WK Para Atletiek: zes feiten over Dubai

Geplaatst op Donderdag, 31 oktober 2019
WK Para Atletiek: zes feiten over Dubai

Van 7 tot en met 15 november vinden de Wereld Kampioenschappen Para Atletiek plaats in Dubai. We zetten zes feiten op een rij over Dubai en de WK.

80%

Hoe de atleten in Dubai kunnen communiceren met de inwoners? De officiële taal in Dubai is Arabisch, maar Engels is de meest gesproken taal. Dit komt omdat 80% van de inwoners in Dubai immigranten zijn en die spreken meestal geen Arabisch. Slechts 20% van de inwoners zijn geboren en getogen Emerati’s. De atleten kunnen dus voornamelijk Engels praten om contact te krijgen met de inwoners.

7

In 2017 reisden we met een ploeg van tien atleten af naar Londen voor de WK Para Atletiek. Datzelfde kampioenschap werden er in totaal 7 medailles veroverd: één gouden, vijf zilveren en één bronzen. Dit jaar reizen er vijftien atleten af naar Dubai: 5 mannen en 10 vrouwen. De vijftien Nederlandse atleten die in actie komen, starten op 23 onderdelen.

828

In Dubai zijn genoeg bezienswaardigheden te bezoeken. Eentje daarvan is de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Het gebouw is maar liefst 828 meter hoog, dit is hoger dan twee keer de lengte van de Eiffeltoren. Traplopen naar de bovenste verdieping is onmogelijk. Daarom wordt er gebruik gemaakt van razendsnelle liften. De liften gaan maar liefst 42 kilometer per uur, oftewel 12 meter per seconde. Tijdens de ramadan moeten bewoners van de Burj Khalifa langer vasten, het duurt namelijk langer voordat de zon volledig onder is. Hoe hoger in de toren, hoe langer je moet vasten.

4,4

Dat de Verenigde Arabische Emiraten veel olie produceren wisten we al, maar hoeveel produceert Dubai nu precies? Op één dag wordt er genoeg olie geproduceerd om het Olympisch zwembad 4,4 keer te vullen. De ministaat produceert dagelijks tussen de 50.000 en 70.000 olievaten. Toch zijn de olie-inkomsten voor Dubai niet meer zo belangrijk als voorheen. Het toerisme in Dubai stijgt steeds sneller, dit wordt daarom dan ook een steeds belangrijkere inkomsten bron.

5

Vijf Nederlandse atleten maken dit toernooi hun WK-debuut. Nikita den Boer, Fleur Schouten, Kimberly Alkemade, Noëlle Roorda en Olivier Hendriks staan in Dubai aan de start van hun eerste WK. Waar Fleur en Olivier al ervaring hebben op grote internationale toernooien (o.a. EK 2018 in Berlijn), is het voor Nikita, Kimberly en Noëlle het eerste grote mondiale atletiekevenement.

800

Dat op een wereldkampioenschap veel mensen in touw zijn, is bekend en kunnen we ons een voorstelling bij maken. Maar waar hebben we het dan precies over? Deze WK Para Atletiek, editie 2019, verwelkomt 122 landen met in totaal 1400 atleten. Daarnaast zijn er nog eens 1100 officials aan het werk gedurende dit toernooi; samen met 800 vrijwilligers.