Sterke prestaties, Douma alsnog door: Dit was dag 7

Geplaatst op Donderdag, 10 augustus 2017

Wat een avond voor de Nederlandse ploeg in Londen! Dafne Schippers liet zien dat zij dé vrouw is om in de gaten te houden. Morgenavond gaat zij voor een medaille in de finale over 200 meter. Susan Krumins en Sifan Hassan lieten zien helemaal klaar te zijn voor hun finale over 5000 meter. Op een overtuigende manier kwamen zij door de series heen. Dit lukte ook Sanne Verstegen op de 800 meter. Haar tijd was goed genoeg voor een startbewijs voor de halve finale. In eerste instantie leek de smet op deze avond voor de rekening van Richard Douma te komen. Na een goede race kwam hij de laatste 50 meter ten val. Het protest van de Atletiekunie werd echter goedgekeurd waardoor wij Douma morgenavond terugzien in de halve finale!

Dafne Schippers

Ze liet in de series al zien dat ze een vrouw was om rekening mee te houden, hier kwam na de halve finale een dikke streep onder. Dafne Schippers liep in 22.49s zeer overtuigend naar seriewinst in haar halve finale en kwam eigenlijk geen moment in gevaar. De Nederlandse mag zich dan ook op gaan maken voor de finale, morgenavond om 22.50 uur Nederlandse tijd.

Susan Krumins & Sifan Hassan

Een ijzersterk veld kwam aan de start op de 5000 meter voor vrouwen. Om 19.30 uur was het Susan Krumins die als eerste Nederlandse van start ging. Na haar prachtige vijfde plek op de 10.000 meter eerder dit toernooi kwam zij nu voor de tweede maal in actie. In een tactisch sterke race wist zij als vierde de finishlijn te bereiken, goed voor een startbewijs voor de finale. "Het was pittig, maar ik merkte op het einde dat ik nog goed kon sprinten’’ aldus een tevreden Krumins.

Sifan Hassan twijfelde nog even of ze, na haar teleurstellende optreden op de 1500 meter, moest uitkomen op de 800 meter of de 5000 meter. Uiteindelijk koos ze voor de langste afstand en kwam uit in serie twee. Een attent van voren lopende Hassan kon het de laatste 50 meter ditmaal ‘'rustig' aandoen. In een tijd van 14.59.85 kwam zij op een veilige tweede plek uit en kwalificeerde ze zich voor de finale. ‘’Ik was best zenuwachtig voor deze serie maar het gevoel was echt goed", ldus een opgeluchte Hassan. De finale over 5000 meter staat zondag om 20.35 uur op het programma.

Sanne Verstegen

Sanne Verstegen debuteerde op een wereldkampioenschap atletiek, dit deed ze niet onaardig. Direct in de eerste serie mocht Verstegen flink aan de bak in een sterk deelnemersveld. Uiteindelijk kwam de Nederlandse na een felle eindsprint nipt te kort voor plek drie. Hierdoor moest Verstegen lang in spanning afwachten of haar tijd genoeg was om bij de zes snelste 'verliezers' te horen. Dit bleek het geval te zijn. Verstegen zien we vrijdag om 20.35 uur terug in de halve finale over 800 meter.

Richard Douma

Vorig jaar wist Richard Douma een stadion vol atletiekfans bijna te verrassen tijdens de EK in Amsterdam. De Nederlander liep toen een fantastische wedstrijd maar wist dit net niet te bekronen met een plak. Ditmaal mocht hij proberen om in een veld vol met wereldtoppers weer voorin mee te draaien. Dit lukte Douma uitstekend, netjes aan de binnenkant lopend begon hij aan de laatste 100 meter. Hier ging het echter mis, in de laatste 50 meter sloeg het noodlot toe. Douma kwam ten val en zag zijn droom om te starten in de WK-finale in eerste instantie in duigen vallen. "Dit was gewoon een vette race! Duwen, trekken… en ja, daar hoort vallen ook bij’’ aldus een nog niets vermoedende Douma. Wat bleek? De Atletiekunie diende na overleg een protest in bij de wedstrijdleiding. Dit werd goedgekeurd waardoor Douma automatisch werd toegelaten tot de halve eindstrijd. De jonge atleet gaf te kennen voor niets minder dan een finaleplek naar Londen te zijn afgereisd. Dit mag hij morgenavond om 21.10 uur bewerkstellen in de halve finale over 1500 meter.

Bekijk hier de foto’s van dag 7 van de WK Atletiek in Londen. Voor meer informatie over de Nederlandse atleten, het programma en ander nieuws kun je altijd onze toernooipagina raadplegen of een kijkje nemen op Facebook, Twitter en Instagram.

Foto’s: Erik van Leeuwen