Sifan Hassan pakt Europese crosstitel

Geplaatst op Zondag, 13 december 2015

Bij het 22ste Europees kampioenschap cross heeft Nederland zijn zesde gouden medaille veroverd. Na Lornah Kiplagat in 2005 en Hilda Kibet in 2008 zorgde Sifan Hassan op de paardenbaan van Hyeres voor het derde goud bij de vrouwen senioren. Ze nam vroeg in de race de leiding om die heel even te delen met de Spaanse Gebre. Toen die terugviel werd het een lange solorace voor Sifan. De slotronde werd erg zwaar voor de Europees kampioene op de 1500 meter maar ze hield stand. Ze kreeg haar armen nauwelijks nog omhoog bij het passeren van het finishlint. Achter haar liep Maureen Koster naar een goede 9e plaats, al had ze zelf op iets meer gehoopt.

Zilver voor Jip Vastenburg

Bij de vrouwen onder 23 jaar liep de race zoals verwacht. Het vooraf verwachte vijftal Carton, Terzic, Muir, Lahti en Vastenburg scheidde zich af en streed om de medailles. In het bos naast de paardenbaan nam de Belgische Louise Carton afstand, maar wist Jip de overige vrouwen van zich af te schudden. Goud voor Belgie, zilver voor Nederland en brons ging naar de Servische Amela Terzic. Bij de mannen neo-senioren finishte Richard Douma op de 22ste plaats en werd Bart van Nunen na zijn gekende inhaalrace als 40ste.

Sterke Stan Niesten

Bij de jongens junioren meldde Stan Niesten zich direct voorin om daar niet meer uit te verdwijnen. Op de Italiaan Grippa stond geen maat maar daarachter werd fors gestreden om de ereplaatsen en zo mag de 6e plaats van Stan zeker ook genoemd worden. Veerle Bakker voelde zich minder thuis op de snelle omloop en finishte als 68e.

Mannen vijfde in landenwedstrijd

Een collectief sterk optreden van de mannenploeg leverde een 5e plaats op in het landenklassement. En dat zonder kopman Khalid Choukoud die halverwege uitviel. Op zijn tiende Europees crosskampioenschap werd Michel Butter nu de beste Nederlander op plaats 17. Gert-Jan Wassink hield zich knap staande in het Europese geweld op de 21ste plaats en Roy Hoornweg en Jurjen Polderman streden tot op de finish die hen plaats 32 en 33 opleverde.

Tekst & foto's: Erik van Leeuwen