Succesvol WK Indoor in Portland voor Nederlands Team

Geplaatst op Maandag, 21 maart 2016

Het Nederlandse Team rondt de WK Indoor in het Amerikaanse Portland succesvol af met twee medailles. Zondagavond 20 maart sloot Maureen Koster het toernooi in Portland af, waar zij als slotstuk van het Nederlandse Team voortreffelijk als vierde van de wereld eindigde in de finale van de 3000 meter.

Koster knap vierde

Maureen Koster zette een enorm sterke race neer in Portland en belandde nét naast het podium. Als beste Europese atlete pakte zij de vierde plaats op de 3000 meter tijdens de WK Indoor. Achter wereldtoppers Dibaba en Defar en de Amerikaanse Rowbury was Maureen met 8:56.44 minder dan een seconde verwijderd van het brons. Het goud ging naar de Ethiopische titelverdigster Genzebe Dibaba. "Ik ben heel tevreden, niet zozeer met de klassering, maar wel met de manier waarop ik heb gelopen. Nu heb ik geleidelijk versneld en dat ligt mij het beste", aldus Koster na haar race.

Gouden Sifan

Op de 1500 meter had Sifan Hassan haar zinnen op de overwinning gezet en pakte hier de gouden medaille voor Nederland door op imposante wijze de Ethiopische Dawit Seyaum voor te blijven. In een tijd van 4:04.96 mocht ze zich voor het eerst in haar carrière tot wereld kampioene indoor op de 1500m kronen. “Ik ben zó blij. Ik ben echt hartstikke blij. De beste van de wereld voel ik me nog niet. Dat ben ik pas als ik in Rio goud win”, aldus Hassan na haar overwinning.

Schippers verliest goud

Waar Dafne Schippers kwam voor goud, moest zij in Portland genoegen nemen met de zilveren plak op de 60 meter. De Nederlandse kampioene noteerde in de finale 7.04, nét boven haar PR van 7.00. De wereldtitel ging hier naar de Amerikaanse Barbara Pierre die 7.02 klokte. "De eerste passen waren slecht", kon Schippers de oorzaak van haar nederlaag aangeven. “Ik moet misschien blij zijn met zilver, maar momenteel baal ik alleen maar verschrikkelijk’, aldus een teleurgestelde Schippers.

“Op veel fronten winst geboekt”

Ad Roskam, technisch directeur bij de Atletiekunie, blikt vanuit Portland terug op de vierdaagse Wereld Indoor Kampioenschappen en de prestaties van het Nederlandse Team: “Met een wereldtitel, een zilveren plak en een prachtige vierde plaats is het een heel succesvol wereldkampioenschap geweest voor Nederland. Er zijn zeker ook weer wat lessen geleerd en er is dus werk aan de winkel! Alles bij elkaar genomen, is er echter op veel fronten winst geboekt in het indoorseizoen. We beginnen dan ook vol vertrouwen aan de voorbereiding op een mooie atletiekzomer!”,

Nederlands Team

De drie mannen die tot de Nederlandse Indoor delegatie behoorden, moesten het strijdtoneel al eerder verlaten. Liemarvin Bonevacia wist op zijn 400 meter niet tot de halve finale door te breken vanwege een dwarsliggende Sloveen in de baan naast hem. Ook de 60 meter sprintkanonnen, Churandy Martina en Hensley Paulina, wisten de finale niet te bereiken. Martina trof het in zijn series al minder want met 6.67 werd hij vierde en na het tellen van de duizendsten bleek hij exact de 25e tijd te hebben, waar er 24 doorgingen naar de halve finale. Paulina haalde door zijn derde plaats in de series wel zijn startbewijs voor de halve finale binnen, maar finishte hier als laatste.

Lisanne de Witte is er in Portland niet in geslaagd de finale van de 400 meter te halen. In haar halve finale had ze na de eerste ronde een te grote achterstand opgelopen om dat in het tweede deel van de race nog goed te maken. Ze bleef op een vijfde plaats steken in 53.35. Voor Jamile Samuel viel het doek zaterdagavond in de halve eindstrijd op de 60 meter. Samuel, met een PR van 7.14, finishte in haar race als derde in 7.16, wat uiteindelijk niet genoeg was voor een plaats in de finale.