Vrouwen U23 pakken onverwacht goud op EK Cross

Geplaatst op Maandag, 9 december 2019

Na een prachtige EK Cross editie vorig jaar op het terrein van de Beekse Bergen in Tilburg, vond dit jaar het Europees kampioenschap cross plaats in het Portugese Lissabon. Tien Nederlandse atleten stonden aan de start in de verschillende leeftijdscategorieen. Jasmijn Lau finishte als tweede in de wedstrijd onder 23 jaar. Het vrouwenteam onder 23 jaar won ook nog eens een gouden teammedaille.

Lau maakte de race over 6.225 meter op het loodzware Bela Vista Park net buiten het centrum van de Portugese hoofdstad meteen hard. Ze hield het tempo hoog en trok het deelnemersveld helemaal uit elkaar. Gedurende de race moest ze alleen de Anna Emilie Møller laten gaan. Op de Deense winnares van de Warandeloop van twee weken terug stond geen maat, zij won het goud. Lau kon in de laatste afdaling de Ierse Stephanie Cotter achter zich laten en snelde naar het zilver. Ook Jasmijn Bakker liep een uitstekende race en werd vierde. Met de binnenkomst van Diane van Es op de elfde plaats kon Nederland met een grote voorsprong het teamgoud voor zich opeisen voor Ierland en Groot-Brittannië. Famke Heinst liep het EK niet uit. Jasmijn Lau: ‘Niet normaal, het teamgoud en de zilveren medaille komen voor ons totaal onverwacht. Ik ben een maand geblesseerd geweest, heb een maand niet kunnen lopen door pijn aan de pees bij mijn enkel. Ik heb alleen maar gezwommen, heel veel gezwommen. Ik had het EK al opgegeven maar in de training ging het weer oké, Toen werd ik gestuurd ondanks dat ik de Warandeloop niet had gedaan en dacht ik, als de Atletiekunie mij die kans geeft wil ik er ook vol voor gaan. Ik ben heel blij.’

Mannen senioren

De mannen senioren liepen 10.225 meter op het glooiende gras van Lissabon. Hier was de Zweed Robel Fsiha de snelste, hij versloeg de Europees Kampioen van 2016 Aras Kaya uit Turkije. Derde werd de Italiaan Yemaneberhan Crippa. Eerste Nederlander werd Stan Niesten op een 30e plaats, Mike Foppen, de winnaar van de Warandeloop kwam binnen op plaats 33. Niesten gaf aan dat hij niet de beste benen had vandaag, maar toch content was met een plaats bij de top 30. Foppen sprak over een heel ander parcours dan de Warandeloop. ‘Ik heb nog nooit zo’n zwaar parcours meegemaakt.’

Jimmy Gressier (Fra) was net als in de Beekse Bergen heer en meester bij de U23. De Europees kampioen 5.000 en 10.000 meter 2019 U23 versloeg Elzan Bibic (Ser) en Abdessamad Oukhelfen (Spa).

Jongens u20

Eerder op de dag had de Noor Jakob Ingebrigtsen met speels gemak de titel U20 voor zich opgeëist. Net als in Tilburg snelde hij naar het goud. Ayetullah Aslahan (Tur) en Efrem Gidey (Ier) completeerden het podium. Illian Martens was met een 27e plaats de eerste Nederlander. Martens: ‘Poh, dit was echt ontzettend zwaar. Ik had hier graag top 20 gelopen. Het was wel een stuk beter dan vorig jaar dus over die progressie ben ik echt tevreden. Ik kon ten opzichte van de andere jongens ook mooi opschuiven en heb het goed ingedeeld denk ik.’ Tim Verbaandert werd 43e en Ryan Oosting 61e. Job IJtsma werd in zijn eerste EK 68e. IJtsma: ‘Mijn eerste EK en dus een fantastische ervaring, het was een moeilijk parcours met geen meter vlak en dus geen moment om te herstellen. Ik ben te hard weggegaan en dan krijg je het op het einde zwaar op dit parcours.’

Bij de vrouwen U20 geen Nederlandse vertegenwoordiging. Nadia Battocletti (Ita) won voor Klara Lukan (Slo). Het brons was voor thuisloopster Marina Machado (Por).

Bij de vrouwen senioren won de kampioene van Tilburg, Yasmine Can (Tur), zij had aan de finish 15 seconden voorsprong aan de finish op Karoline Bjerkeli Grøvdal (Noo) en de Zweedse Samrawit Mengsteab. Ook hier geen Nederlandse inbreng.

Groot Brittanie (17.55 min) won de spannende Mixed Relay voor Wit-Rusland (18.01 min) en Frankrijk (18.05 min).

Tekst: Bert Pessink
Fotografie: Erik van Leeuwen