Snuffelstage steeplelopers in Zweden, deel 2

Geplaatst op Woensdag, 4 maart 2009
Snuffelstage steeplelopers in Zweden, deel 2

De steeplelopers Dennis Licht en Roy Hoornweg zijn, aangevuld met Abdi Nageeye, op uitnodiging van de Atletiekunie op snuffelstage in Göteburg. De lopers zijn, onder begeleiding van Johan Voogd, op bezoek bij de Zweedse steepleloper Mohammed Mustafa en zijn trainer Ulf Friberg.

\"\" \"\" \"\"

\"\" \"\" \"\"

Verslag Zweden

Ulf Friberg: \"Je hebt erg weinig aan snelheid als je geen duurvermogen hebt!\"
Naar aanleiding van de themabijeenkomst ‘de stille kracht van aeroob volume\' zijn drie atleten en één coach, door de Atletiekunie, in de gelegenheid gesteld van 18 t/m 23 februari een kijkje te nemen in de Zweedse atletiekkeuken.

In eerste instantie denk je bij Zweden niet direct aan atletiek maar eerder aan meubelwinkel Ikea, Zweedse gehaktballen, de H&M, onderbroeken van Björn Börg en in veel mindere mate aan een ijzersterke sportcultuur die Zweden wel degelijk bezit. In Zweden zijn de wintersporten als biatlon en ijshockey nog steeds populairder dan atletiek, maar je kunt toch wel stellen dat atletiek in Zweden veel bekendheid geniet. Met atletiekhelden als Kaisja Bergvist, Susanna Kallur, Carolina Klüft, Stefan Holm, Christian Olsson en tegenwoordig ook de goedlachse en intelligente steeplechaser Mustafa Mohammed is Zweden in de atletieksport behoorlijk sterk vertegenwoordigd. Atletiek wint aan populariteit in Zweden.

Op uitnodiging van de Nederlandse en Zweedse atletiekbond mochten atleten Abdi Nageeye, Dennis Licht en Roy Hoornweg een paar dagen in het Zweedse kamp meetrainen. Doel voor de atleten en begeleidend coach, Johan Voogd, was om erachter te komen wat het Zweedse mila-model op dit moment zo succesvol maakt. \"Succesvol is het zeker, als je bedenkt dat op woensdag, onze aankomstdag, vier atleten ruim onder de 8 minuten liepen op de 3000 meter tijdens de Grand Prix Indoormeeting in Stockholm. Dat mag best uniek genoemd worden omdat de twee beste Zweedse atleten op dit onderdeel (Skoog en Sjöqvist) niet eens meededen\", aldus Voogd.

Voor de atleten was het een uitstekende mogelijkheid om veel inspiratie en motivatie op te doen. \"De ‘snuffelstage\' is erg succesvol als leerzaam gebleken voor zowel de atleten als mij zelf, het was bijzonder om te merken hoe openhartig en vriendelijk Ulf Friberg, trainer van Mustafa, antwoord gaf op al onze vragen die wij hadden voorbereid, het was een prettige uitwisseling.\" Aldus begeleidend trainer/coach Johan Voogd.

Het MiLa-model in Zweden
Met de uitspraak van Ulf Friberg; \"zonder duurvermogen heb erg je weinig aan snelheid\" verlieten de atleten en trainer, moe maar voldaan het trainingskamp dat opgetogen stond in Göthenburg, Liseberg. \"Bovenstaande uitspraak geeft een goede samenvatting van hetgeen wij hebben geproefd, gezien, gehoord en hebben ervaren.\" Aldus Voogd. Op vrije jonge leeftijd wordt er door atleten, die onder begeleiding van Ulf Friberg trainen, tevens bondscoach mila in Zweden, veel nadruk gelegd op het trainen van de aërobe capaciteit en vermogen. Eén van die succesverhalen is Mustafa Mohammed.

Wie is Mustafa?

Mustafa Mohammed is geboren op 1 maart 1979 en is van Somalische afkomst. Op hele jonge leeftijd vertrok hij met zijn directe familie naar Zweden. Op 14 jarige leeftijd begon hij met atletiek en sprintte op de 30 meter vliegend ongeveer 4,2 seconden. Zijn oudere broer bleek veel talentvoller maar had niet de enorme drive zoals Mustafa. In eerste instantie werd Mustafa veel te licht bevonden. Een paar jaar later, een stuk sterker en wat sneller (door onder andere voetbaltraining) kwam het geloof bij trainer Ulf Friberg dat het wil iets kon gaan worden. Hij bleek gelijk te hebben.

