Vijf dingen die je moet weten bij een meerkamp

Geplaatst op Vrijdag, 6 mei 2016
Vijf dingen die je moet weten bij een meerkamp

1. Mannen
Voor mannen bestaat de meerkamp uit tien onderdelen die op twee aaneengesloten dagen gehouden worden. Drie spring-, drie werp- en vier looponderdelen.

Dag 1:

100m sprint

Verspringen

Kogelstoten

Hoogspringen

400m

Dag 2:

110m horden

Discus werpen

Polsstokhoogspringen

Speerwerpen

1500m

2. Vrouwen
Voor vrouwen bestaat de meerkamp uit zeven onderdelen die op twee aaneengesloten dagen gehouden worden. Twee spring-, twee werp-, en drie looponderdelen.

Dag 1:

100m horden

Hoogspringen

Kogelstoten

200m

Dag 2:

Verspringen

Speerwerpen

800m

3. Puntentelling
Middels een formule wordt er een puntentotaal aan de afstand of tijd van de atleet op de onderdelen gegeven. De atleet die na tien onderdelen het hoogste aantal punten heeft, wint.
Over de jaren zijn de formules nog al eens aangepast waardoor je in het verleden behaalde resultaten moeilijk kan vergelijken met puntentotalen die later behaald zijn.
In het geval van een gelijk aantal in punten wordt er gekeken naar de onderlinge resultaten van de twee atleten. De atleet die de ander het vaakst verslagen heeft, wint dan uiteindelijk.

4. Regels
De regels voor meerkamp onderdelen verschillen niet zoveel van de regels zoals die gelden voor individuele onderdelen. Een aantal kleine dingen zijn anders: meerkampers worden pas na twee valse starten gediskwalificeerd op een looponderdeel, zij krijgen slechts drie pogingen op de spring- en werponderdelen en op het moment dat je niet kan deelnemen aan een van de onderdelen leidt dit meteen tot diskwalificatie.

5. Techniek
Een meerkamper moet dus, op de lange afstanden na, goed zijn in elk individueel onderdeel van de meerkamp. Echter moet de meerkamper wel over het uithoudingsvermogen van een lange afstand loper beschikken om op alle evenementen in twee dagen zijn of haar beste prestatie neer te zetten.