WK Doha - dag 9: Hassan pakt de dubbel!

Geplaatst op Zaterdag, 5 oktober 2019

Wat gebeurde er op dag negen van de wereldkampioenschappen atletiek in Doha? Van 27 september tot en met 6 oktober doen 30 Nederlandse atleten mee aan het toernooi in Qatar. Aan de hand van 4 cijfers blikken we terug op de prestaties van de Nederlandse atleten.

12.75

Nadine Visser begon gisteren aan haar WK. Ze liep naar een tijd van 12.75 sec, hiermee werd ze derde in haar serie en verzekerde Visser zich van een plek in de halve finale. De halve finales worden vandaag om 18:05 (Nederlandse tijd) gelopen. “Het voelde nog een klein beetje slordig op het eind. Ik weet zeker dat ik harder kan en dat is ook nodig voor een finaleplaats hier,” aldus Visser.

4x400

Voor de dames van de 4x400 meter - met opstelling Klaver, L. de Witte, Baak en Bol - stond niet alleen een finaleplaats op het spel, maar ook een ticket voor de Olympische Spelen. De dames konden na lang wachten opgelucht ademhalen. Ze kwalificeren zich als tijdsnelste voor de finale, én hebben dus een ticket voor Tokyo 2020op zak! “Het was zo spannend om de tijd af te wachten. We gaan gewoon met het team naar Tokyo! En natuurlijk eerst nog een WK-finale,” aldus de vier dames.

1

En dan staat haar tweede finale op het programma, haar jacht op een tweede gouden medaille. Ik heb het natuurlijk over Sifan Hassan. Het startschot klinkt en Hassan pakt na 200 meter direct de koppositie, een andere tactiek dan tijdens de rest van het toernooi. Hassan domineert, maakt tempo en de laatste 200 meter kan geen enkele atlete haar meer volgen. Sifan Hassan sprint solo naar haar tweede gouden medaille, ze won eerder al de 10.000 meter. Ze finisht in een tijd van 3:51.95 min, een kampioenschapsrecord en slechts twee seconden boven het wereldrecord. "Ik heb gedaan wat ik moest doen. Ik ben hartstikke blij. De laatste 250 meter wist ik dat ik ging winnen, ook al verzuurde ik de laatste 50 meter volledig. Ik ga van mijn medailles genieten," vertelde een blije Hassan bij NOS.

DQ

Gisteren liepen de mannen van de 4x100 meter al een nieuw Nederlands record, en vandaag gingen ze - opstelling van Gool, Burnet, Paulina en Martina - opnieuw voor een snelle tijd. De tijd klokte 37.80 sec., dat zou weer een Nederlands record betekenen, maar later werd dit teruggedraaid naar een DQ. Het ging mis bij de tweede wissel, er werd gewisseld buiten het wisselvak. Paulina was schuldbewust: "Ik was te scherp, te snel weg." Joris van Gool zag ook goede dingen: "Het was een goede tijd, het laat zien wat we kunnen. Nu moeten we doorbouwen met het team en volgend jaar weer mooie dingen laten zien."

Volg de WK Atletiek live via onze social media kanalen.

Fotografie: Erik van Leeuwen