\"Wij als atleten waren ontzettend benieuwd, wie Mustafa nu eigenlijk is en hoe zich zelf omschrijft als atleet. Daarop volgde een vrij bescheiden antwoord: \"Ik ben een atleet met als sterkste punt mijn uithoudingsvermogen, mijn zwakste punt is mijn snelheid die ik in wedstrijd goed weet te compenseren door heel diep te kunnen gaan. Ik ben blij dat ik van mijn passie kan leven en daarmee voel ik me echt bevoorrecht.\" Verder verteld hij ons dat hij plezier ontzettend belangrijk vindt in zijn sport. \"Je werkt soms zo enorme lange periode naar een kampioenschap toe en dan duurt dat ene belangrijke moment maar een paar minuten, daarom neem ik me altijd voor om zoveel mogelijk te genieten van een kampioenschap. Ik kan dan echt genieten van de ambiance en sfeer in een stadion, dat geeft me energie.\" Aldus Mustafa. Atleten Roy, Dennis en Abdi omschrijven hem als volgt: \"een lichtgewicht, een Zweedse atleet met de hart van een Afrikaanse leeuw, die gemakkelijk de sneeuw weet te trotseren een ietwat gekke atleet met te grote handschoenen tegen de kou (lees dikke ski-wanten), maar vooral een open persoonlijkheid met veel passie voor hardlopen.\"

\"Mustafa is een steepleloper die een steeplebalk niet als barrière ziet, maar als uitdaging die hij graag aangaat\", daarmee doel ik voornamelijk op zijn enorme motivatie om zichzelf te verbeteren\". Aldus Dennis Licht. \"Zijn passie straalt ervan af.\"
Abdi: \"ik vind het erg bijzonder dat Mustafa altijd in elke wedstrijd zo enorm diep kan gaan, daar kan ikzelf nog veel van leren. Ik herinner me nog hoe Mustafa tijdens de WK cross in Mombassa al slingerend over de streep kwam.\"

Profiel Mustafa
Mustafa heeft tweemaal deelgenomen aan de Olympische Spelen. Met in 2008 een finaleplaats die net niet leidde tot een felbegeerde medaille waarop hij had gehoopt, hij finishte als vierde. Met 8.05 over 3000 meter steeplechase is hij op Simon Vroemen na de snelste Europeaan ooit in de wereld. In het Spaanse Toro beleefde hij tijdens de Europese veldkampioenschappen op Europees niveau nog zijn grootste succes, daar werd hij vlak achter Sergey Lebid tweede. Mustafa heeft voor de komende zomer twee doelstellingen; Het verbreken van het Europees Record op de steeplechase en het behalen van een medaille op de wereldkampioenschappen op diezelfde discipline.

Göthenburg
De atleten Roy Hoornweg, Abdi Nageeye en Dennis Licht en trainer Johan Voogd verbleven in een kleine houten cottage, een typisch Zweeds verblijf. Een prima uitvalsbasis volgens Roy: \"Het is hier prachtig lopen, thuis moet ik over straat en zijn er geen heuvels, als ik het bos wil trainen moet ik naar het Brabantse Oosterhout. Hier is het echt genieten. Ondanks de besneeuwde paden kun je hier eindeloos variëren in de heuvels en de paden worden elke dag goed onderhouden\".

Göthenburg (500.000 inwoners) is een echte hardloopstad. Göthenburg organiseert elk jaar een halve marathon. Met 52.000 deelnemers is Göthenburg de grootste halve marathon van de wereld. Roy: \"Het is me erg opgevallen dat er enorm veel mensen aan hardlopen doen. Ze krijgen zelfs voorrang en en kunnen gerust door het rode licht rennen\". Abdi: \"In Nederland begroet iedereen elkaar, hier is dat niet zo. \"Groeten betekend hier, ken ik jou?\" aldus Mustafa.\"

