klinken zal de datum 11 juli 2018 niet zo snel meer vergeten. Het was de dag waarop zij WK-brons pakte bij het kogelstoten. In haar eerste finalepoging kwam zij direct tot 17.05 meter, een afstand die maar door twee vrouwen overtroffen werd. Van Klinken treedt daarmee in de voetsporen van Melissa Boekelman, die op het WK u20 in 2006 eremetaal (gouden) won op dit onderdeel (Boekelman herhaalde het winnen van een medaille twee jaar later met de zilveren tweede plaats). Het was de eerste en ook de enige medaille van Nederland op het toernooi in Finland.

3

Waar 11 juli voor van Klinken een regelrechte feestdag was, zal Jessica Schilder deze dag liever willen vergeten. Schilder had een persoonlijk record staan van 16.24 meter, waarmee ze een goede kanshebber leek op een finaleplaats bij het kogelstoten. Daar slaagde zij echter niet in. Schilder zette in de kwalificaties geen afstand neer en kreeg drie kruizen achter haar naam. Daardoor was het einde oefening voor de Noord-Hollandse.

5

Het WK u20 eindigde voor Nederland al op dag vijf, de voorlaatste dag. Dat kwam doordat Shaquille Emanuelson zich op zaterdag helaas niet wist te plaatsen voor de finale van het discuswerpen. Dat is Emanuelson trouwens amper te verwijten. Om zich te plaatsen voor de finale had hij verder dan 60 meter moeten werpen – wat hem nog nooit was gelukt –, of bij de beste twaalf zien te eindigen. Hij eindigde op 53.53 meter.

6

Kenia gaat de boeken in als het meest succesvolle land in Tampere. De Kenianen staan met zes gouden, vier zilveren en een bronzen plak bovenaan het landenklassement. Met name op de 800 en 5000 meter voor mannen was het kassa voor Kenia: op die afstanden wonnen de Keniaanse atleten goud én zilver. Jamaica en de Verenigde Staten completeerden de landen top drie, Nederland werd gedeeld 39ste.

12

Robin van Riel ging op de 1500 meter voor de finale en de top acht. In die eerste missie slaagde de Brabander, de tweede opdracht bleek helaas een brug te ver. Hij noteerde een twaalfde plaats en een tijd van 3:48.65, zes seconden langzamer dan zijn snelste tijd op deze afstand. Ook op dit onderdeel was Kenia de baas, met een gouden en bronzen medaille.

14

Marije Esselink knokte zich in Tampere naar een knappe veertiende plaats op de meerkamp. Op de laatste dag dat zij in actie kwam, was Esselink goed voor een persoonlijk record (verspringen, 5,48 meter) en een beste seizoensprestatie (800 meter, 2:26,21). Esselink kwam tot 5487 punten, maar zeven puntjes minder dan haar beste prestatie aller tijden.

21.04

Een prachtig getal om mee af te sluiten. Deze 21.04 is namelijk het nieuwe Nederlandse record op de 200 meter voor atleten onder de twintig jaar. Onyema Adigida is de trotste eigenaar van deze nieuwe toptijd. Adigida neemt het record over van Jerrel Feller, die in 2006 tot 21.08 kwam. Een finaleplek haalde de sprinter uit Amstelveen niet op dit toernooi. Na zijn 21.04 in de series, was hij in zijn halve finale iets langzamer: 21.10.

Tekst: Reemt Borcherts