Wie stoot Rotterdam Atletiek van de troon bij NK teams?

Geplaatst op Vrijdag, 10 mei 2019
Wie stoot Rotterdam Atletiek van de troon bij NK teams?

Rotterdam Atletiek verdedigt bij zowel de mannen als de vrouwen de titel bij het NK teams. De mannen krijgen hun handen vol aan gastheer Prins Hendrik. Bij de vrouwen ontbreekt captain Sanne Wolters-Verstegen vanwege een blessure. Ook zonder Wolters-Verstegen blijft Rotterdam Atletiek kansrijk om met succes de titel te verdedigen. De voornaamste tegenstand komt van Phanos.

Rotterdam Atletiek verzwakt door World Relays

Het zoeken naar een datum voor deze wedstrijd blijft altijd een lastige kwestie. Dit jaar valt het NK teams samen met de World Relays en dat betekent voor de mannen van Rotterdam Atletiek dat de volledige estafetteploeg ontbreekt. Al vroeg in het seizoen is er vanuit Rotterdam meegedacht om een oplossing te vinden maar zonder succes. Rotterdam Atletiek moet het doen zonder Churandy Martina, Hensley Paulina, Christopher Garia, Taymir Burnet en Liemarvin Bonevacia. Isaac Kemeli en Benjamin de Haan ontbreken nog na hun uitstekende optredens op de 5000 en 10000 meter tijdens de Payton Jordan Invitational in Stanford. Een hard gelach en een domper op de feestvreugde, aangezien Rotterdam Atletiek dit jaar 100 jaar bestaat. Shaquille Haverkamp (100) en Dominique Zwiep (200) nemen nu de honneurs waar, Shaquille Bleecke komt over van Almere’ 81 en neemt het discuswerpen voor zijn rekening.

De vrouwen moeten het doen zonder Sanne Wolters-Verstegen die niet alleen traditiegetrouw de 800 en 1500 meter voor haar rekening nam, maar ook als kartrekker dient. Een rol die ze geblesseerd vanaf de zijlijn nog altijd kan innemen. Op de 800 meter staat er met Marissa Damink een uitstekende vervanger klaar. Damink hoopt dit jaar op deelname aan de Universiade. Dat, in combinatie met de zusjes Eduarda, Patricia Krolis, Nargelis Statia en Irene van der Reijken op de lange afstand, maakt dat er nog altijd een prima team aan de start verschijnt.

Maakt thuisvoordeel het verschil voor Prins Hendrik?

De deur bij de mannen staat wagenwijd open om Rotterdam Atletiek te onttronen. Prins Hendrik, winnaar in 2017, kwam vorig jaar 2 punten tekort om opnieuw Europa in te gaan. Dit jaar krijgen de Vughtenaren versterking in de vorm van Patrick Cronie. Cronie is sinds dit jaar zonder trainer en wordt in Vught herenigd met zijn werpvrienden Erik Cadee, Maarten Persoon en Lars Timmerman. Ploegleider Ger Heesbeen hoopt op minimaal 30 punten van dit viertal. Tegenover de komst van Cronie staat ook het vertrek van een aantal vaste waarden die hebben gekozen voor hun maatschappelijke carrière. Zaterdag zal moeten blijken of de ploeg in de breedte sterk genoeg is.

Er is bijna niemand die de opstellingen van de andere ploegen zo nauwlettend in de gaten houdt als Melissa Boekelman. De revalidatie van de achillespeesblessure verloopt voorspoedig. Zo voorspoedig dat Boekelman de uitkomst van het NK teams actief kan beïnvloeden. Zowel met kogel als discus komt er een standworp aan te pas om voor de broodnodige punten te zorgen. Nieuw in de ploeg zijn Eva Bastmeijer (ver,4x100), Fleur van der Linden (pols) en Dagmar Smid (800, 4x400). Marije van Hunenstijn is de club trouw gebleven maar wacht nog op groen licht vanwege een lichte voetblessure. Een ploeg die mee moeten kunnen strijden voor de medailles.

Vrouwenwedstrijd belooft veel spanning

Met Rotterdam Atletiek en Prins Hendrik zijn twee kanshebbers genoemd voor het podium. Aan dat rijtje kunnen we zeker drie ploegen toevoegen. Phanos moet het weliswaar doen zonder Jamile Samuel, Madiea Ghafoor en Bianca Baak, het houdt voldoende over om mee te strijden voor de bovenste plaatsen. Met Kadene Vassell, Nicky van Leuveren, Chanté Samuel en Kika van Bergen en Henegouwen is het sprinten en springen sterk bezet. Nieuw is Marijke Wijnmalen die overkomt van Ilion. Bij Phanos hopen ze over vijf jaar steevast bovenin mee te draaien. Bij de vrouwen is daar nu al sprake van, de mannen mogen in september zeer waarschijnlijk strijden om lijfsbehoud, ook al zien we wel Koen Smet aan de start. Een duidelijk beleid, waarin niet is gekozen om atleten van buitenaf aan te trekken om de gaten te vullen. De gaten worden nu gevuld door jonge atleten die nog niet het niveau hebben maar wel de potentie om een vaste waarde in het team te worden. Met de atleten die zich later dit jaar hopen te plaatsen voor de jeugdtoernooien wordt geen enkel risico genomen.