Het trainingskamp
Voor Abdi was het een uniek moment. De geboren Somaliër ziet in Mustafa een groot voorbeeld als het gaat om het veldlopen. Voor Dennis Licht kwam het trainingskamp op een ideaal moment; \"na een intensieve wedstrijdperiode en heel veel publiciteit komt dit trainingskamp op een perfect moment, ik kan de rust prima gebruiken om weer nieuwe energie op te doen in aanloop naar het EK Indoor\". Roy Hoornweg: \"Ik ben net weer twee weken bezig, na een vrij langdurige blessureperiode, maar ondanks dat, ontzettend genoten en veel geleerd. Ik kan tevreden terugkijken naar dit trainingskamp. Ik had niet gedacht dat ik zo makkelijk 150km in de week kon lopen.\"

Opvallend
Er zijn nogal wat dingen het Zweedse trainingsmodel opgevallen. Er wordt veel nadruk gelegd op ontspannen hardlopen. Ontspanning is belangrijker dan de tijd. Vaak moeten de horloges afgedaan worden tijdens de training er wordt er alleen ingegrepen als de tijden teveel afwijken. Daarnaast traint steepletopper Mustafa graag met zijn concurrentie. Voor het komende seizoen is hij zoveel als mogelijk op hoogtestage. Zo heeft hij voor de komende periode in aanloop naar het WK cross een trainingskamp gepland met Paul Koech (PR. 7.56 op de steeplechase) en zal de komende zomer St. Moritz zijn uitvalsbasis zijn. Ulf Friberg: \"Mustafa kan meer uit zijn trainingen halen, als hij traint met directe concurrentie, omdat hij geniet van het spelletje kan hij daardoor in trainingen net iets extra\'s geven, Mustafa is geen trainingsbeest en is dus trainen met concurrentie erg belangrijk voor hem.\"

Over focus, snelheid en hordetechniek
Mustafa over focus: \"Ik kijk niet naar de tijd, racen is belangrijker dan ben ik op mijn best, daarom liep ik Heusden mijn persoonlijk record\". Verder vind hij het belangrijk om tijdens een steeplewedstrijd de balken zonder snelheidsverlies te passeren. Over zijn waterbaktechniek is Mohammed nog niet echt tevreden en is er nog verbetering mogelijk. Het is opmerkelijk dat Mohammed weinig aandacht besteedt aan de hordetechniek. In april/mei begint hij pas met het trainen met horden in de baan. Een stuk of vier of vijf. \"Ik ben ervan overtuigd dat het snel passeren van een balk belangrijk is, zonder daar bij verlies van snelheid, dat is voldoende! Ik ben niet gefocust op hordetechniek zoals Vroemen, mijn uithoudingsvermogen is belangrijker en de komende zomer zal ik meer aandacht besteden aan mijn snelheid, daarvoor plan ik twee 1500 meters.\"

De trainingen
Er stonden op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 19 februari tot en met 22 februari diverse trainingen gepland. Op donderdag hebben de atleten de trainingsomgeving van Mustafa verkend. Op vrijdag stond een tempoduurloop op het programma. Omdat Mustafa\'s zijn oma ernstig ziek is kon Mustafa helaas tot alleen tot en met vrijdagochtend aanwezig zijn en werd de tempoduurloop van 10km (tempo van 3.20 naar 3.10 per km) van de middag naar de ochtend verplaatst. Eén keer per week heeft Mustafa een dergelijke training op het programma staan. Over een ronde van 8km werd een tempoduurloop gedaan door Mustafa, Dennis, Abdi en Roy. Mustafa vond Dennis en Abdi, ondanks de sneeuwval opvallend makkelijk meelopen. Met zijn drie-en finishte zij nog in een klein sprintje gewonnen door Dennis in een tijd van 32 minuten en 10 seconden. Mustafa: \"Ik ben zelden zo snel geweest, het ging hard, zeker gezien de omstandigheden.\"

Normaal gesproken valt er in de maand februari geen sneeuw, maar omdat dat het voor het eerst sinds jaren weer in februari sneeuwde werd de volgende dag de training van 10 x 1000 meter verplaatst naar het stadscentrum. Over het fietspad naast het nationaal natuurmuseum werd de training afgewerkt. In plaats van 10 x 1000 meter werd er 10 x 3 minuten gelopen. De pauze was 1 minuut. Samen met vier andere Zweedse atleet waaronder Oscar Käck (PR 2009 op 3000 meter indoor, 7.55.89).

