Vastenburg en Butter geven visitekaartje af bij de Warandeloop

Geplaatst op Zondag, 25 november 2018

Jip Vastenburg en Michel Butter hebben indruk gemaakt tijdens de Vidiled Warandeloop op het terrein van Beekse Bergen nabij Tilburg. Op het aantrekkelijke parcours van het komende EK Cross gaven zij internationaal hun visitekaartje af.

Bij het Crossgala van de vrouwen die 8300 meter moesten lopen waren het favoriete Fabienne Schlumpf (CH) en Anna Gosk (Pol) die samen met Jip Vastenburg en Maureen Koster de wedstrijd tot halfweg maakten. Op dat moment moest Koster aan de waterkant van het Victoriameer de strijd staken. Vastenburg kon het tempo van Schlumpf wel goed volgen en pakte de tweede plaats. Julia van Velthoven vocht zich sterk naar voren naar een keurige vijfde plaats. Jill Holterman werd twaalfde.

Bij de mannen die 10300 meter liepen werd de wedstrijd gemaakt door Yemaneberhan Crippa, Rina Akhmadeyev en de winnaar van afgelopen editie Napoleon Salomon. Crippa bleek als onder 23 jaar loper overall de sterkste en is ook kandidaat voor het EK-podium over twee weken. De snel gestarte Khalid Choukoud maakte lang deel uit van de kopgroep, maar werd tijdens de race ingehaald door een sterk lopende Michel Butter. Butter werd uiteindelijk als beste Nederlander zesde vlak voor Choukoud (achtste) en Stan Niesten die in de categorie onder 23 jaar derde werd. Mike Foppen maakte de top 10 compleet.

Bij de korte cross mannen werd het een eindsprint tussen Richard Douma en Niek Blikslager die werd beslist door Douma. De korte cross bij de vrouwen werd een prooi voor Anna Silvander uit Zweden. Tweede werd hier Elisa de Jong voor Dagmar Olsen uit Noorwegen. Jetske van Kampen en Karin Nieuwenhuijsen volgden op korte afstand.

Luuk Maas won de wedstrijd bij de Jongens A, hij versloeg na 6300 meter Bram Andriessen en Robin van Riel. Delia Valentina Sclablas (CH) won bij de meisjes A voor de zeer sterk lopende Roos Blokhuis en Jasmijn Lau. Noah Baltus pakte de winst bij de jongens B, Amina Maatoug bij de meisjes B.

Over twee weken staat op hetzelfde parcours het EK Cross op het programma. Koop nu nog je tickets via www.tilburg2018.nl.

Tekst: Bert Pessink