WK Atletiek: zes feiten over Doha 2019

Geplaatst op Vrijdag, 20 september 2019
WK Atletiek: zes feiten over Doha 2019

Vrijdag 27 september gaan de Wereld Kampioenschappen Atletiek dan eindelijk van start! We zetten zes feiten op een rij over Doha en deze WK Atletiek.


213

Atleten uit 213 verschillende landen zullen gaan strijden in deze tiendaagse wereld kampioenschappen: het grootste sportevenement ooit voor het Midden Oosten! Er wordt zelfs een World Athletics Village gecreëerd bij het stadion, de eerste ‘sporters fanzone’ waar fans diverse culturen en activiteiten over de hele wereld kunnen ervaren en beleven. Zo worden Afrika, Noord en Zuid Amerika, Europa en Azië gerepresenteerd en kun je hier genieten van entertainment, activiteiten, prijzen en natuurlijk de bijbehorende keukens uitproberen.


World Athletics Village, Doha

2014

In 2014 stelde Doha zich kandidaat voor de WK Atletiek door een bid in te dienen; én deze te winnen. Doha is daarmee de eerste stad in het Midden Oosten, in de atletiekhistorie, om deze WK Atletiek te ‘hosten’. In 2017 kreeg Doha tijdens de WK Atletiek in Londen de vlag overhandigd en straks zal deze zelfde vlaggenceremonie plaatsvinden in Doha waar de vlag wordt doorgegeven aan Eugene (USA), gastheer van de WK Atletiek in 2021.

26

De enorm hoge temperaturen in het Midden Oosten zijn altijd een belemmerende factor geweest om grootschalige outdoor sportevenementen te organiseren. Inmiddels niet meer! Een innovatieve koeling technologie zorgt ervoor dat het stadion tot een optimale 26˚C, jaarrond, kan worden gestabiliseerd. In het Khalifa stadion is deze techniek geïnstalleerd, zodat zowel atleten in optimale omstandigheden kunnen presteren én bezoekers van de wedstrijden kunnen genieten in temperaturen die niet boven de 26˚C uitkomen.


Cooling tech systems, Khailfa Stadion

23:59

Om de gezondheid en de gemoedstoestand van atleten te waarborgen, en dehydratie problemen te voorkomen, heeft de organisatie een ‘middernacht marathon’ georganiseerd. Zo start de marathon exact 1 minuut voor middernacht; waardoor dit event letterlijk twee dagen beslaat. En uniek zal dit worden; hosting venue voor de marathon en de race walks (snelwandelen) is The Corniche: de iconische boulevard langs het water met een spectaculair uitzicht op de skyline. De marathonlopers moeten hier maar liefst 6 keer dezelfde ronde van 7 kilometer afleggen.

2

Twee lokale helden waar de Qatarese ogen op gericht zullen zijn: hoogspringer Mutaz Essa Barshim en 400 meter loper Abderrahman Samba. Barshim vertegenwoordigde zijn vaderland twee keer op de Olympische Spelen waar hij in totaal twee medailles pakte. In 2017 veroverde hij de wereldtitel door over 2.43 meter te vliegen. Zijn poging (in 2018) om het wereldrecord hoogspringen te verbeteren, kostte hem een zware enkelblessure waardoor hij het grootste deel van dat jaar aan de kant heeft moeten staan. Zijn belangrijkste doel tijdens dit herstel was om er tijdens dit WK in zijn vaderland te staan.


Foto: Erik van Leeuwen (WK Indoor Birmingham, 2018)

4

Het aantal medailles dat het Nederlands team in 2017 uit Londen mee naar huis nam. De succesvolste mondiale kampioenschappen aller tijden voor Oranje! Vrijdag 11 augustus 2017 schreef Dafne Schippers geschiedenis door haar titel op de 200 meter te prolongeren. In een razendsnelle 22.05 knalde ze naar het goud. Eerder dat toernooi pakte ze al knap brons op de 100 meter.
Het nieuwe Nederlands puntenrecord op de zevenkamp, 6636, wordt dankzij haar onvergetelijke optreden toegekend aan Anouk Vetter. Vetter hield stand dit toernooi en werd, na Dafne Schippers, de tweede Nederlandse ooit die tijdens een WK meerkamp het podium betrad. Sifan Hassan was de laatste Nederlandse die een plak binnensleepte, en wel op de 5000 meter. Op de slotdag van dit WK was haar tijd van 14.42;73 goed voor het brons.


Foto's: Erik van Leeuwen (WK Atletiek Londen, 2017)

Overige foto's: IAAF World Championships Doha (eventwebsite)