Slotdag 5 IPC EK Atletiek: Brons voor Ronald Hertog

Geplaatst op Zondag, 24 augustus 2014

Ronald Hertog springt naar brons en pakt veertiende Nederlandse medaille

Ook de slotdag van het IPC EK Atletiek in het Welshe Swansea heeft Nederland een medaille opgeleverd. Verspringer Ronald Hertog sprong in het Swansea University Sportvillage naar een bronzen medaille, zijn tweede dit EK, en stelde daarmee de tiende plaats in het medailleklassement voor Nederland veilig. De Nederlandse atleten nemen in totaal veertien medailles mee naar huis. Vijf gouden, vier zilveren en vier bronzen.

Verspringen F42-F44 heren

Na zijn bronzen medaille op de tweehonderd meter is Ronald Hertog er ook bij het verspringen in geslaagd om op het podium te komen. De atleet van Rotterdam Atletiek sprong op de slotdag van de EK in 6.78 meter naar het brons. De omstandigheden rondom het verspringen waren lastig. Veel tegenwind maakte het moeilijk om echt ver te springen. Hertog vond zijn ritme pas laat in de wedstrijd, maar liet in de vijfde en zesde ronde zien dat hij, als nummer twee van de wereld, ook op het EK op het podium thuis hoort. ‘Het was een lastige wedstrijd. Ik had moeite op goed op de balk te komen, het duurde even voordat ik er goed in zat. Uiteindelijk heb ik toch nog een goede afstand kunnen springen ondanks de tegenwind. Ik ben dan ook tevreden met de wedstrijd en mijn bronzen medaille. Ik kijk sowieso terug op een goed toernooi, twee medailles en mijn eerste medaille als sprinter. Ik ben blessurevrij gebleven en heb ondanks een vol programma op elk onderdeel maximaal kunnen presteren.’ Het goud ging naar de Duitse topfavoriet Markus Rehm en de Deen Daniel Jorgensen pakte verrassend het zilver.

1500 meter T20 vrouwen

Woensdag liep zij al een dik nieuw persoonlijk record op de 400 meter en vandaag op de 1500 meter voegde Shirley Kerkhove daar nog een persoonlijke besttijd van 5.04.38 aan toe. Genoeg voor een medaille was haar knappe tijd uiteindelijk niet. Kerkhove, die een sterke race liep en de Portugese Catia Almeida in de eindfase bijhaalde, kon haar op de meet net niet voorbij en werd vierde. ‘Ik had niet verwacht dat ik deze tijd zou lopen, daar ben ik echt super blij mee. Het is jammer dat ik net geen derde ben geworden, volgende keer beter.’ Het goud en zilver ging naar de Hongaarse tweelingzusjes Ilona en Bernadett Biacsi.

400 meter T34 heren

Stefan Rusch en Bart Pijs hebben met hun 400 meterfinale het IPC EK Atletiek in Swansea afgesloten. In de finale kon het Nederlandse tweetal niet meedoen in de strijd om de medailles. Rusch kwam nog redelijk in de buurt van Sebastien Mobre’s zesde plaats, maar kwam in 1.00.74 uiteindelijk als zevende over de streep. ‘Het ging best lekker eigenlijk. Ik wilde zo hard mogelijk rijden en dat ging tot het driehonderd meterpunt best goed. Daarna kreeg ik het als sprinter toch lastiger, maar uiteindelijk ben ik zeker tevreden met deze race.’

Bart Pijs benaderde in de finale zijn PR en werd uiteindelijk achtste. ‘Het was vandaag zwaarder dan in de halve finale van gisteren toen ik een SB reed. Maar gelukkig kon ik daar vandaag bij in de buurt komen. Ik ben tevreden met m’n resultaat.’ Het goud op de 400 meter ging voor de derde keer deze week naar de Fin Henry Manni. De Zwitser Bojan Mitic en de Brit Isaac Towers eiste het zilver en brons voor zich op.

Met de zevende en achtste plaats voor Rusch en Pijs is er een einde gekomen aan het IPC EK Atletiek in het Welshe Swansea. Het Nederlands team van bondscoaches Guido Bonsen en Arno Mul en hun begeleidingsstaf behaalde deze week veertien medailles.

Vijf keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons. Guido Bonsen kijkt dan ook met een goed gevoel terug op een week paralympische topatletiek. ‘Het toernooi heeft heel erg voldaan aan de doelstellingen die wij vooraf hadden. De atleten die medailles moesten halen hebben dat ook gedaan, daarnaast heeft een groep talenten zich aan ons en aan Europa gepresenteerd. Een groep waar wij als staf de komende jaren veel van willen zien in de tijd richting Rio de Janeiro 2016 en Tokyo 2020. Het toernooi heeft ons veel inzicht gegeven in waar wij nu staat als team en waar wij naar toe willen. Het niveau van de sport gaat steeds meer omhoog. Wij willen en moeten hierin mee om in Rio meer medailles te halen dan in Londen. De komende tijd gaan wij kijken hoe wij dit kunnen bereiken.’

Op Facebook staan alle foto's van de wedstrijden. Het Dutch Parathletics Teambook vind je hier. Meer informatie over de classificaties lees je hier. Tweet mee over Oranje via hashtag #GOTeamNLHet tijdschema, series en uitslagen vind je op de website van de Swansea 2014.