Vertrouwde fixer - Vince de Lange

Geplaatst op Zaterdag, 2 juli 2016
Vertrouwde fixer - Vince de Lange

Het is dinsdagochtend 28 juni en Vince de Lange zit met zijn pupillen in het krachthonk op Papendal. Vince is een coach die een hechte band heeft met zijn atleten en er op trainingen en wedstrijden vaak voor ze is. De bondscoach van de Atletiekunie heeft tijdens de EK twee sterke ijzers in het vuur op de meerkamp. Eelco Sintnicolaas, met wie Vince al meer dan tien jaar samenwerkt en Pieter Braun, de jonge coverboy van de laatste Runner’s World. Pieter en Eelco zijn twee totaal verschillende atleten, ieder op een ander punt in zijn carrière en met afwijkende aandachtpunten op de training.

Cue points
“Meerkampers zijn sociale en intelligente mensen, die je niet individueel aan het werk zet. De uitdaging is dan om als coach met twee totaal verschillende programma’s toch de overlap te creëren, zodat ze samen aan het werk zijn, sociaal zijn.” Om met elke atleet een individuele en coachbare band op te bouwen, gebruikt Vince cue points. Rustig zittend op een bankje tussen de halters, dumbells en gewichten kijkt hij toe hoe zijn talenten aan het bankdrukken beginnen. Hij roept even dat ze moeten toewerken naar hun ‘1 herhaling’ (zo zwaar dat ze het maar één keer van de borst af kunnen drukken) “Cue points zijn aandachtspunten per atleet, op de verschillende onderdelen waar we over het tijdsbestek van een jaar samen aan werken."

Al ver voor een toernooi daadwerkelijk begint, heeft Vince op basis van ervaring en de prestaties van zijn atleten een programma met deze cues opgesteld. Cues die de rode draad vormen in de trainingen. Dat zorgt ervoor dat atleten als Pieter en Eelco samen kunnen trainen en ze toch individueel kunnen worden gecoacht. Op trainingsstages en tijdens uitwisselprojecten met andere coaches worden de atleten steeds geprikkeld. Die prikkel is belangrijk, te veel hetzelfde en de sleur maken het al snel saai voor een meerkampatleet. Je doet niet voor niets een atletiekonderdeel dat bestaat uit tien verschillende disciplines…

Vertrouwd gezicht
De aanloop naar Amsterdam 2016 is eigenlijk ‘business as usual’. Maandag 4 juli checken de atleten in het hotel in en worden de polsstokken weggebracht. Op dinsdag volgen nog een korte baantraining en warming up . Woensdag begint dan de meerkamp op de EK.
Aan prognoses doet Vince niet. Daar kan je toch niets van zeggen. Samen met zijn atleten stelt hij echter wel doelen. Doelen op basis van het Interval Goal Setting (IGS) principe: een psychologische techniek die Pieter en Eelco helpt bij het bepalen of een resultaat goed, matig of slecht is. Het zet ze eigenlijk met beide benen op de grond zodat de atleten concreet weten wat een resultaat, op basis van eerder behaalde resultaten, betekent. Tijdens de 36 uur die het duurt om de meerkamp af te werken, is het voor Vince, die in het krachthonk Pieter aanmoedigt bij het bankdrukken van 125 kilo, als coach essentieel om ‘er te zijn’. Het vertrouwde gezicht langs de baan waar de atleten van op aan kunnen en die eventuele problemen voor ze oplost.

“Op looponderdelen is er niet veel bij te sturen. Hier moeten ze gewoon zo hard mogelijk lopen.” Bij de technische onderdelen zijn er de gememoreerde cue points, die Vince helpen bij het ondersteunen van de atleten. Deze ‘knoppen’, ingebouwd in de training van de afgelopen jaren, zijn de hulpmiddelen om de atleten te coachen. Terugpakken op de trainingen en zorgen dat ze het beste resultaat neerzetten. De afzet met hoogspringen, de aanloop bij het verspringen of de inzet van de polsstok bijvoorbeeld.

Cadeautjes
Terwijl Eelco de aanwijzing krijgt om meer op snelheid te letten tijdens het bankdrukken en niet voor zijn maximale gewicht te gaan, vertelt Vince dat hij ook werkt met ‘cadeautjes’. Voor elk onderdeel heeft Vince zo’n cadeautje in zijn achterhoofd. Als Pieter in zijn eerste poging bij het kogelstoten, op basis van het IGS-principe, een goed resultaat neerzet wil de coach niet lobbyen om centimeters. “Hiermee maak je voor het uiteindelijke puntentotaal toch geen verschil.”
Dan geeft Vince zijn pupil een cadeautje. Dit is een tip of aanwijzing die ze soms maar heel kort of zelfs helemaal niet, in de training behandeld hebben. Hiermee haalt hij de atleet bewust uit zijn comfort zone. De ene keer valt het voor de atleet dan allemaal op de goede plaats en volgt er bijvoorbeeld een persoonlijk record, soms werkt het averechts en slaat de atleet dicht. Wat geen probleem is aangezien het goede resultaat toch al staat.

Fixer
Zo is hij dus druk bezig met de juiste ‘knoppen’ indrukken tijdens de meerkamp. Tussen de onderdelen door is hij, zoals ze in de Amerikaanse politiek zo mooi noemen, fixer. “Als fixer zorg je ervoor dat zoveel mogelijk ‘problemen’ voor een atleet afgevangen worden. Zodat ze met voldoende voeding en een koptelefoon op in de restroom ook daadwerkelijk tot rust kunnen komen, een fysio ze tapet waar nodig en ze fit blijven gedurende de hele meerkamp.” Vince werkt hard om er voor te zorgen dat het zijn atleten in de wedstrijdperiode aan niets ontbreekt, zodat ze zich echt kunnen focussen.

Hij laat zich vaak inspireren door coaches uit andere sporten en de wetenschap. Innoveren is constant jezelf en daardoor ook je atleten prikkelen. Kijken waar nog ruimte is voor ontwikkeling en vooral verbetering. Pieter heeft ondertussen in het krachthonk op Papendal zijn persoonlijk record op het bankdrukken aangescherpt naar 135 kilo. Dat belooft wat…

Pieter en Eelco, de atleten van Vince, komen woensdag 6 en donderdag 7 juli in actie op de tienkamp. Live te volgen bij de NOS of via onze social media kanalen. Facebook - Twitter