De vrouwenploegen van Daventria en Unitas staan er goed voor. De ploeg uit Deventer kende vorig jaar een sensationeel debuut op het hoogste niveau door derde te worden. Een plek die nu ook tot de mogelijkheden behoort, aangezien de ploeg weinig tot geen afmeldingen heeft. Eefje Boons, Emma Oosterwegel en Jorieke Korenromp moeten voor de punten gaan zorgen. In Sittard wordt Eva Strogies gemist, Fanny Smets maakt haar opwachting bij het polsstokhoogspringen. Een groot verschil met de wedstrijd van vorig waarin polsstok het enige individuele onderdeel was waarop de achtste en laatste plaats werd ingenomen. Nora Ritzen, Sina Mai Holthuijsen en Bo en Britt Ummels zijn voor Unitas de andere atletes om in de gaten te houden. Voor de mannen wordt handhaving in eerste instantie een hels karwei. Sprinter Rik Jansen ontbreekt net als Koen van der Wijst. De steeple blijft helaas onbezet maar met Maarten Plaum (800), ploegleider Etienne Orbons (slingeren) en Björn de Decker (ver, hss) zijn er voldoende kansen op een dagzege. Veel wordt verwacht van B-junior Quinten van Ommen die veel progressie heeft geboekt op de 400 meter.

Vierde plaats heilig

Doordat je niet rechtstreeks kan degraderen wordt er vooral gemikt op de vierde plaats. De laatste plek die ervoor zorgt dat je in september niet in actie hoeft te komen tijdens de promotie/degradatie wedstrijd. Dat geldt trouwens niet voor de mannen van Haag Atletiek want die hebben heel duidelijk het podium als doelstelling. De Hagenaren hebben wellicht de beschikking over Solomon Bockarie want die is sneller dan verwacht hersteld van zijn blessure. Tony van Diepen, Terence Agard, Khalid Choukoud en Mathijs Damsteegt ontbreken, maar dat gemis wordt opgevangen door een stel uitstekende junioren die de komende jaren het verschil kunnen gaan maken. Bij de vrouwen is het doel heel duidelijk; lijfsbehoud. Het heeft niet de beschikking over Justine Grillet, de Belgische 400 meter horde loopster die geblesseerd is geraakt. Elsbeth Ciesluk is goud waard op de langere looponderdelen, Marijke Boogerd is nieuw in de ploeg.

De vrouwenploegen van Ilion en Lycurgus zullen op dit moment het meest tevreden zijn over het feit dat je niet rechtstreeks kan degraderen. Toch is het verschil met de andere ploegen in de prognose ook weer niet zo groot dat het behalen van de ‘veilige’ vierde plaats een kansloze missie is. Bij Ilion ontbreekt de geblesseerde Zoë Sedney, Naomi komt in actie op de 100, 200 en 4x100 meter. Bij Lycurgus moet er vooral gescoord worden op de werponderdelen. Van de Belgische Vanessa Sterckendries (kogel,discus,slingeren) en Lisanne Schol (speer) worden een hoop punten verwacht. Maureen Ellsworth is favoriet op de 400 meter. Tasa Jiya komt individueel nog niet in actie maar is wel ingeschreven om bij eventuele calamiteiten in de estafette te kunnen starten.

Houden gepromoveerde ploegen stand?

Maar liefst drie mannenploegen wisten vorig seizoen promotie af te dwingen. Dit in tegenstelling tot de vrouwen waar de samenstelling ten opzichte van 2018 hetzelfde is gebleven. PAC keert na drie jaar weer terug op het hoogste niveau. In Rotterdam is het vooral zaak om de uitstekende lichting junioren te behouden voor de club. Er wordt dan ook gebouwd aan een volwaardige seniorenploeg. Mocht dat lukken, dan is het bijna ondenkbaar dat PAC degradeert uit de hoogste divisie. Positief is de terugkeer van meerkamper Rafael Raap die volledig ingezet wordt. Dat gold ook voor Sybren Blok maar die is op het laatste moment bij een avondwedstrijd in Breda geblesseerd geraakt. Kogelslingeraar Joris Pals (overgekomen van Feniks) en B1 Damian Felter maken hun debuut, Ramsey Angela ontbreekt vanwege estafetteverplichtingen.

De mannen van Daventria traden vorig jaar in de voetsporen van hun vrouwelijke collega’s door te promoveren. Voor het eerst in de geschiedenis van de club komen beide ploegen op het hoogste niveau uit. Onder het motto ‘ in de competitie is alles mogelijk’ is de veilige vierde plaats een ambitieus doel. Het heeft meerkamper Leon Mak op het laatste moment weten te strikken. Rodrigo Willy Boer moet voor vuurwerk zorgen op de sprintonderdelen.

Vriendenploeg Leiden Atletiek keert na lange afwezigheid terug bij het NK teams. Alles is geoorloofd behalve kansloos onderaan bungelen. Nick van Schagen verdient op voorhand een eervolle vermelding want hij neemt noodgedwongen de 400 meter horden voor zijn rekening.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: NK teams 2018