WK para atletiek: wereldrecord voor Van Gansewinkel op slotavond

Geplaatst op Zaterdag, 25 mei 2024
© Tsutomu Kishimoto/PICSPORT

Van 17 tot en met 25 mei vinden de wereldkampioenschappen para atletiek plaats in het Japanse Kobe. Voor TeamNL komen acht atleten in actie.

Op de slotavond van de WK para atletiek kwamen er nog vier TeamNL atleten in actie. Lara Baars, Joël de Jong, Olivier Hendriks en Marlène van Gansewinkel.

Wereldrecord en -kampioen

Het wereldrecord op de 200 meter T64 was sinds 2,5 week al in Nederlandse handen. Kimberly Alkemade dook daar bij de Harry Schulting Games op 9 mei onder.

Op de WK para atletiek deed Marlène van Gansewinkel daar nog een schepje bovenop. In de finale van de 200 meter dook zij als eerste para-atlete in de klasse T64 onder de 26 seconden (25,73 seconden). Na haar twee zilveren plakken eerder dit toernooi betekende dit ook haar eerste gouden medaille op dit mondiale kampioenschap.

Drie keer brons

Met Lara Baars had de Nederlandse ploeg nóg een wereldrecordhoudster in de geledingen. Ze ging dan ook voor niets minder dan goud. Uiteindelijk moest Lara Baars genoegen nemen met een bronzen medaille op het kogelstoten F40 (8,33 meter).

Op de 400 meter T62 bemachtigde Olivier Hendriks ook een bronzen medaille. Hij liep een ijzersterke race en kwam op het einde net tekort voor het zilver. Hij liep een tijd van 48,16 seconden.

Titelverdediger op de 100 meter T63 was Joël de Jong. Vorig jaar in Parijs liep hij een kampioenschapsrecord van 12,09 seconden. Aan die tijd kwam hij in Japan niet aan maar met een tijd 12,19 seconden pakte hij het brons. De Jong sluit het toernooi af met twee medailles: verspringen T63 en 100 meter T63.

Elf medailles voor TeamNL

De WK para atletiek zijn na vandaag afgelopen. TeamNL reist terug richting Nederland met drie keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons. Wat een toernooi.