Toptijden in Parijs; verrassing in Dublin

Geplaatst op Zondag, 5 april 2009

Net als in Rotterdam sneuvelde zondag in Parijs het parcoursrecord van de plaatselijke marathon. Keniaan Vincent Kipruto was met 2.05.47 driekwart minuut sneller dan landgenoot Rotich in 2003. Nog indrukwekkender was de diepte van het veld in Frankrijk met zes atleten onder de 2.07 en twaalf onder de 2.10. Atletiekjournalist Alfons Juck meldt dat dit laatste een recordaantal is voor een marathon. 28 atleten liepen harder dan 2.20, met kort daarachter Vanderlei Lima, de Olympisch medaillist van 2004 (2.20.31). Bij de vrouwen won Atsede Bayisa (Eth) in een ruimschoots persoonlijk record van 2.24.42. Nummer drie Christelle Daunay verbeterde haar eigen Franse record tot 2.25.44.

In Dublin was Rui Silva de verrassende winnaar van de Great Ireland Run. De Portugees versloeg verrassend de oud-wereldmarathonrecordhouder Paul Tergat en de plaatselijke favoriet Martin Fagan (28.45, 28.46 en 28.47). Abdi Nageeye liep op ander halve minuut (30.16) een verdienstelijke wedstrijd. Bij de vrouwen benaderde Ilse Pol op een lastig parcours haar persoonlijk record van 34.28 tot op twee seconden. Dat was goed voor een twaalfde plaats. De wedstrijd werd hier ook gewonnen door een Portugese, Ana Dulce Felix in 32.18.