Vierdaags ASICS NK Atletiek met duizend deelnemers

Geplaatst op Maandag, 27 juli 2015
Vierdaags ASICS NK Atletiek met duizend deelnemers

Laatste kans op WK-kwalificatie

De ASICS NK Atletiek 2015 is dit jaar voor het eerst een vierdaags topevenement. Deze kampioenschappen worden van donderdag 30 juli tot en met zondag 2 augustus 2015 gehouden in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Belangrijkste redenen om de uitbreiding van twee naar vier dagen door te voeren zijn om een groter aantal atleten te laten ervaren hoe het is een meerdaags evenement mee te maken met voorrondes en finales en daarmee tegelijkertijd meer sporters dan voorheen de kans te geven deel te nemen aan de NK.

Deze Nederlandse Kampioenschappen zijn de laatste kwalificatiemogelijkheid voor deelname aan de Wereldkampioenschappen Atletiek, die van 22-30 augustus 2015 in Beijing worden gehouden.

De (op papier) te verwachte hoogtepunten:

Sprint

Met Churandy Martina en Dafne Schippers als absolute sprintsterren beloven de Kampioenschappen veel spektakel. Martina heeft op de 100 meter de meeste tegenstand te duchten van Hensley Paulina en Solomon Bockarie. Op de 200 meter zullen Martina’s Rotterdamse clubgenoten en 400 meter-specialisten Liemarvin Bonevacia en Terrence Agard het hem moeilijk willen maken. De 400 meter leverde vorige NK-editie een nieuw Nederlands record op voor Bonevacia (45.41 sec.). Dit jaar was hij al 1/100ste sneller en ook Agard scherpte zijn persoonlijk record aan. Limieten voor WK en Olympische Spelen zijn 45.30 en 45.25 sec.

Dafne Schippers is de ster van de Nederlandse atletiek. Sinds ze gekozen heeft voor de sprint kan ze zich daarop meten met de absolute wereldtop, getuige haar winst zaterdag jl. bij de Diamond League wedstrijd in Londen in een nieuw Nederlands Record 100 meter: 10.92 sec. Schippers zien we dit jaar op de NK op de 100 meter. Jamile Samuel heeft zich ook gekwalificeerd voor de WK, Naomi Sedney komt nog 1/100ste tekort. Samuel is huizenhoog favoriete op de 200 meter. Nicky van Leuveren is dit seizoen de snelste op de 400 meter en is dichtbij de 52-seconden grens.

De estafettes 4x100 en 4x400 meter zijn weer terug op de NK Atletiek. Veel clubteams schreven zich in gaan strijden om goud, zilver en brons.

Midden en lange afstand

In Heusden kwam Thijmen Kupers onlangs met 1.46.14 heel dichtbij de WK-limiet van 1.46.00. Zondag 2 augustus is de NK-finale zijn laatste kans op deze limiet. Bob van der Ham kwam eerder dit seizoen ook al tot een tijd in de 1.46 min en is een geduchte tegenstander. Op de 1500 meter zijn Richard Douma en Dennis Licht aan elkaar gewaagd; beiden liepen dit jaar al onder de 3.40 min. Op de 5000 meter maakt Licht het meeste aanspraak op de gouden medaille; hij kwalificeerde zich op deze afstand al voor de WK. Op de 10.000 meter moet Tom Wiggers proberen de in topvorm verkerende Roy Hoornweg (in Heusden onlangs 13.31 op de 5000 meter) van zich af te houden.

Maureen Koster liep half juli in Monaco 3.59.79 op de 1500 meter en slechtte daarmee de magische barrière van 4 minuten, goed voor een zevende plek in de wereldtop van dit seizoen.

Horden

Gregory Sedoc kwam dit seizoen tot 13.56 sec. op ‘zijn’ 110 meter horden. De WK-limiet bedraagt 13.47 sec.

Nadine Visser is dit seizoen de snelste Nederlandse 100 meter hordeloopster (12.97 sec.). Op de zevenkamp heeft ze zich al gekwalificeerd voor de WK en Olympische Spelen. Rosina Hodde en Eefje Boons zijn haar voornaamste tegenstandsters.

Springen

Verspringer Ignisious Gaisah kwalificeerde zich in april al voor de WK in Beijing, waar hij zijn zilveren WK-medaille van Moskou 2013 verdedigt. Voor het eerst dit seizoen is hij present op het Nederlands strijdtoneel. Fabian Florant is Nederlands’ beste hinkstapspringer en probeert dit NK zijn grenzen te verleggen. Hoogspringer Douwe Amels kwam in Lisse begin mei tot 2,24 meter. De WK-limiet bedraagt 2,28 meter, precies even hoog als zijn persoonlijk record uit 2013. Menno Vloon hoopt nog 10 centimeter hoger te springen met de polsstok dan tot op heden (5,55 meter); de WK-limiet bedraagt 5,65 meter. Tienkamper Eelco Sintnicolaas is één van zijn tegenstanders.

Bij het verspringen is Nadine Broersen - van wereldklasse op de meerkamp - favoriete voor goud. Polsstokhoogspringster en AA Drink Talent Femke Pluim vloog dit seizoen over de recordhoogte van 4,50 meter, goed voor de WK- en Olympische limiet. Zij krijgt tegenstand van met name Rianna Galiart die vorige week over 4,32 meter sprong.

Werpen

Zowel Erik Cadée als Rutger Smith wierpen dit seizoen al talloze malen verder dan 60 meter. Hun primaire doel is echter 65 meter of verder, de WK-limiet. Dit NK is hun laatste mogelijkheid. Beiden wierpen al eens over de 67 meter.

Melissa Boekelman is al bijna een decennium ‘leading woman’ bij het kogelstoten in Nederland en vanzelfsprekend favoriete.

Meerkamp

De NK Meerkamp is dit jaar geïntegreerd in de ASICS NK Atletiek. Met reeds drie en vier Nederlandse WK-kwalificaties op respectievelijk de tienkamp en de zevenkamp ontspint zich dit NK een spannende strijd om het eremetaal door anderen. Topmeerkampers Eelco Sintnicolaas, AA Drink Talent Pieter Braun, Nadine Broersen, Anouk Vetter en Nadine Visser starten deze NK alleen op individuele disciplines.

Paralympische atleten

Een viertal paralympische atleten is present op de NK. Marlou van Rhijn start op de 200 meter, Ronald Hertog, Iris Pruysen en Marlène van Gansewinkel bij het verspringen.

Side events

Naast de Nederlandse Kampioenschappen worden er diverse side events georganiseerd zoals een Kidsrun, het Kidsplein, de Sunday Morning Run, de Abronaloop en het Dag als Topper-event voor kinderen van 12-15 jaar.

Meer informatie

Alle informatie over dit vierdaags evenement, waaronder het tijdschema, vind je u op de website van de ASICS NK Atletiek. Een overzicht van de kwalificaties tot nu toe voor de Wereldkampioenschappen Atletiek, 22-30 augustus 2015 in Beijing tref je op onze Toernooien-pagina aan. Up-to-date ranglijsten 2015 vind je hier. Na het NK-weekend maakt de Atletiekunie de selectie voor de Wereldkampioenschappen Atletiek bekend.

Tekst: Eric Roeske (Persbericht Atletiekunie)