WK Doha – dag 2: Hassan wereldkampioen op de 10.000 meter!

Geplaatst op Zaterdag, 28 september 2019

Wat gebeurde er op dag twee van de wereldkampioenschappen atletiek in Doha? Van 27 september tot en met 6 oktober doen 30 Nederlandse atleten mee aan het toernooi in Qatar. Aan de hand van 4 cijfers blikken we terug op de prestaties van de Nederlandse atleten.

1: De allerbeste

Vandaag vond voor Nederland de eerste finale plaatst met daarin maar liefst twee Nederlandse atleten. De verwachtingen waren hooggespannen voor Sifan Hassan op de 10.000 meter. In een race waarin Hassan, zoals we van haar gewend zijn, achterin het veld begon, wist ze na een versnelling terug te komen voorin het veld. Op fenomenale wijze wist Hassan al haar concurrentes voorbij te versnellen en het goud veilig te stellen. Haar tijd? Een persoonlijk record met 30:17,62. Later dit toernooi komt Hassan nog op een tweede afstand in actie waarbij ze moet kiezen tussen de 1.500 en de 5.000 meter. Die afstanden zijn in Doha niet te combineren vanwege het tijdschema. "Ik wil de 1.500 meter doen, mijn coach wil dat ik de 5.000 meter ga doen. We gaan praten, maar ik weet nog niet wie er wint", zei ze na haar gouden race (NOS).

Susan Krumins was de tweede Nederlandse atlete die aan de start stond van de 10.000 meter finale. Na een periode van ziekte (door het toedoen van een virus) waren de voorbereidingen niet optimaal voor Krumins. Krumins bewaarde haar rust tijdens de race en wist uiteindelijk in 31:05,40 op een knappe zevende plek te eindigen. Met deze tijd loopt Krumins tevens een persoonlijk record en de Olympische limiet voor Tokyo 2020.

5.45 meter

Bij het polsstokhoogspringen zouden er twee Nederlanders van start gaan. Helaas blesseerde Menno Vloon zich tijdens de warming-up van de kwalificaties. 'Alles verliep volgens plan. Ik voelde me fysiek goed maar dan gebeurt dit. Het lijkt wel of er een vloek op een WK ligt voor mij,' aldus Vloon. Twee jaar geleden viel Vloon ook tijdens de warming-up uit bij de WK Atletiek in Londen.

Rutger Koppelaar wist eenvoudig over de 5.45 meter te springen tijdens de kwalificaties. Bij de 5.60 meter kwam Koppelaar in de problemen en sprong drie keer de lat ervan af. Een hoogte van 5.70 meter was nodig voor een plek in de finale. ‘Ik moet die hoogte normaal gesproken kunnen halen. Ik spring gewoon nog niet constant genoeg in trainingen en wedstrijden,’ aldus Koppelaar.

2

Dafne Schippers en Marije van Hunenstijn stonden voor Nederland aan de start bij de series 100 meter. Dafne Schippers won haar serie in een tijd van 11.17 seconden. ‘Ik voel me goed nu en heb er gewoon heel veel zin in. Voor mij is dat het begin om hard te lopen weer. Ik hoop gewoon iedere ronde weer een beetje sneller te lopen en uiteindelijke echt goede tijden te lopen,’ aldus Schippers.

Marije van Hunenstijn redde het niet in de series. Ze finishte in haar serie, na een moeizame start, slechts als zesde in 11,48 seconden. Eerder dit seizoen plaatste ze zich met 11,13 voor Doha.

3

Taymir Burnet wist zich vrijdag verrassend te plaatsen voor de halve finale op de 100 meter. Burnet liep in zijn derde race op de WK Atletiek wederom sneller op de 100 meter, namelijk 10.18 seconden. Hiermee eindigde Burnet in de halve finale op plek zeventien. ‘Ik ben super tevreden dat ik zover ben gekomen,’ aldus Burnet. Zondagavond zien we Burnet terug in de series 200 meter.

Volg de WK Atletiek live via onze social media kanalen. Kijk voor alle foto’s van dag 2 hier.

Fotografie: Erik van Leeuwen