Weer zes medailles voor WK-ploeg in Lahti

Geplaatst op Maandag, 10 augustus 2009

Nog drie wedstrijddagen zijn er te gaan na de rustdag woensdag 5 augustus. Dat betekent dat veel finales er nu aan gaan komen.

Een lange en zware dag was het voor de atleten op de werpvijfkamp met daarbij drie Nederlandse deelnemers. Gonny Mik (-V 40) startte goed met slingeren (50.60 m). Ze kwam met de kogel tot slechts 8.42 m maar maakte dat daarna met de discus (31.32 m), speer (25.56 m) en het gewichtwerpen (15.31 m) weer goed. Totaal 4004 punten. Opnieuw goud voor Mik, hoewel zij zelf nog niet helemaal tevreden was. Yvette Bot (-V 35) werd met een totaal van 2754 punten achtste in haar vijfkamp met resp. 40.90 m - 8.22 m - 22.50 - 25.69 m en 10.80 m. Voor Martin Wijand (-M 35) waren de resultaten 49.98 m - 11.02 m - 39.43 m - 37.68 m en 14.89 m., waarmee hij met een totaal van 3058 punten vijfde werd.

Jannet van Noord (-V 45) ging bij het kogelstoten met 10.32 m als vierde de finale in. De allerlaatste poging benutte de Oostzaanse door met 10.84 m brons te pakken.

Omgekeerd overkwam Jolande Brasser bij discus V 60. Haar 37.48 m zou goed zijn geweest voor brons, maar de Uruquaanse atlete Miriam Ivonne Finochetti Malan pakte haar dat af met 28.04 m in de vierde poging.

Tilly Jacobs moest bij het verspringen V 50 de titel aan de Zwitserse Christine Mueller laten. De AV PEC-atlete ging wel steeds beter springen in de wedstrijd en kwam tot een goede 4.90 m in haar vijfde sprong en werd daarmee tweede, zilver. \"De 5-metergrens komt weer in beeld. Mooi als dat ook nog eens zou lukken\", aldus de goedlachse atlete.

Na eerder een vierde plaats op een tienkamp en een wat minder resultaat op hoog zou Helmut Drabben (-M 50) zijn WK met een goede 100 m horden willen afsluiten. Zijn doel om de finale te halen, lukte. Met 15.54 sec plaatste de AV \'23- atleet zich als vijfde. \"Iets sneller moet nog kunnen en dan is misschien een podiumplaats haalbaar. Ook komt dan het Nederlands record in beeld\", blikte Helmut al vooruit.

Werner Andrea (-M 35) was na een protest recht gedaan en was in de halve finale 400 m gekomen. Hij moest echter vanwege een blessure verstek laten gaan.

Het toetje van deze achtste WK wedstrijddag werd opgediend in het Radiomäki stadion. Voor de finales 1500 m kwamen daar vier oranje-atleten aan de start. Hans Smeets (-M 60) ging in zijn finale attent mee toen een kopgroep van vijf atleten zich na twee ronden afscheidden. Ingesloten in de laatste bocht leek een podiumplaats onhaalbaar voor de Limburger. Een zinderende eindsprint volgde, waarbij Smeets de laatste meters vallend de finishlijn overschreed. De Duitser Schrödel was wel winnaar met 4.34.40 min maar voor zilver en brons moest de finishfoto uitkomst geven. In dezelfde tijd van 4.44.39 min werd na lang overleg de Australiër Splomon de tweede en aan Hans Smeets de derde plaats (brons) toegewezen.

Lia Verbeek (-V 50) had de twee eeerdere races 800 m nog in de benen. De Atilla-atlete zag na de eerste snelle ronde haar tegenstandsters van zich weglopen. De vermoeidheid won het van de wilskracht en met een dertiende plaats in 6.01.08 min sloot Verbeek haar WK af. Een erg snelle opening bij de M 45 met Corné Haast in deze finale. \"Dat ging echt te hard voor mij, maar ik mag tevreden zijn met een zesde plaats in 4.19.44 min\", aldus de Spado-atleet.

Jack van Avendonk werd daarna bij de M 40 in een tijd van 4.16.73 min elfde. En dan nog de M 35 met \'nieuweling\' Casper Dirks. De eerste ronden gingen niet al te snel en de hele groep bleef bij elkaar. Bij de bel voor de laatste ronde plaatste de Spanjaard Arrodondo een demarrage. Dirks reageerde direct, nam over en schroefde het tempo met nog 300 m te gaan, nog verder op. Hierop had niemand een antwoord en glorieus liep de Phanos -atleet naar de WK-titel in 4.07.97 min (goud).

René Hondelink - samen met fysiotherapeut Michel van Osch - begeleider, vraagbaak, supporter, steun en toeverlaat - had ook nog een wedstrijd hoog M 60. Een medaille krijgt René Hondelink niet voor zijn inspanningen maar met 1.48 m was er wel een p.r. voor hem. Donderdag werden er dus weer zes medailles toegevoegd, waarmee het totaal nu op 26 staat.

Tekst: Jan Huijbers