Het valt ons vieren gelijk op dat de techniek van de atleten niet is wat wij goed vinden. Johan: \"Er wordt behoorlijk \"gewerkt\" en met lange pas gelopen terwijl zeker Dennis en Abdi het, zeker op het oog, gemakkelijk doen\". Uiteindelijk na zo\'n acht herhalingen nemen Dennis en Abdi de leiding in de training en lopen in de laatste herhaling gemakkelijk weg van Oscar, die afgelopen donderdag nog een dik PR liep op de 3000 meter indoor in een grand prix meeting in Stockholm.

Roy doet het, net terug komend van een heup blessure verrassend goed en hoewel hij de laatste twee intervallen laat voor wat het is, kan hij makkelijk meekomen met de juniorengroep waarin toch echt atleten lopen die dit jaar uitkwamen op de EK cross in Brussel.

Sporten en studeren
Op de laatste dag zagen we nog kans om een paar extra vragen te stellen. Dennis: \"ik was erg benieuwd naar de combinatie van topsport en studeren. Als atletiekschool-atleet ben ik tijdens mijn studieperiode altijd goed ondersteund, maar ben ik ook altijd veel problemen tegengekomen met roostering, trainingskampen onwelwillende docenten of docenten niet goed begrepen waarmee ik bezig was. Opvallend om te merken dat ze hier dezelfde problemen tegenkomen. Ulf verteld nog verder dat de Zweedse atletiekbond voor de komende jaren meer samenwerking gaat zoeken met diverse scholen en universiteiten. \"Omdat atleten graag blijven studeren, in tegenstelling tot voetballers, vinden wij het ontzettend belangrijk om de samenwerking te zoeken die leidt tot betere sportprestaties. Daarbij kijken we dan gezamenlijk met de betreffende opleidingsteams naar het studie-en trainingsprogramma en vergelijken deze om vervolgens een ideaal traject uit te stippelen voor de sporter. Op dit moment zijn we als wijze van proef een samenwerking aangegaan met universiteiten in Göthenburg en in Stockholm. Stockholm en Göthenburg zijn de twee grootste steden in Zweden.\" Een van de universiteiten heeft zelfs een studie overeenkomst met een universiteit in Zuid Afrika.

Leermomenten
Johan: \"Het is ons opgevallen dat er weinig aandacht is voor techniek, houding- en loopefficiëntie. Het wordt wel belangrijk ervaren om voldoende loopscholing op jonge leeftijd te oefenen, maar op oudere leeftijd wordt er weinig aandacht aan gegeven. Opvallend is dat er wel veel aandacht is voor het trainen van de aerobe capaciteit en vermogen en daarin zijn ze erg goed ontwikkeld, twee junioren hadden al een gemiddelde van 140km per week. Diezelfde atleten beschikken echter ook over weinig snelheid, ritme en efficiëntie in hardlopen om het duurvermogen om te zetten in snelheid.\"
Dennis: \"Voor mij is het een goede bevestiging gebleken dat ik met mijn huidige trainingsmethode op de juiste weg ben naar betere prestaties. Ik heb door dit trainingskamp niet alleen extra goed kunnen trainen en rusten, maar ook vooral meer zelfvertrouwen kunnen tanken voor komende zomer. Ik geloof steeds meer dat ik mijn doelstelling op de steeplechase ga bereiken.\"

Abdi en Roy: \"We waren erg onder de indruk van de omvang die sommige junioren in Zweden maken, maar zijn ook blij dat we zelf veel aandacht besteden aan techniek en loophouding. Na dit trainingskamp zijn we erachter gekomen dat veel kilometers maken belangrijk is, maar dat ook looptechniek en core-stability erg meespeelt. Wij zien meer in de kracht van de combinatie van techniek en duurtraining.\"

Ulf: \"ik ben erg onder de indruk van het gemak waarmee de afgelopen paar dagen de Nederlandse atleten met onze atleten konden meekomen. Voor zover ik het kan zien geloof ik dat de atleten op de juiste weg zijn om mooi dingen te laten zien. Dennis heeft als doel om onder de 8.30 te lopen, ik denk dat hij er ruim onder gaat op de steeplechase zolang hij maar het geloof in zichzelf heeft dat het kan, zeker na wat ik dit weekend heb gezien.\"
Gezamenlijk product van atleten en trainer

Foto\'s: Johan Voogd