Wisselzones nemen afscheid van aanloopvak

Geplaatst op Donderdag, 17 mei 2018
Wisselzones nemen afscheid van aanloopvak

Vanaf november 2017 zijn de wisselvakken van de verschillende estafettes aangepast. De IAAF heeft per deze datum belijning zodanig aangepast waardoor bijna geen atletiekbaan in Nederland meer correct is. Tot een atletiekbaan een renovatie ondergaat moeten tijdens wedstrijden andere lijnen gebruikt worden.

Al sinds 1883 bestaan diverse vormen van estafette zoals we deze nu kennen. Waar in het begin een vlag werd doorgegeven, veranderde dit in 1893 naar een stokje. Begin vorige eeuw, toen de estafette een Olympisch onderdeel werd, werden ook de wisselvakken vastgesteld. Maar waarom zijn er eigenlijk wisselvakken ingevoerd? Dit is om te zorgen dat elke atleet van elk team een vergelijkbare afstand rent.

Het wisselgebied bestond tot de 4*400 meter uit een aanloopvak van 10 meter en een wisselzone van 20 meter. Vanaf de 4*400 meter was er alleen een wisselzone van 20 meter, tot 1 november 2017.

Wijziging

De grootste verandering zit hem in de lijnen van de estafettes t/m 4*100 meter. De wisselzone wordt verlengd naar 30 meter, waarmee het aanloopvak komt te vervallen. Hierdoor vindt zowel de acceleratie van de atleet als de wissel van het stokje plaats binnen de wisselzone.

In Nederland blijft de 4*40 meter een wisselzone zonder aanloopvak houden van 20 meter. Ook bij de 4*400 meter en de 4*800 meter zijn er geen wijzigingen.

Bij de 4*1500 meter en het eerste wisselpunt van de Zweedse estafette (400 – 300 – 200- 100 meter) wordt de openings- of starthaak een onderbroken lijn i.p.v. een doorgetrokken lijn.

IAAF vs. Atletiekunie

Wij zijn in Nederland niet verplicht om deze wijzigingen over te nemen aangezien we gebruik maken van een Nederlands wedstrijdreglement. Vele jaren geleden is echter gekozen om het reglement van de IAAF zo goed als mogelijk één op één over te nemen. De reden hiervoor is dat er op deze manier internationale aansluiting blijft, Nederlandse atleten zonder aanpassing kunnen deelnemen aan internationale wedstrijden en overal in Nederland internationale wedstrijden georganiseerd kunnen worden.

Er zijn slechts enkele uitzonderingen op het IAAF reglement en dat betreffen voornamelijk overgangsperiodes naar aanloop van renovaties van de atletiekbanen of categorieën die internationaal niet erkend worden zoals de C junioren en jonger.

Alternatieven

Tot aan de eerst volgende renovatie van een atletiekbaan zijn er alternatieven mogelijk waarbij wedstrijden geen hinder ondervinden en er organisatorisch weinig tot geen aanpassingen noodzakelijk zijn. Door de werkgroep accommodatiezaken zijn deze overzichtelijk op papier gezet. Dit is terug te vinden op de website van de Atletiekunie.