Wanjiru houdt stand en wint in Londen

Geplaatst op Zondag, 26 april 2009

Sammy Wanjiru won zondag de marathon van Londen in 2.05.10. De Olympisch kampioen hield stand bij de aanvallen van Tsegaye Kebede (Eth), die genoegen moest nemen met de tweede plaats en tien seconden na de Keniaan finishte. Tweevoudig wereldkampioen Jaoud Gharib (Mar) kwam als derde over de streep in 2.05.27.

Daarmee kreeg Londen hetzelfde podium als de Spelen van Beijing, al wisselden Kebede en Gharib van plaats. De drie liepen allen een p.r. Ze hadden zelfs zicht op het wereldrecord van Haile Gebrselassie (2.03.59). Met name de eerste 10 kilometer gingen met 28.30 heel snel. Na het halve marathonpunt (1.01.35) zakte het tempo van de hazen. Hendrick Ramaala (ZA) joeg de uit acht man bestaande kopgroep op, waarna het trio dat het podium zou bereiken enige tijd een kopgroep vormde. Wanjiru koos rond de 33-ste kilometer voor een tussensprint die hem in de laatste kilometers leek op te breken. Het leverde een fascinerend gevecht langs de Thames op. Maar telkens als Kebede dichterbij kwam, wist de leider in de wedstrijd weer even te versnellen. De tempowisselingen leiden er wel toe dat het wereldrecord buiten bereik kwam.
Wanjiru was veertien seconden sneller dan vorig jaar, toen hij tweede werd achter Martin Lel, die zich op het laatste moment wegens een blessure moest afmelden. Kebedes snelste tijd tot nu toe was de 2.06.10 (Fukuoka 2008). De grootste sprong vooruit maakte de bijna 37-jarige Gharib, die nooit sneller was dan 2.07.02 (Londen 2004). Felix Limo lijkt zijn beste tijd achter zich te hebben. De winnaar van Rotterdam in 2004 (met een p.r. van 2.06.14) werd achtste in 2.09.47.

Bij de vrouwen ging halverwege (tussentijd 1.10.53) ook een trio aan de leiding: de Duitse winnares van vorig jaar Irina Mikitenko was daarvan de sterkste. Ze won nu in 2.22.11. De Britse Mara Yamauchi hield lang stand en finishte als tweede in een p.r. van 2.23.12. De Chinese Zhou Chunxiu verdween uit beeld en Lilya Shobukhova (Rus) bekroonde een goed debuut op de 42km met een derde plaats en een tijd van 2.24.24.